Yayınlanma Tarihi: 23 Ekim 2014 Perşembe

Kuzey Kampüs Temel Atma Törenimiz Gerçekleştirildi

Üniversitemiz Kuzey Kampüs Temel Atma Töreni, 23 Ekim 2014 Perşembe günü Kuzey Kampüsümüzde; Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Valimiz Ahmet Kara, Çorum Milletvekilimiz Salim Uslu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarımız Prof. Dr. Lütfi Akça, Çorum Belediye Başkanımız Muzaffer Külcü, Garnizon Komutanımız J.Albay Ahmet Çelik, Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Orman Genel Müdürümüz İsmail Üzmez, il ve ilçelerimizdeki kamu kurum ve kuruluşu temsilcilerimiz, iş adamlarımız ile Üniversitemiz akademik ve idari personelimizin yoğun katılımı ile gerçekleştirildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan tören, telgraf mesajlarının okunması ve sonrasında, Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ın, Çorum Milletvekilimiz Salim Uslu’nun ve Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun konuşmaları ile devam etti.

Katılımcıları selamlayarak konuşmasına başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, “Bu gün bizim için çok gurur verici ve mutlu bir gün. Özellikle sayın Orman ve Su İşleri Bakanımız/değerli hocam Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun aramızda bulunması da bizleri son derece mutlu etmiştir” diyerek Bakan Prof. Dr. Eroğlu’na asistanlığından bugüne verdiği desteklerden dolayı teşekkür etti.

2011 yılında 80 bin m2 olan kampüs alanının pek çok kurumla yapılan görüşmeler sonucunda 500 bin m2’lik bir alana ulaştığını, planlı ve projeli bir şekilde muazzam bir master planının uygulanarak yürürlüğe konulduğunu ve aynı zamanda kurulan iyi diyaloglar sonrasında kamulaştırmada bir davası bile olmayan örnek bir çalışma olduğunu belirten Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, 12 bin 500 öğrenciye hitap edecek 1. Etap Kuzey Kampüsümüzün İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Merkez Yemekhane ve Kapalı Spor Salonu’ndan oluşacağını açıklayarak inşaatının ilimiz firması tarafından yapılıyor olmasının da ayrıca mutluluk verici olduğunu sözlerine ekledi.

Üniversitelerin her anlamda farklı olması gerektiği bilinciyle çevreci ve yeşil bir kampüs inşa edildiğini açıklayan Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, konuşmasına Başbakanımız Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun 20.10.2014  tarihli YÖK toplantısındaki “Üniversite, hoca ile öğrencinin buluştuğu her yerdir” sözünden hareketle, Üniversitemizde de bu anlayış ve bilinç doğrultusunda çalışmaların yürütüldüğünü ve binalarımızın bu şekilde projelendirildiğini belirtti.

Kuzey Kampüsümüzün I. Etabının 300-400 bin m2  kapalı alandan oluştuğunu açıklayarak Kuzey Kampüsümüzün 54 bin öğrenciye eğitim verilebileceğini dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Alkan “Üniversitemizi her anlamda farklı kılacağız ve 2. Etap Kampüs alanını da en kısa zamanda master planına katacağız” dedi. Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, Üniversite ile şehrin her bileşeninin bir araya gelerek üniversite-şehir entegrasyonunun sağlamasının önemine dikkat çekerek tüm katılımcılara ve emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

Çorum Milletvekilimiz Salim Uslu da saygı ve selamla konuşmasından sonra “Çorum’a yapılan hizmetler Çorum’a verilen önemin çok özel bir göstergesidir.” diyerek 2011 yılından bugüne kampüs alanında yapılan çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Hep birlikte yapılan ekip çalışmasıyla birlikte üniversitemiz kampüs sorunu çözülerek Üniversitemizin iki kampüse kavuştuğunu belirten Milletvekili Uslu, şehri kuzeyinden ve güneyinden saran kampüslerin şehrimizin gelişmesine büyük katkı sağlayacağına dikkat çekerek eğitime yönelik yapılan ciddi yatırımlara ilişkin paylaşımda bulundu.

Hz. Hasan’ın sözünden istifade eden Çorum Milletvekili Uslu, “Mazeretleri azaltmayan bilgi, ilim değildir.” diyerek, “Burada biz de mazeretleri azaltıyoruz ve böylece ilmi gelişmeler konusundaki mazeretleri de kaldırmış olacağız” şeklinde sözünü bağladı.

Emek ve katkısı geçen herkese teşekkür eden Çorum Milletvekili Uslu, hayırlara vesile olması dileklerini ileterek konuşmasına son verdi.

Tüm katılımcıları selamlayarak konuşmasına başlayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Hitit Üniversitemiz çok gelişiyor. Rektörümüz son derece çalışkan ve çok değerli bir bilim ve gönül adamıdır” diyerek Üniversitemizde bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Ormanlık alanların üniversitelere tahsis edilebilmesine yönelik yapılan yasal düzenlemelerle üniversitelerin bu ihtiyaçlarına çözüm üretildiğini belirten Bakan Prof. Dr. Eroğlu, “Yeşil bir alan içinde öğrencilerimize en güzel mekanları inşa etmek görevi/ bilinciyle hareket ettiklerini ifade ederek doğa içerisinde çevreci ve güzel bir kampüs hazırlandığı için Rektörümüz Prof. Dr. Alkan’a teşekkür etti.

Hükümet olarak eğitime çok büyük destek verdiklerinin altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Eroğlu, “ Mademki dünyada devlet/millet olarak büyük iddiamız var. Öyleyse ülkemizi ve milletimizi en iyi seviyeye getirmemiz gerekiyor. Bu da insanla oluyor. Bütün dünyayla yarışarak ilim ve edep sahibi insanlar yetiştirmeliyiz” diyerek eğitimle ülkemizin koymuş olduğu hedeflere ulaşılacağını belirtti.

 “Büyük hedefi olmayan milletler tarihten silinir” diyerek “Biz büyük bir milletiz, büyük hedeflerimiz var” şeklinde konuşmasını sürdüren Bakan Prof. Dr. Eroğlu, eğitime verdiği öneme işaret ederek “İlim ve irfan merkezi üniversitelerimize güveniyoruz” dedi.

İyi bir eğitim için fiziki mekanların ve hocalarımızın bilgi tecrübesinin fevkalade olması gerektiğini belirten Bakan Prof. Dr. Eroğlu; “İlim, bilim adamının yitik malıdır” sözünden hareketle hem hocalarımızın gayreti hem de talebelerimizin çalışkanlığı ve beraberinde kendilerine büyük hedefler koyması ile iyi bir eğitimin yapılabileceğini belirtti.

 “Çorumlular çok müteşebbis/çalışkan insanlar ve Çorum öncü şehirlerden biri” diyerek “Biz Çorum’u aynı zamanda eğitimin de merkezi yapmak istiyoruz” şeklinde konuşmasını sürdüren Bakan Prof. Dr. Eroğlu, Kampüsümüzün hayırlı uğurlu olması dilekleri ile konuşmasını sonlandırdı.

Protokol konuşmaları sonrasında dualar beraberinde butona basılarak Kuzey Kampüs I. Etap temel atma töreni gerçekleştirildi.

 

Kuzey Kampüsümüzün Bazı Fiziki Özellikleri:

Kuzey Kampüs, şu an için 3 Etaptan oluşmaktadır;

1. Etap : Acilen (kısa vadeli) ihtiyaç duyulan bölge

2. Etap : Orta vadede değerlendirilecek bölge

3. Etap : Uzun vadede değerlendirilecek bölge

Hitit Üniversitesi Kuzey Kampüsü

 

Kuzey Kampüste tahsis işlemleri devam eden arazilerle birlikte bugün itibarıyla 2 milyon 190 bin 936 m²’ye, Güney Kampüste ise 461 bin 441 m²’ye ulaşılmıştır. Üniversitemiz, diğer birimlerimiz ile birlikte toplamda 2 milyon 904 bin 505 m²  yerleşke alanına sahip bulunmaktadır. Kuzey Kampüste 542 bin m² alanda master planları yapılmış olup kampüs altyapısı ile toplam 55 bin 700 m² fiziki alana sahip dört adet birimin 22 Mayıs 2014 tarihinde yapım işi ihalesi gerçekleştirilmiştir.

İhale edilen, 97.500.000,00.-TL sözleşme bedelli “Hitit Üniversitesi Kuzey Kampüsü 1. Etap Kampüs Altyapısı (Yol, Su, Atıksu, Yağmur Suyu, Isı ve Enerji Merkezi), İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Merkez Yemekhane ve Kapalı Spor Salonu Binaları Yapımı İşi” İçin Yüklenici Firma Nuhoğlu İnşaat San. ve Tic. A.Ş & Dalgıçlar İnşaat Madencilik San. ve Tic. A.Ş. Adi Ortaklığı ile 27.08.2014 tarihinde sözleşme imzalanmıştır. 1. Etap yapım işine başlanmıştır.

 

Kuzey Kampüs 1. Etap Yapım İşi Kapsamında;

Altyapı projeleri,  ısı ve enerji merkezi binalarını, bunlara bağlı galeri ve enerji hatlarını, kampüs giriş kapısını, kampüs yollarını (bisiklet yolu, yaya yolu vb. dahil), pis su, temiz su, yangın suyu ve yağmur suyu hatlarını kapsamaktadır.

542 bin m² alana yayılan Kampüs Master Planı, altyapı ve üstyapı projeleri mevcut yeşil alanlar göz önüne alınarak ve korunarak projelendirilmiştir. Arazi yapısı ve mevcut yeşil alanların varlığından dolayı ana taşıt yolu ve yaya yolları çizgisel akslarla konumlandırılmış ve peyzaj bu doğrultuda şekillendirilmiştir. Master planı içerisinde yağmur sularının toplanması ile oluşturulacak bir gölet de yer alacaktır. Ayrıca TSE Yeşil Bina Sertifikası çalışmaları da tüm hızıyla devam etmektedir.

Kampüsün elektrik, ısıtma ve soğutma enerjisi; doğalgazdan elektrik üreterek, baca ve gövde ısısını ısıtmada, atık gazın absorbsiyonlu chiller ile soğutmada kullanılmasına dayanan enerji üretim şekli olan trijenerasyon sistemi ile sağlanacaktır. Sistemin kendisini 4 yılda amorti etmesi ve %35’lik enerji tasarrufu sağlanması öngörülmüştür.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Binası idari ve derslik olmak üzere iki bloktan oluşmaktadır ve toplam 20 bin 200 m²  kapalı alana sahiptir. Proje kapsamında binada 68 adet akademik personel odası, 31 adet amfi bulunmaktadır.

İlahiyat Fakültesi Binası idari ve derslik olmak üzere iki bloktan oluşmaktadır ve toplam 18 bin 400 m²  kapalı alana sahiptir. Proje kapsamında binada 63 adet akademik personel odası, 10 adet amfi ve 24 adet derslik bulunmaktadır.

Merkez Yemekhane binası toplam 8 bin 500 m²  kapalı alana sahiptir ve 3 bin kişiye aynı anda hizmet verebilecek şekilde localar oluşturularak planlanmıştır.

Kapalı Spor Salonu Binası toplam 400 seyirci kapasitesine ve 8 bin 600 m²  kapalı alana sahip bina bir ana ve iki küçük salondan oluşmaktadır. Ana salon, Avrupa standartlarına uygun ve dünya şampiyonluğu karşılaştırmaları yapılması amacı ile minimum 30 m x 50 m ebatlarında h=15 m olarak planlanmıştır.

2016 yılında Üniversitemiz ev sahipliğinde Çorum’da yapılacak olan 12. Dünya Üniversitelerarası Güreş Şampiyonası’nın bu spor salonunda yapılması planlanmaktadır.

Bugün yer teslimi gerçekleşecek olan 1. Etap yapım işinin süresi toplam 1299 gün olup bu süre içerisinde ilk etapta ısı ve enerji binalarının ve kapalı spor salonunun 2016 yılına kadar tamamlanması planlanmaktadır.
 

Kuzey Kampüs 2. Etap Yapım İşi Kapsamında;

Bu kapsamda yapılacak olan Kreş (3 bin 440 m²), Mühendislik Fakültesi Ek Bina (10 bin m²), Merkez Kütüphane (8bin 940 m²), Enstitü (4 bin 745 m²) binalarının projelendirme çalışmaları devam etmektedir. Kampüs alanında gelecek yıllarda Fen Edebiyat Fakültemiz, Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültemiz ile açılması yönünde çalışmaları devam eden diğer eğitim birimlerimiz ile birlikte doğacak yapı ihtiyacını karşılamak adına rezerv alanlar bırakılmıştır. Bu kapsamda yurt binaları için master plan üzerinde bırakılan yerlerde Kredi Yurtlar Kurumu yurt binaları için proje çalışmalarını başlatmış olup, yakın bir zamanda yapımı gerçekleştirilecektir.

Kuzey Kampüs içerisinde yer alacak olan üniversite camiinin ödeneğinin merkezi bütçeden karşılanamaması üzerine camiinin yapımı da ikinci etap kapsamına alınmıştır. Toplam 3 bin 186 m²  kapalı alana sahip olacak olan bu camide kapalı ve açık alanda aynı anda yaklaşık 2 bin 500-3 bin kişi ibadet edebilecektir. Söz konusu camiinin yapımı için tüm hayırseverlerimizin desteği beklenmektedir.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube