Yayınlanma Tarihi: 22 Ekim 2014 Çarşamba

Rektörümüz Orta Karadeniz Bölgesi Sınırötesi İşbirliği İş Forumu’na Katıldı

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından “Orta Karadeniz Bölgesi Sınırötesi İşbirliği İş Forumu” düzenlendi.

Düzenlenen foruma Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Samsun Valisi İbrahim Şahin, Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin, Tokat Valisi Cevdet Can, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Orta Karadeniz Bölgesi Üniversite Rektörleri, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen ve iş adamları katıldı.

Forumun açılış konuşmasını yapan OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, toplantının üçüncüsünün düzenlendiğini, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA)’na verilmiş en önemli vazifelerden birinin bölgenin tanıtımını yapmak ve bölgede yatırım ortamı oluşturmak olduğunu ifade ederek bu doğrultuda Karadeniz’in karşısında bulunan bütün ülkelerle bir işbirliği ortamı oluşturmaya çalıştıklarını belirtti.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, konuşmasında Samsun’u tanıtarak ve yapılan çalışmalar hakkında bilgiler vererek “Samsun’un şu anda 5 tane büyük organize sanayi bölgesi var. Buralarda üretim yapılıyor ama ihracatta hedeflediğimiz noktalara henüz ulaşamadık. Hedeflere ulaşamayışımızın temel nedenleri hiç şüphesiz bu toplantıda tartışılacaktır” dedi.

Samsun’da markalaşmanın daha tanınır hale getirilmesi gerektiğinin altını çizen Samsun Valisi İbrahim Şahin, “Bu toplantılarımızın amacı kazan yöntemini sonlandıracak hem kuzey tarafındaki ülkelerin yatırımcılarını Samsun’da, Çorum’da, Tokat’ta, Amasya’da buluşturmak hem de bu illerin yatırımcılarını karşı ülkelerin işadamları ile bir araya getirip ne tarz yatırımlar yapılabileceğini tartışacağız” dedi.

Türkiye’de 12 yılda birçok alanda değişim ve dönüşümünün yaşandığını belirten Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan ise OKA’nın daha önceki yıllarda da bu forma benzer şekilde ama sadece Türkiye ile Rusya’yı ilgilendiren iş forumları düzenlediğini, bu yıl ise bu form daha da genişletilerek 6 ülkeyi kapsayacak şekilde yapıldığını vurguladı.

Başta ekonomi olmak üzere Türkiye’de son 10-12 yılda eğitim, sağlık, ulaştırma, özgürlükler, hukuk, demokratikleşme ve benzeri alanlarda birçok reformları gerçekleştirdiklerini ifade eden Ceylan, bu alanlarda reform süreci yaşanırken, kalkınma alanında da değişimler yapıldığını ve yeni bir kalkınma anlayışını ülkemizde hakim kılmaya çalıştıklarını belirtti.

Bakan Yardımcısı Ceylan, Türkiye’nin Karadeniz havzasında bulunan ülkelerle arasındaki ithalat ve ihracat rakamları hakkında bilgiler vermesinin ardından sözlerini tamamladı.

Açılış konuşmalarının ardından güdümlü proje olan Amasya Yeşilırmak Kauçuk Bendi, rekreasyonel alanların oluşturulması, yenilenebilir enerji eksenli gelişim projesinin imza töreni Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin, OKA Yönetim Kurulu Başkanı ve Tokat Valisi Cevdet Can ile Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir arasında gerçekleştirildi. 


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube