Yayınlanma Tarihi: 25 Haziran 2013 Salı

Mekatronik ve Alternatif Enerji Kulübü ‘nden “Civciv” Engelli Araç Projesi

Üniversitemiz Mekatronik ve Alternatif  Enerji Kulübü öğrencilerinin tekerlekli sandalye kullanıcıları ile yaptıkları röportajlar ve Türkiye'deki engelli vatandaşların sıkıntılarının araştırılması sonucunda ulaşılan bilgiler doğrultusunda, kulüp öğrencileri tarafından sanayi iş birliği ile gerçekleştirilen proje ile ortopedik engelli vatandaşlar için büyük bir sıkıntı olan ulaşım sorununu çözmek amaçlanıyor.

Türkiye'de bulunan yaklaşık sekiz milyon engelli nüfusun yüzde on dördünün ortopedik engelli olduğunu ve ulaşım konusunda büyük sıkıntılar yaşamakta olduklarını ifade eden Mekatronik ve Alternatif Enerji Kulübü öğrencileri, ortopedik engelli vatandaşların kullandıkları tekerlekli sandalyeyi bırakmadan kendilerinin kullanabilecekleri aracın tasarlandığını ve bu proje “Civciv” isimli engelli aracın hayata geçirildiğini belirttiler. Kulüp öğrencileri araç sahibinin tekerlekli sandalye ile araca binip kimseye ihtiyaç duymadan tamamen kendi çabası ile ulaşımını sağlayabileceğini vurguladılar.

Tekerlekli sandalye kullanıcılarının sosyal hayata katılımlarını arttıracak olan proje, şehir içi ulaşımını güvenli kılacak ve uzun mesafeli yolculuklar yapılmasına imkân sağlayacaktır. Aracı engelli vatandaşlarımız kullanırken yanında iki kişi de eşlik edebilecektir.

“Civciv” Engelli Aracının Teknik Özellikleri:

Civciv Engelli Aracı, iki adet 1500 wattlık elektrikli motor temin edildikten sonra, yaklaşık üç hafta gibi kısa bir sürede yapılıp kullanıma hazır hale getirilmiştir. Araç elektrikli motorların parçalanıp özel bir şase oluşturulması ile üç tekerlekli olarak dizayn edilmiştir.

Araç arka iki tekerlekten itişlidir. Fren sistemi ön hidrolikli disk, arka tekerlekler ise kampanadır. Araçta el freni mevcuttur. Menzili 70-80 km arasında değişmektedir. Maksimum hız akünün doluluk oranına bağlı olarak 70km/sa ile sınırlandırılmıştır. Araç sinyal sistemi, korna sistemi, ayna, sepet, kilitlenebilir kapalı sepet gibi özelliklere de sahiptir. Tekerlekli sandalyenin rahatlıkla araca biniş yapabilmesi için araçta rampa mevcuttur. Rampanın açılır kapanır sistemi uzaktan kumanda ve uyarı sistemi ile gerçekleştirilir. Rampanın kaldırılmasında 12 voltluk bir motor kullanılmıştır. Tekerlekli sandalyenin araca girdikten sonra sabitlenip hareket etmemesi için kilitleme sistemi yapılmıştır. Bu sayede tekerlekli sandalye kullanıcısının güvenli yolculuk yapması amaçlanmıştır.



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube