Yayınlanma Tarihi: 21 Mayıs 2013 Salı

Sungurlu MYO’da 'Madde Bağımlılığı ve Bağımlılıkla Mücadele' Konulu Konferans Verildi

Üniversitemiz Sungurlu Meslek Yüksek Okulu'nda Çorum Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) birimi tarafından  'Madde Bağımlılığı ve Bağımlılıkla Mücadele' konulu konferans verildi.

Sungurlu Meslek Yüksekokulu konferans salonunda gerçekleşen konferansa KOM Şube Müdürü Ahmet Oruç, Yüksekokul Müdür Yardımcı Öğr. Gör. Hakan KÖR, KOM Şubesi Baş Polisi Tekin Varışlı, Meslek Yüksekokulu personelleri ve öğrencileri katıldı.

Konferansta konuşan Tekin Varışlı "Bağımlılık nedir?, Bağımlılık yapıcı maddeler nelerdir?" gibi konularda öğrencilere bilgiler verdi. Slayt ve konuyla ilgili videoların yer aldığı sunumda bağımlılık yapan maddeleri sınıflandırarak bu maddeler hakkında açıklamalarda bulunan Varışlı madde kullanımının nedenlerini anlattı.

Madde bağımlılığının nedenlerini 'arkadaş çevresi, merak, sorunlara çözüm arayışı, farklı olma isteği, bir gruba dahil olma, özenti ve model alma olarak sıralayan Varışlı, bağımlılık yapıcı maddelerin çözüm değil, çözümsüzlük ürettiğini vurguladı. Bu maddelerle gençleri ilk tanıştıran kişilerin arkadaş grupları olduğunu dile getiren Varışlı, "Bağımlı hale gelmiş olan birey artık özgür değildir" diye konuştu. Varışlı, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Bağımlının kendine güveni yoktur ve kendini kontrol altında tutamaz. İdeallerini kaybeder en önemlisi de insani prensipleri yok olur. Gençlerimiz böyle durumlara düşmek istemiyorsa öncelikle hayır demeyi bilmeli. Bağımlı olmak istemeyen gençlere üç tavsiyem var: Bilmediğiniz ve size başkaları tarafından verilen ilaçları kesinlikle kullanmayın, sigara ve alkolden de uzak durun çünkü özellikle sigarada bağımlılık yapan bütün maddeler bulunuyor. Bağımlılığa giden yol bir kere denemeden geçer. Sizler hayata mat gözlerle bakmak istemezsiniz değil mi. Esrar ottur zararı yoktur gibi alakasız düşünceler içerisine girmeyiniz."

Varışlı daha sonra bağımlı olan gençlerin hayat hikâyelerinin ve dramlarının yer aldığı videoları izletti. Konferansta ayrıca madde bağımlısı olan gençlerin başlarına gelen felaketler ve bu gençlerin bağımlılık yapan maddeyi temin etmek için yapabilecekleri de gözler önüne serildi.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube