Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Ön Asya Arkeolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Haluk SAĞLAMTİMUR, Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nün bir etkinliği olarak 18.03.2013 tarihinde, Fen – Edebiyat Fakültesi, Konferans Salonu’nda 'Ilısu Barajı ve Siirt – Botan Vadisindeki Kurtarma Kazıları' başlıklı bir konferans verdi.
Bu etkinliğe, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Mehmet DEMİRYÜREK, Arkeoloji Bölümü Başkanı Sayın Prof. Dr. Yaşar Erkan ERSOY, Çorum Müzesi Müdürü Dr. Önder İPEK ve Çorum müzesinden arkeologlar ile Arkeoloji ve Tarih Bölümü’nün öğretim üyeleri ve çok sayıda Arkeoloji Bölümü öğrencisi katıldı.
İlgiyle izlenilen sunumunda, Dr. SAĞLAMTİMUR, Dicle üzerinde yapımı sürmekte olan Ilısu Barajı’nın öncesinde, bu türdeki baraj projelerinin kültürel, ekolojik, çevresel yönden yaratmış olduğu olumlu ve olumsuz değişikliklerden söz etti ve hala hazırda inşaatı devam eden Ilısu Barajı kapsamındaki arkeolojik çalışmalar hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Günümüzden 12 bin yıl öncesinde, bölgede ilk yerleşik hayatın izlerini karşımıza getiren merkezlerden başlayarak Geç Roma dönemine kadar uzanan geniş bir tarihsel çerçevede bölgedeki yaşam dinamiklerini Anadolu ve Yakın Doğu ile birlikte bir bütün halinde değerlendiren Dr. SAĞLAMTİMUR, ayrıca 2002 yılında başlanan ve bu proje içerisinde sorumluluğu altında yürütülen Türbe Höyük, Başur Höyük ve son olarak da Çattepe arkeolojik kazılarından elde edilen buluntuları dinleyicilere tanıttı. Özellikle çok bol ve zengin buluntuları ile dikkat çeken ve C14 yöntemiyle de yaklaşık olarak M.Ö. 3100-3000’e tarihlenen ve geçen yıl ilk kez açığa çıkartılan Başur Höyük’teki seçkin tüccar mezarlarına da değinen SAĞLAMTİMUR, söz konusu buluntuların Anadolu’nun bu dönemde, Hatti de dahil olmak üzere maden ticareti yönünden farklı kültür kuşakları ile kurmuş olduğu ilişkilere çok farklı veriler ve yeni ipuçları sağladığını belirtti.