Üniversitemiz Meslek Yüksekokulunda “Nevruz/Yenigün Kutlaması” coşkuyla gerçekleştirildi. Etkinlik; Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa BAKAN’ın “Türk Kültüründe Nevruz/Yenigün” isimli vermiş olduğu konferansla başlayıp, Üniversitemiz Meslek Yüksekokulu Bahçesinde pilav ve ayran ikramı, halk oyunları gösterisi ve nevruz ateşinin yakılması ile sonlandı.
Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa BAKAN’ın konuşmacı olarak yer aldığı konferansa Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Menderes SUİÇMEZ, Hitit Üniversitesi İskilip Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Muammer CENGİL, Üniversitemiz öğretim üyeleri , İstiklal İlkokulu öğrencileri, öğretmeleri ve çok sayıda Üniversitemiz öğrencileri katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından kürsüye açılış konuşmasını yapmak üzere gelen Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Menderes SUİÇMEZ günün anlam ve önemi belirterek, Nevruz Bayramının dünyadaki bütün Türkler tarafından kutlandığını belirtti. Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa BAKAN, Nevruz’un birlik, beraberlik, dayanışma, ülke ve vatan sevgisi anlamlarına geldiğini, yeniden doğuş, diriliş, bolluk bereket anlamı da taşıyan bu günün, Türk dünyasının en önemli bayramları arasında yer aldığını ifade ederek, kesinlikle kavga, savaş, ayrımcılık, isyan anlamına gelmediğini, nevruzun yanlış yönlere çekilmemesi gerektiğini vurguladı. Nevruz’un Türkler tarafından kutlanan ve bilinen en eski Türk Bayramı olduğunu vurgulayan Bakan, “Tabiat ile iç içe, kucak kucağa yaşayan, toprağı ana olarak vasıflandıran Türk'ün düşünce sisteminde baharın gelişi elbette önemli bir yere sahip olacaktır. Nevruz; Orta Asya'da yaşayan Türklerde, Anadolu Türklerinde ve İran'da yılbaşı olarak da kutlanılan bir gündür. Gece ile gündüzün eşit olduğu 21 Mart, Rumi takvimde 9 Mart, yeni yılın başlangıcı kabul edilmektedir. 21 Marttan sonra havalar ısınmaya başlar, bu işte baharın, hayatın, güzelliğin başlangıcı olarak kabul edilir. Ergenekon Bayramı olarak da adlandırılan bayram, Ergenekon efsanesine göre Türklerin Ergenekon’dan çıkışı ve özgürlüklerine kavuştukları gün olarak da bilinmektedir” diyerek, Nevruz’un 5 bin yıllık bir tarihi bulunduğunu belirterek Cumhuriyetin ilanından sonra Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk zamanında da Ankara’da büyük bir coşku içinde kutlandığını anlatan Yrd. Doç. Dr. BAKAN, “Nevruz tüm Türk topluluklarında kutlanan bir bahar bayramıdır. Ortadoğu’dan, Asya’ya kadar geniş bir coğrafyada kutlanan nevruz, her milletin kendi kültür değerleri ile özleştirdiği bir gün olma özelliğini taşır. Nevruz ateşinden atlamak eski yılın kötülükleri ve hastalıklarından sıyrılmak anlamına gelir” dedi. Yoğun bir ilgi ile izlenen ve alkışlanan konuşmasını Nevruz memleket şiirleri ile tamamlayan Yrd. Doç. Dr. Mustafa BAKAN’a konferansın sonunda, Üniversitemiz Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Menderes SUİÇMEZ bir çiçek takdim ederek tebriklerini iletti.
Konferansın ardından Baharın müjdecisi ve yeni gün olarak tanımlanan Nevruz Bayramı kutlamaları kapsamında şenliğe geçildi. Üniversitemiz Meslek Yüksekokulu bahçesinde yapılan şenliğe Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Reha Metin ALKAN, Fakülte Dekanları, Yüksekokul Müdürleri, öğretim üyeleri, öğretim görevlileri, Üniversite çalışanları ve öğrenciler katıldı. Şenlik programında bir konuşma yapan Rektörümüz Prof. Dr. ALKAN, Nevruzla birlikte sadece doğaya değil, insan yaşantısına da, bahar gelmesini, Nevruzun güzelliklere vesile olmasını temenni dileklerini ileterek Nevruz ateşini Üniversitemiz öğretim üyeleri ve öğrencileri ile birlikte yaktıktan sonra öğrencilerin gösterilerini izledi.
Bu yılki etkinliklere, Milli Eğitim Bakanlığı ve Hitit Üniversitesi işbirliğiyle hazırlanan “Minik Yüreklerle Büyük Eller Yapıyor, Yaşıyor, Öğreniyor” projesi kapsamında, pilot okul seçilen İstiklal İlköğretim Okulu öğretmen ve öğrencileri de katıldı. Proje kapsamında ilkokul ve üniversite öğrencilerini bir araya geldiler. Proje hakkında bilgiler veren Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem SİR GAVAZ, “Yaşları küçük yürekleri büyük öğrencilerin bu proje kapsamında aramızda olması bizleri mutlu etti” dedi. İstiklal İlköğretim Okulu öğrencilerinden Şeyma ve Mert Nevruz konulu şiir okumalarının ardından, program Hitit Üniversitesi Halk Oyunları Topluluğunun oyunlarıyla devam etti. Farklı yörelere ait oyunların oynandığı Nevruz kutlamalarına öğrenciler de katılırken, öğretim görevlileri de şenliklere kayıtsız kalmadı. Davul-zurna eşliğinde halayların çekildiği, oyun havaları eşliğinde çiftetellilerin oynandığı kutlamalar öğrencilere büyük moral oldu.
Soğuk bir kış mevsiminin ardından Nevruzu fırsat bilen üniversite öğrencileri, halaylar çekerek, çiftetelli oynayarak Nevruz bayramını kutlayan öğrenciler, coşkularını dışarıya yansıttı. Üniversiteli gençler gerek kış mevsiminin, gerekse yorucu ders programlarının yorgunluğunu Nevruz sayesinde atmış oldu.
Öğrencilere ve öğretim görevlilerine pilav ve ayran ikram edilirken, kimileri de yumurta tokuşturdu. Renkli görüntülere sahne olan Nevruz kutlamaları Üniversitemiz Meslek Yüksekokulunda Coşkuyla kutlanıldı.