Üniversitemiz ile İskilip Kaymakamlığı ve İskilip Belediye Başkanlığı işbirliğiyle İskilip ilçemizde “Her Yönüyle İskilip: Dünü, Bugünü, Yarını” konulu sempozyum, İskilip Halk Eğitim Merkezinde başladı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan sempozyum; İskilip Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Muammer Cengil, İskilip Belediye Başkanı Recep Çatma, İskilip Kaymakamı Şuayip Gürsoy, Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan ve Eski Devlet Bakanı Prof. Dr. Abdulhaluk Mehmet Çay’ın konuşmaları ile devam etti.
Katılımcıları selamlayarak konuşmasına başlayan İskilip Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Muammer Cengil, İskilip MYO ve sempozyumun gelişim evrelerine ilişkin genel bilgi paylaşımında bulunarak sempozyumun gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
“Bir beldenin, bir ülkenin yarınları için planlar kurup, projeler üretmek özellikle insanımız adına yapılacak en hayırlı işlerden birisidir” diyerek plansız, projesiz yapılan her çalışmanın ömrünün kısa olacağı bilincinden hareketle ‘Her Yönüyle İskilip: Dünü, Bugünü, Yarını’ konulu sempozyumu çok önemsediklerini ifade eden İskilip Belediye Başkanı Recep Çatma, sempozyumun gerçekleşmesinde emeği geçenlere şükranlarını sunarak “Geçmişimizi değerli akademisyenlerimizin alın terleri ile yeniden keşfedeceğiz” dedi.
Sempozyuma ev sahipliği yapmanın heyecanını, mutluluğu ve gururunu yaşadıklarını dile getirerek sözlerine başlayan İskilip Kaymakamı Şuayip Gürsoy da İskilip’in doğal güzelliklerine, zengin kültürel varlıklarına, kendine has meyvelerine, el sanatlarına ve tarihe altın harflerle yazılmış alimlerine dikkat çekerek sempozyumun bölgeyle ilgili yapılacak tüm çalışmalar için bir güç kaynağı teşkil ederek güzel sonuçlara vesile olacağını temenni ettiğini açıkladı.
Etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasına başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan da Üniversitelerden beklenen en önemli vazifenin eğitim faaliyetleri olduğuna dikkat çekerek “Üniversitelerin ana amacı insan yetiştirmek, daha sonrasında beraberinde bilgiyi ve bilimi üreterek bunu yaymaktır” dedi.
Şu anki bilgi çağında teknolojinin baş döndürücü bir hızla ilerlediğini ve üniversitelerde de katma değeri yüksek, marka değeri yüksek ürünler üretilmek zorunda olduğunu belirten Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, “Üniversitenin elinin topluma değmesi isteniyor, üniversitenin varlığının toplum hayatında katma değeri yüksek ürünlerle doğrudan doğruya hissedilmesi isteniyor” diyerek üniversitelerin toplumun yararını, toplumun marka değerini artıracak ürünleri sağlamaları gerektiğini belirtti.
“Üniversiteler, bulunduğu coğrafyaya katma değer sağlayan, dinamizm sağlayan kurumlar haline dönüşmek zorundadır” diyerek küreselleşen dünyada kapıları kapalı, yüksek duvarlara sahip üniversite kavramının ortadan kalktığına dikkat çeken Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, değişen devirden herkesin üzerine düşen dersi alması gerektiğine işaret ederek global dünyada çok ciddi ve çetin bir yarış olduğunu söyledi.
Son dönemlerde üniversitelere aktarılan çok ciddi kaynaklara ve desteklere ilişkin açıklamalarda bulunarak “Bizlerde bu şehre, bu ülkeye hatta insanlığa katkı sağlamak zorundayız” şeklinde konuşmasına devam eden Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, “Toplum bizden ne istiyor, bizler topluma ne hizmet veriyoruz sorusunu sorarak herkes kendi üzerine düşen görevi layıkıyla yerine getirmelidir” dedi.
Üniversitemize ilişkin genel bilgi paylaşımında bulunarak yeni açılan istihdam odaklı bölüm ve programlarla Üniversitemizin kontenjan doluluğuna dikkat çeken Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, “Bu ilimizin yaşanabilirliginin bir sonucudur, bu ilimizin öğrencilere verdiği imkanların bir ölçüsüdür, bu insan odaklı üniversite anlayışımızın bir ürünüdür” diyerek Üniversitemizin ekip anlayışıyla yaptığı yoğun çalışmalar ve ilimizin üniversiteye inanarak kurduğu sinerji sonunda bu noktaya geldiğini belirtti.
Dünya liginde çalışmalarını sürdüren bir Hitit Üniversitesi modeliyle Üniversitemizin uluslararasılaşmaya büyük önem verdiğini ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, 4 kıtadan 36 farklı ülke ve 96 üniversite ile öğrenci, akademik ve idari personelin hareketliliğine ilişkin Erasmus, Mevlana ve İkili işbirliği protokolleri kapsamında anlaşmalar yapan Üniversitemizin 2010 yılında toplam 8 olan anlaşma sayısı bugün itibariyle 116’ya ulaştığını açıkladı.
“Artık kampüs sorunuyla değil yapmış olduğu açık kalp ameliyatları ile sadece Çorum’a değil çevre illere de fayda sağlayan bir üniversite olduğumuza dikkat çekerek “Çorum halkı gerçekten eğitime çok özel önem veriyor” diyen Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, başarılı bir sempozyum geçmesi dileğiyle bildiri sahiplerine ve katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.
İskilip üzerine yapılan çalışmalara ilişkin bilgi paylaşımında bulunarak konuşmasına başlayan Eski Devlet Bakanı Prof. Dr. Abdulhaluk Mehmet Çay da İskilip’in bölgenin en eski tarihi yerleşim birimlerden biri olduğuna dikkat çekerek sempozyumun hayırlar getirmesini diledi.
Yapılan protokol konuşmaları sonrasında etkinlik; Eski Devlet Bakanı Prof. Dr. Abdulhaluk Mehmet Çay başkanlığında Prof. Dr. Mustafa Aşkar, Prof. Dr. Mehmet Evkuran ve Prof. Dr. Mustafa Arslan’ın konuşmacı olarak katıldığı Açılış Oturumu ile devam etti.
9-11 Ekim 2014 tarihleri arasında İskilip ilçemizde on iki farklı oturum ve sonrasında yapılacak Değerlendirme Oturumu ile sonlanacak sempozyum programına ulaşmak için tıklayınız.