Yayınlanma Tarihi: 14 Ekim 2014 Salı

Rektörümüz Kırgızistan’da Bir Dizi Ziyarette Bulundu

Kırgızistan Mahmut Kaşgari-Doğu Üniversitesi’nin resmi davetlisi olarak bu ülkeye giden Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Kırgızistan’ın Başkenti Bişkek’te 10-11 Ekim 2014 tarihlerinde bir dizi resmi görüşmeler ve ziyaretlerde bulundu. Bu kapsamda Kırgızistan Mahmut Kaşgari-Doğu Üniversitesi, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi,  Bişkek Türkiye Türkçesi Öğretim Merkezi (TTÖMER), Türkel Gazetesi, Kırgızistan Ahıska Türkler Derneği, Kırgız - Rus Slavik Üniversitesi ve Kırgızistan Türk-Ata Derneği yöneticileri ile görüşmelerde bulundu. Rektörümüz Prof. Dr. Alkan’a yapmış olduğu görüşmelerde Üniversitemiz Genel Sekreter Yardımcısı Süleyman Akyol eşlik etti.

Üniversitemiz ile ikili iş birliği anlaşması bulunan Kırgızistan Mahmut Kaşgari-Doğu Üniversitesi’nin15. Kuruluş yıl dönümü kutlamaları etkinliklerine davet edilen Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, etkinlikler kapsamında düzenlenen panelde oturum başkanlığı yaparak   “Uluslararası Eğitimin Önemi” başlıklı bir de sunum yaptı.

Etkinlik öncesinde Kırgızistan Mahmut Kaşgari-Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Almaz Ibraev’i ziyaret eden Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, Hitit Üniversitesi olarak bir dünya üniversitesi olma yolunda önemli atılımlar içinde olduklarını, her coğrafyada yer alan üniversitelerle ikili anlaşmalar yapmaya büyük bir gayret sarf ettiklerini belirterek Çorum’un gelişmiş ve aynı zamanda köklü tarihi olan bir şehir olduğunu söyledi. Hitit Medeniyeti ile ilgili de genel bilgiler veren Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, üniversiteler arasında ikili işbirliklerinin daha da artırılmasının önemine dikkat çekerek bu alanda atılacak adımlara Üniversitemizin hazır olduğunu belirtti.

Mahmut Kaşgari-Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Almaz Ibraev de üniversiteler arasında yapılacak işbirliklerinden büyük bir memnuniyet duyduklarını belirterek etkinliğe katılımından ve ziyaretinden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Alkan’a teşekkür etti.

Ziyaret sonrasında Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, “Uluslararası Eğitimin Önemi” başlıklı sunumunda; gelişmiş ülkelerde eğitime ayrılan bütçe, bu ülkelerde yabancı uyruklu öğrencilere verilen önem ile bu konudaki sayısal veriler, Ar-Ge çalışmalarının bütçe içerisindeki payı ve uluslararası öğrenci durumlarına ilişkin genel bilgi paylaşımında bulunarak “Bizler de bu yarışta yer almak istiyorsak, bizler de ileri teknoloji sektöründe söz sahibi olmak ve eğitimde uluslararasılaşmak istiyorsak, bu alanda hep beraber gerekli somut adımları atmalıyız” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Alkan panel sonrasında Kırgızistan Mahmut Kaşgari-Doğu  Üniversitesinin 15. Kuruluş yıl dönümü kutlamaları etkinliğine Türkiye’den, Kuveyt’ten ve Türk Cumhuriyetlerinden katılan heyetler ile görüşmelerde bulunarak ardından bu üniversite de teknik incelemelerde bulundu.

Rektörümüz Prof. Dr. Alkan daha sonra Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’ni ziyaret ederek Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut İzciler’le görüştü. Üniversitemiz hakkında genel bilgi paylaşımında bulunarak, “Ortak tarihe ve kültüre sahip olduğumuz bu bölgeyi çok önemsiyoruz” diyen Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, bu coğrafyada bulunan Türk Üniversiteleri ve bu bölgelerde ikili iş birliği yapmak suretiyle bu ülkelere katkıda bulunan ülkemiz üniversitelerinin bölgede yer alan kardeş ülkelere ve ülkemize büyük katkılar sağlayacağını, bunun önemsenmesi ve daha da geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut İzciler de ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek Üniversiteler arasında yapılacak akademik çalışmalardan büyük memnuniyet duyacağını açıkladı.

