ÇOSİAD-Üniversite-Sanayi İşbirliği ve İstişare Toplantısı Çorum Valisi Ahmet Kara, Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Rektörümüz Prof.Dr. Reha Metin Alkan, İl Emniyet Müdürü Salih Erkan Tarancı, ÇTSO Başkanı Çetin Başaranhıncal, ÇOSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karadayı, Üniversitemiz öğretim elemanları ile çok sayıda sanayicinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Toplantıda Rektör Prof.Dr. Reha Metin Alkan ve Teknokent Müdürü Doç.Dr. İrfan Kurtbaş yaptıkları sunumlar ile katılımcılara “Üniversite Sanayi İşbirliğinde Teknokent’in Rolü” konusunda bilgiler aktardı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan ÇOSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karadayı, yapılan çalışmalar sonucunda somut adımlar atılmış olmasının memnuniyet verici olduğunu ifade ederek tüm katılımcılara göstermiş oldukları ilgiden dolayı teşekkür etti.v
Teknokent Müdürü Doç.Dr. İrfan Kurtbaş, Çorum Teknokent bünyesinde faaliyet göstermek isteyen firma, akademisyen, öğrenci ve girişimcilerin Tekweb sayfasında yer alan “ön kayıt” formunu doldurarak online başvuru yapabileceğini ifade ederek başvuru süreçleri ile ilgili bilgilerin web sayfasında yer aldığını vurguladı.
Çorum Teknokent’e internet üzerinden ulaşan ön başvuru formunun, Genel Müdürlük ve Proje Birimi tarafından ön değerlendirmeye alınacağını ifade eden Doç. Dr. Kurtbaş, devam eden süreçte Ar-Ge projesi olup olmadığı bakımından Proje Değerlendirme Komisyonunca incelenerek değerlendirildiğini belirtti.
Finansal destekler hakkında da bilgi paylaşımında bulunan Doç. Dr. Kurtbaş, “Çorum’dan beklentimiz çok yüksek, Üniversite olarak Teknokent’in bir ayağını oluşturuyoruz. Bu anlamda iş adamlarımıza ve sanayicilerimize büyük görev düşüyor” diyerek Teknokent ile ilgili çalışmalara büyük özveri içerisinde devam ettiklerini vurguladı.
Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan, “Günümüzde refah düzeyi yüksek, kalkınmış ülkelere bakıldığında, hemen tümünün ortak özelliğinin teknolojiyi üretme ve bunu pazarlayabilme kapasitesine sahip oldukları görülmektedir. Bilim ve teknoloji dünyasındaki baş döndürücü gelişmeler ülkeler arasındaki sınırları pratik olarak ortadan kaldırmış, küreselleşme sonucu tüm dünya artık herkes için büyük ama zorlu bir pazar haline gelmiştir. Bu yarışta güçlü bir şekilde ayakta kalmak ve büyümek için tüm işletmelerin bilimsel ve teknolojik gelişmeleri de yakından takip etmeleri ve bunları üretime dönüştürmeleri artık olmazsa olmazlardan olmuştur. Kendi teknolojisini üretme ve markalaşma, firmaların küresel ekonomide kalıcı olmalarının en temel unsurlarından birisi haline gelmiştir. Artık firma ve işletmeler, bilimsel çalışmaların yapıldığı, bilginin üretildiği en önemli merkezlerden olan üniversitelerle yakın bir diyalog, etkileşim ve işbirliği içerisinde olmak zorunda kalmıştır” diyerek bu konuda üniversitelerle yapılacak işbirliğinin çok önemli bir işleve sahip olduğunu ifade etti.
Rektör Prof. Dr. Alkan, “Artık üniversitelerimizden, Ülkemizin kalkınmasına, gelişmesine, araştırma-geliştirme, teknoloji bulma ve bilim üretme faaliyetlerini de yerine getirerek, bulundukları şehir ve hatta bölgede sosyal, kültürel ve ticari gelişmelerin öncüsü, lokomotifi olmaları beklenmektedir. Kamuoyu üniversitelerin sahip olduğu bilginin ürün ve hizmete dönüşünü görmek, akademik faaliyetlerinin sonuçlarını somut göstergelerle hissetmek istemektedir” dedi.
Ar-Ge yatırımlarının son derece önemli olduğunu ve ülkelerin kendi teknolojilerini üretmesinde ve ihraç etmesinde Ar-Ge yatırımlarının büyük bir rol üstlendiğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Alkan, ihracattaki katma değeri artırmak adına inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markalaşmaya odaklanmanın önem arz ettiğini vurguladı.
Rektör Prof. Dr. Alkan, sadece ülkemizde değil, tüm dünyada yıllardır tartışılan üniversite-sanayi işbirliğinin oluşturulması kolay olmayan bir süreç olduğunu ve bu doğrultuda gerçek anlamda ciddi çalışmalar yapılmasını gerektiğini vurgulayarak Teknokent’lerin üniversite-sanayi iş birliğini sağlama konusunda dünyada en başarılı modellerden birisi olarak öne çıktığının altını çizdi.
Teknokent’in en önemli faydasının üniversitedeki teorik bilginin pratik ile birleşmesi olduğunu söyleyen Rektör Prof. Dr. Alkan, ilk teknopark örneklerinin, ABD’de girişimci üniversite öğretim üyelerinin bilgi ve birikimlerini üretime çevirme isteklerinden ortaya çıktığını ve günümüzde dünyada, yaklaşık 900 Teknokent bulunduğunu vurguladı.
Teknokent’in tamamlanmasıyla birlikte AR-Ge’nin ve teknolojik gelişmelerin başlayacağını, istihdamın artacağını aynı zamanda Çorum sanayisine de büyük katkılar sağlayacağını ifade eden Çorum Valisi Ahmet Kara, “Çorum’a ve sanayisine devlet katkısı fevkalade var. Teşvik paketleri her geçen gün yenileniyor ve artıyor” dedi.
Çorum konumu itibariyle aslında sanayiye elverişli bir yer olmadığını dile getiren Vali Kara, ulaşımı, pazarlama kaynaklarına çok yakın olmamasını ise buna örnek gösterdi. Ancak bunlara rağmen Çorum’da sanayinin geliştiğine dikkat çeken Vali Kara, “Bu Çorum severliğin, memleket severliğin, iş adamlarımızın memleketlerine olan aşkın bir nişanesidir. Burada bir sanayileşme hamlesi başlattılar. Ben buradaki sanayi hamlesini yıllarca duydum ama görmemiştim. Çorumlular gerçekten büyük işler başarmış. Bu başarı da yerinde durmamalı, daha ileri gitmelidir. Pedal çevirmeyen, değişimi ve gelişimi takip etmeyen işadamı ayakta kalamaz. Çorumlu da Üniversitemiz de bunun farkında. Teknokentle Çorum sanayisi daha da gelişecektir” diye konuştu.
Çorum’da ithalattan ziyade ihracata önem veren bir sanayi olduğunu belirten Vali Kara “Bilim ve sanat toplum içindir. Üniversitemizin halkla, sanayi ile iç içe olması memnuniyet verici. Bu etkileşimin sonucunda Çorum sanayisinin gelecekte bir numara olacağına inanıyorum” dedi.