Yayınlanma Tarihi: 08 Mart 2013 Cuma

Hitit Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Hızla Büyüyor

Hitit Üniversitesi Merkez Kütüphanesi, dünyadaki gelişmeleri ve literatürü takip ederek zenginleşmeye ve gelişmeye devam ediyor. Yeni kurulan üniversiteler arasında dikkat çekici performansı ve zengin koleksiyonlarıyla en hızlı büyüyen kütüphaneler arasında yerini alan Merkez Kütüphanemiz; öğrencileri, akademik ve idari personel ile Üniversitemiz dışındaki araştırmacıların oldukça yoğun kullandığı bir araştırma kütüphanesi olma yolunda ilerlemektedir.

32.706 basılı kaynak, 41 veri tabanı, 281 süreli yayın, 53.797 e-kitap ve 25.740 e-dergi sayısına ulaşılan kütüphanemizde kullanıcıların YORDAM Otomasyon Sistemi üzerinden kütüphane kataloğunu taramaları mümkün olabildiği gibi, Merkez Kütüphane web sayfası ile de kütüphaneye gelmeden bulundukları her yerden (yurt içi ve yurt dışı olmak üzere) Merkez Kütüphane kataloğunu taramaları ve online veri tabanlarından yararlanmaları mümkündür.

Üniversitemiz Merkez Kütüphanesi TO-KAT (Toplu Katalog) sistemine üyedir.  Sistem sayesinde tüm üniversite kütüphaneleri gerekli taramaları yaparak kendilerinde bulunmayan kaynakları KİTS (Kütüphaneler Arası İşbirliği ve Takip Sistemi) veya TÜBESS (Türkiye Bilgi ve Belge Sağlama Sistemi) ile Türkiye’deki tüm üniversite kütüphanelerinden kaynak sağlama imkânına sahiptirler.

Üniversitemiz eğitim ve öğretimini desteklemek, araştırmalara yardımcı olmak, kültürel ve sosyal faaliyetlere katkıda bulunmak amacıyla Merkez Kütüphanemizde multimedya birimi faaliyete geçirilmiştir. Multimedya kataloğumuzda çok sayıda bibliyografya, sesli kitap, film, müzik ve belgesellere ait DVD, VCD ve CD’ler bulunmaktadır.

Engelsiz Kütüphane Projesi kapsamında engelli okuyucularımıza yönelik Eye Pad tarama sistemi satın alınmış olup basılı her türlü materyal taratılarak okuyucularımızın rahatlıkla faydalanmaları sağlanmıştır. Ayrıca Jaws 13 programı sayesinde de bilgisayar ve internet ortamında açılan sayfalar kendilerine okunmaktadır. Boğaziçi Üniversitesi ile Üniversitemiz arasında yapılan protokol ile görme engelli okuyucularımız Merkez Kütüphanemizden alacakları şifreyle GETEM’in (Görme Engelliler Eğitim ve Teknoloji Laboratuvarı) tüm sesli kitap hizmetlerinden faydalanabilmektedirler. Ayrıca Merkez Kütüphanemizde sesli kitaplardan oluşan bir sesli kütüphane de mevcuttur.

Üniversite öğrencileri ile akademik ve idari personel kütüphane hizmetlerinden online olarak 7 gün 24 saat yararlanma imkânına sahiptirler.  Ayrıca, Üniversitemiz dışından araştırmacılar da sunulan hizmetlerden gerek online olarak gerekse kütüphane içinde yararlanabilmektedirler. Hafta içi 18.30’a kadar, öğle araları ve cumartesi günleri de dahil kesintisiz hizmet veren kütüphanemizde okuyucular kitapların bibliyografik bilgilerine  http://www.kutuphane.hitit.edu.tr/ adresinden ulaşabilirler. Günde ortalama 110-120 öğrenciyi ağırlayan Merkez Kütüphanemizde 2012 yılı içerisinde veri tabanları kullanım sayısı 10 bini geçmiştir.

Kütüphanemize ait sayısal bazı verilerimiz aşağıdaki tabloda gösterilmiş olup bu veriler satın alınan veya bağış olarak gelen materyaller ile sürekli artmakta ve gelişmektedir.

 

 

Basılı Kaynak Sayısı

32.706

Veri Tabanları Sayısı

41

Süreli Yayınlar Sayısı

281

e-Kitap Sayısı

53.797

e- Dergi Sayısı

25.740

e- Tam Metin Tez Sayısı

1.400.000

Harita

478

e- Özet Metin Tez Sayısı

600.000

Basılı Tez Sayısı

60

CD-DVD Sayısı

248

Konferans Bildirileri Sayısı

880.000

Hava Fotoğrafı

14

 

 


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube