Yayınlanma Tarihi: 31 Ekim 2014 Cuma

Gülten Dayıoğlu Üniversitemizde Okurlarıyla Buluştu

Çocuk ve gençlik edebiyatımızın seçkin yazarlarından Gülten Dayıoğlu Üniversitemizin davetlisi olarak ilk kez Çorum’a geldi. Yazarlıkta 50 yılı geride bırakan ve bugüne değin 79 kitabı yayımlanan yazar, Üniversitemiz Rektörlük Konferans Salonu’ndaki “Çocuk ve Gençlik Edebiyatı” konulu söyleşisinde çok yoğun bir ilgiyle karşılandı. Üniversitemizin idari, akademik personeli ve öğrencilerinin yanı sıra ilimiz okullarından birçok öğrenci ve öğretmen de söyleşiye katıldı.

Gülten Dayıoğlu programdan önce Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ı makamında ziyaret etti. İlerlemiş yaşına rağmen gelen davetleri kabul ederek okullarda öğrencilerle bir araya gelmekten dolayı büyük bir mutluluk duyduğunu ifade ederek çalışmanın insanı sürekli dinç tuttuğunu belirten Gülten Dayıoğlu, Rektörümüz Prof. Dr. Alkan gibi genç, dinamik ve çalışkan bir idareciyle karşılaşmış olmanın kendisini ayrıca mutlu ettiğini belirtti. Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan ise Gülten Dayıoğlu’nun alanında duayen bir isim olduğunu ve yazarı Üniversitemizde ağırlıyor olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek Dayıoğlu’nun çocuklar ve gençler için olumlu ve yaratıcı kişilik yapıları geliştirecek kitaplar yazmasının önemine değindi ve kendisine söyleşi programı için teşekkür etti.

“Gülten Dayıoğlu ile Çocuk ve Gençlik Edebiyatı” başlıklı program, saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından slaytlar eşliğinde yazarın biyografisi hakkında bilgi verilmesiyle başladı. Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, yaptığı açılış konuşmasında salonun doluluğunun şaşırtıcı olmadığını, Gülten Dayıoğlu isminin üç dört kuşak tarafından çok iyi bilindiğini ve sevildiğini dile getirerek kitap okumanın insan hayatındaki önemine değindi. Hayal gücü gelişmemiş birinin yaptığı işte yeterince başarılı olmasının mümkün görünmediğinin altını çizen Rektör Prof. Dr. Alkan, kendi çocukluğundan örnekler vererek okuduğu kitapların olumlu yansımalarını hayat boyu gördüğünü sözlerine ekledi.

Gülten Dayıoğlu söyleşisine Kütahya’nın Emet ilçesinde doğuşu, ailesi ve çocukluk döneminden bahsederek başladı. İlkokuldayken öğretmeninin kendisindeki yeteneği fark ederek yönlendirdiğini, ancak doğuştan yetenekli olmanın yeterli olmadığını çok yazmak için öncelikle çok okumak gerektiğini belirterek sözlerine devam etti. Sürekli okumaya bugün de devam ettiğini, ancak insanı insan kılan değerleri içeren kitapları okumanın önemli olduğunu, çünkü sütün bedeni beslemesi gibi kitabın da zihni beslediğini belirtti. Anadilimizin gelişiminde de kitapların büyük rolü bulunduğunu söyleyen Gülten Dayıoğlu, iyi kitap- kötü kitap ayrımının dil noktasında başladığını vurguladı.

Gülten Dayıoğlu, dünyada saygı görmek için üretmek, yılmadan çalışmak gerektiğini ifade ederek hayat için iki kanat gereklidir, yorumunda bulundu. Kanatlardan birinin öğretim, diğerinin eğitim olduğunu, kanatlardan biri güdük kaldığında ortaya her anlamda sağlıklı bireyler çıkmasının mümkün olamadığını anlatarak öğretim yoluyla elde edilen bilgi kadar hayatı tanımanın, sosyal etkinliklerde bulunmanın da önemli olduğunu sözlerine ekledi. Gülten Dayıoğlu söyleşisinin sonunda “Hayat savaştır, kitap ağıdır. Aşı bağışıklığı güçlendirir, kitap da bütün sorunları çözüyor; hayat size yumruk attığında gardınızı alıyor, yumruğu savuşturuyor ve kendinizi koruyorsunuz” dedi.

Gülten Dayıoğlu programı, söyleşinin ardından dinleyicilerin yönelttiği soruların cevaplandırılması ve kitap imza etkinliği ile sona erdi.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube