Üniversitemiz Eurodesk Türkiye Gençlik Bilgilendirme Ağı içerisinde Türk Ulusal Ajansı tarafından Temas Noktası olarak seçilmiştir. Bu kapsamda gençler için eğitim ve gençlik alanlarındaki Avrupa fırsatları ve gençlerin Avrupa faaliyetlerine katılımı konusunda bilgilendirme ve yönlendirme hizmeti verecek olan Temas Noktası, yeni hizmete giren Proje Geliştirme Ofisimiz bünyesinde yürüteceği çalışmalarında gençlerin dahil olabileceği hibe destekleri, burslar, staj imkanları ve gençlik programları hakkında doğru ve güvenilir bilgileri sunarak yönlendirme faaliyeti sürdürecektir.
26 Mayıs-3 Haziran 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilmesi öngörülen Avrupa Gençlik Haftası Etkinlikleri kapsamında, Üniversitemiz ile birlikte, Valilik, Belediye, TSO ve ilgili STK’larını da kapsayacak şekilde kentin tüm dinamiklerine yönelik olarak “Eurodesk Avrupa Fırsatları Bilgilendirme ve Tanıtım Toplantısı” düzenlenecek olup, etkinliğin kesin tarihi duyurlacaktır.
Program ile ilgili detaylı bilgiler Eurodesk-Türkiye web sayfasında (http://eurodesk.ua.gov.tr/tr) yer almaktadır.
Gençlik Programı neler sunmaktadır?
Gençler bu program ile yurtiçinde veya yurtdışında çeşitli etkinliklere dahil olabiliyorlar, projeler yapabiliyor, uluslararası veya yerel projeler hazırlayabiliyorlar.
Kimler başvurabilir? Gençlik Programında tüm gençler için çeşitli fırsatlar bulunmaktadır. Sivil Toplum Kuruluşları, Kamu Kuruluşları ve sıradan gruplar (bir kuruluşun üyesi değil misiniz? Grup kurun o halde! En az 4 genç biraraya gelin, mümkün olduğunca cinsiyet dengeli bir grup kurun, grubunuza bir isim verin ve başvurun!) proje başvurusu yapabilmektedirler. Proje hazırlamayı ve yaygın eğitim alanında deneyim kazanmayı isteyen gençler Eurodesk-TR web sitesinin haberler ve etkinlikler kısmında duyurusu yapılan ücretsiz eğitimlere ve toplantılara başvurabilirler. Yine aynı kısımda duyurusu yapılan yurtdışı eğitimler/ seminerler için İngilizce bilen gençler/ gençlik çalışanları başvuruda bulunabilirler.
Yabancı dil bilme şartı var mı? Hayır yoktur. Yabancı dil bilmeyen gençler de projelere katılabiliyorlar.
Gençlik Programı altındaki programlara Eylem deniyor.
Eylem 1.1 Gençlik Değişimleri,
Eylem 1.2 Gençlik Girişimleri,
Eylem 1.3 Gençlik Demokrasi Projeleri,
Eylem 2 Avrupa Gönüllü Hizmeti,
Eylem 3.1 AB Komşu Ülkeleriyle İşbirliği,
Eylem 4.3 Gençlik Çalışanları ve Gençlik Kuruluşları İçin Eğitim ve Ağ Kurma
Eylem 5.1 Gençler ve Gençlik Politikala-rından Sorumlu Olanlar İçin Toplantılar.
Kabul edilen yaş grupları: Eylem 1.1 için 13-30, Eylem 1.2 için 15-30, Eylem 1.3 için 13-30, Eylem 2 için 18-30, Eylem 3.1 Gençlik Değişimleri için 13-30, Eylem 3.1 Eğitim ve Ağ Kurma için sınırsız, Eylem 4.3 için sınırsız, Eylem 5.1 için 15-30'dur. Grup liderleri için ise çoğunlukla yaş sınırı gözetilmez.
Gençlik Programında hibe şeklinde destekler mevcut: Eğer hayal ettiğiniz projeyi AB ülkelerinden genç gruplarla birlikte yapmak istiyorsanız Eylem 1.1, Eylem 1.2, Eylem 1.3, Eylem 3.1, 4.3 veya 5.1'e; yalnızca Türkiye'de ve yabancı ortak olmadan yapmak istiyorsanız Eylem 1.2'ye (3-18 ay), Avrupa Gönüllü Hizmeti yapmak üzere 2-12 ay arası Avrupa Birliği ülkelerine gitmek istiyorsanız Eylem 2'ye başvurmalısınız. Eğer projeniz Balkan ülkelerinden, Kafkas veya Akdeniz ülkelerinden de ortaklar içeriyor ise Eylem 3.1, gençlerin demokrasiye katılımını amaçlıyorsanız Eylem 1.3'e başvurabilirsiniz. Gençlik değişim faaliyetleri hem 1.1, hem de 3.1'de bulunmaktadır. Seminerler, eğitim kursları gibi faaliyetler ise 4.3 ve yine 3.1 de mümkündür. Bir kuruluş iseniz Eylem 2 evsahibi kuruluş projesi hazırlayarak AB ülkelerinden gençleri konuk edebilir, onlar ile gönüllülük gerektiren çalışmalarınızda 2-12 ay süreyle birlikte çalışabilirsiniz. Size uygun bir Eylem mutlaka vardır!
Son Başvuru tarihleri? Gençlik Programında sürekli olarak her yıl 3 başvuru dönemi bulunmaktadır.
Son başvuru tarihleri 1 Şubat, 1 Mayıs ve 1 Ekim’dir.