Rektörümüz Prof. Dr. Alkan bir sonraki ziyaretini Bişkek Türkiye Türkçesi Öğretim Merkezi (TTÖMER)’ne yaptı. TTÖMER Başkanı Ramazan Koç’u makamında ziyaret eden Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, Kırgızistan’da Türkçe’nin öğretilmesinin ve üniversitemizin uluslararası eğitime verdiği önemi vurgulayarak bu kapsamda özellikle Türk Cumhuriyetleri’nden daha çok öğrencinin Üniversitemizde öğrenim görmesinin arzulandığı, bu doğrultuda yapılacak çalışmaların önemine dikkat çekti. TTÖMER’nin yapmış olduğu çalışmalar hakkında bilgi alarak, Ülkemiz adına yapılan anlamlı ve önemli çalışmalardan duyduğu memnuniyeti belirten Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, Üniversitelerarası anlaşmalarda aracı bir kurum olarak yapılan görüşmelerde sağlamış oldukları büyük katkılardan dolayı Bişkek Türkiye Türkçesi Öğretim Merkezi Müdürü Ramazan Koç’a teşekkür etti.

Ziyaretin ikinci günüde Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, Türkel Gazetesi’ne bir ziyaret gerçekleştirdi. Gazetenin Baş Editörü Doç. Dr. Ramiz Meşedihasanlı ve Baş Editör Yardımcısı Höküme Halilova ile yapılan görüşmede, Türkel Gazetesinin tüm Orta Asya, Kıbrıs ve Rusya’da, 15 günde bir Türkçe, İngilizce ve Rusça olarak yayımlandığı, aynı adla internet radyo yayınlarının bulunduğu ve 3 ayda bir yayımlanan dergilerinin bulunduğu belirtildi. Rektörümüz Prof. Dr. Alkan,  bu yayın kuruluşunun bulunduğu bölgede üstlenmiş olduğu misyonun önemini ve her alanda işbirliğine hazır olduklarını söyledi. 14-15 Kasım 2014 tarihlerinde Üniversitemizce düzenlenen “Sürgünün 70’inci Yılında Ahıska Türkleri Sempozyumuna” davetlerini ileten Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, kendilerini üniversitemizde ağırlamaktan memnun olacaklarını ifade etti.

Daha sonra “Kırgızistan Ahıska Türkler Derneği” Başkanı Reşad Şamilov’u dernek merkezinde ziyaret eden Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, Ahıska Türklerinin geçmişte yaşadıkları sorunları ve bugün ki durumları hakkında dernek başkanından bilgi alarak dernek yönetimine yapmış oldukları çok değerli çalışmalarından dolayı kendilerine teşekkür etti.  Rektörümüz Prof. Dr. Alkan dernek yönetimine, Ahıska Türklerinin yurtlarından sürgün edilişlerinin yıl dönümü anısına 14-15 Kasım 2014 tarihlerinde Üniversitemizce düzenlenen  “Sürgünün 70’inci Yılında Ahıska Türkleri Sempozyumuna” davetini iletti. Dernek Başkanı Reşad Şamilov, Üniversitemizin düzenlemiş olduğu bu çok değerli sempozyumdan dolayı memnuniyetlerini ifade ederek “Ahıska Türkleri tarihin en acımasız sürgün ve katliamlarına maruz kalmışlardır. 70 yıl önce resmi rakamlara göre en az 86.000 kişi yurtlarından alınarak bilinmeyen bir meçhule sürgün edilmişler ve bu sürgünde yine resmi rakamlara göre en az 17.000 insanımız can verdi. Bu acıların canlı tanıklarından  hala hayatta olanlar var.” diyerek bu bilincin daima canlı tutulması ve hatırlanması adına bu etkinlikten ve ziyaretten dolayı  Rektörümüz Prof. Dr. Alkan’a teşekkür etti Görüşmede Anadolu Ajansı Kırgızistan muhabiri Nezir Aliyev’de hazır bulundu.

Rektörümüz Prof. Dr. Alkan bir sonraki ziyaretini Üniversitemizle ikili işbirliği anlaşması bulunan ve iki yıldır Üniversitemizde bu işbirliği kapsamında öğrencileri öğrenim görmekte olan Kırgız-Rus Slavik Üniversitesi ne gerçekleştirdi. Ev sahibi üniversite Rektörü Prof. Dr. Nifadyev Viladimir İvanoviç’in makamında yapılan görüşmeye; Rektör Yardımcısı İsakov Kumen İsakoviç, Rektör Yardımcısı Lelevkin Valeriy Mihayloviç, Uluslararası İlişkiler Başkanı Şambetova Hadiça Mamatbekovna, Türkoloji Bölüm Başkanı Osmanova Elmira Jorupbekovna ve Tercüman Asel İsmailova ile bir yıl önce üniversitemizde öğrenim gören Kırgız öğrenciler katıldı. Oldukça sıcak bir ortamda yapılan toplantıda, her iki üniversitenin de işbirlikteliklerinin gelişerek gerçekleştirilmesini önemsediklerini, bu kapsamda Ar-Ge projeleri başta olmak üzere ortak projeler yapabilmesi, ortak lisansüstü programlar düzenlenebilmesi, yapılan bilimsel çalışmaların üniversitelerinin dergilerinde yayımlanması, özellikle Kırgız-Rus Slavik Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim elemanlarının Çorum’da Eğitim Araştırma Hastanesi’nde pratik eğitimler yapmaları ve istenilmesi halinde bu akademisyenlerin Üniversitemiz Sürekli Eğitim Merkezi’nde İngilizce dil eğitimi alabilmeleri ile her iki üniversitenin belirlenecek konu başlıkları doğrultusunda akademik anlamda daha fazla iş birliği yapabileceklerini belirttiler.

Mevlana değişim programının AB dışındaki tüm ülkeleri kapsayan bir değişim programı olduğunu, Devletimizin ve YÖK’ün bu konuda büyük desteklerinin olduğunu belirterek “Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız bu coğrafyayı çok önemsiyor ve bizleri de bu bölgeyle işbirliği yapmaya teşvik ediyor” diyen Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, ilimizin güvenilir, yaşanabilir bir şehir olduğunu belirterek Üniversitemizde öğrenim görecek öğrencilerimiz hiçbir zorluk çekmeden öğrenimlerini sürdüreceklerini ifade etti. Rektörümüz Prof. Dr. Alkan ayrıca sıcak misafirperverlikleri için Kırgız-Rus Slavik Üniversitesi mensuplarına teşekkür etti.

Kırgız-Rus-Slavik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nifadyev Viladimir İvanoviç de Kırgızistan’da Türkiye denilince ilk akla gelenlerden birinin Hitit Üniversitesi olduğunu, ikili işbirliği kapsamında Üniversitemizde öğrenim gören Kırgız-Rus Slavik Üniversitesi öğrencilerinin çok memnun olduklarını her fırsatta dile getirdiklerini ifade ederek Rektörümüz Prof. Dr. Alkan’a öğrencilerine göstermiş olduğu yakın ilgiden dolayı teşekkür etti.

Bu görüşmeden sonra Rektör Prof. Dr. Alkan Kırgızistan’da faaliyet gösteren Türk-Ata Derneği yönetimi ile bir araya geldi. Görüşmede Dernek Başkanı Halibekov Halimergen ile Dernek Yönetim Kurulu Üyeleri Aşurov Şavkat ve Ahmedov Begican Mahmudoviç’de hazır bulundular. Rektör Prof. Dr. Alkan Dernek yönetimine üstlenmiş oldukları bu görevden dolayı teşekkür ederek başarılar diledi. Dernek Başkanı Halibekov Halimergen ise derneğin amacı ve faaliyetleri hakkında bilgi vererek Üniversitemize ve Rektör Prof. Dr. Alkan’a bu ülkedeki değerli çalışmalardan dolayı memnuniyetini belirtti. 


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube