Yayınlanma Tarihi: 24 Aralık 2014 Çarşamba

“Tarladan Sofraya Altın Başağın Hikayesi" İsimli Sempozyum Düzenlendi

Üniversitemiz Rektörlük Konferans Salonu’nda 23 Aralık 2014 Salı günü "Tarladan Sofraya Altın Başağın Hikayesi" isimli sempozyum; ilimizin bürokratları ve yöneticileri, sivil toplum kuruluşu başkanları ve temsilcileri, sanayici ve iş adamları, basın temsilcileri, Üniversitemiz akademisyenleri, idari personeli ve öğrencilerinin yoğun katılımı ile gerçekleştirildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan etkinlik, müzik dinletisi ve sonrasında Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bülent Kabak, Çorum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş ve Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ın açılış konuşması ile devam etti.

Sempozyum Düzenleme Kurulu adına katılımcıları selamlayarak “Değirmenciliğin başkentine hoş geldiniz” diyen Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bülent Kabak, buğdayın yaşadığımız topraklardaki öyküsünün yerleşik yaşamın tarihi ile eşit olduğuna dikkat çekerek buğdayın hikayesinin, insanlık tarihinin dünü ve bugünü olduğunu ifade etti.  “Bize büyük destekler sunan Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan başta olmak üzere etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederim” diyen Doç. Dr. Kabak, Üniversitemiz Gıda Mühendisliği Bölümü ve Tahıl Ürünleri İşleme Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Laboratuvarında yürütülen çalışmalar/gelişmeler hakkında da bilgi paylaşımında bulundu.

Çorum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş de “Tarihler boyunca medeniyetlerle birlikte gelişerek günümüze kadar gelen ve tüm dönem insanının ana besin kaynağı olma liderliğin hiç kaybetmeyen buğdayı/unu konuşacağız” diyerek sempozyumda bu vaz geçilmez ürüne katkı sağlayacak yeniliklerin tartışılacağını belirtti.

Katılımcıları selamlayarak “Güzel bir etkinlikte daha birlikte olmak çok keyif verici” diyen Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, üniversitelerin yakın zamana kadar sadece eğitim öğretim faaliyetlerini yerine getiren, ilgili alanlarda eleman yetiştirme vazifesini misyon edinen kurumlar olduğunu belirterek aradan geçen zaman içerinde, 21 yy. yaşanan değişim ve dönüşümler sonucunda bu durumun değiştiğine dikkat çekti.

Globalleşme ve uluslarasılaşma kavramının her kurum için zorunlu hale geldiğini belirterek lokal düzeyde hareket eden hiçbir kurumun olduğu irtifada kalma şansına sahip olmadığını açıklayan  Rektör Prof. Dr. Alkan, “Dinamik bir toplumda, dinamik bir ortamda yaşıyoruz ve üniversitelerden de beklentiler bu çerçevede çok farklılaştı” diyerek “Üniversite sadece ders veren değil şehirle bütünleşen dinamik bir güç olmalı” dedi.

İlimizde de Üniversitemizin, üniversite sektör işbirliği çerçevesinde konuşlandırıldığına dikkat çekerek “Hitit Üniversitesi’ni bu şekilde bir model üzerine kurmaya devam ediyoruz” diyen Rektör Prof. Dr. Alkan, yakın bir zamanda Çorum’a, bölgeye hizmet edecek Merkez Laboratuvarımızın ve Teknokentimizin açılacağını belirterek Ar-Ge konusunda ve sektörel anlamda büyük açılımlara vesile olacak bu kurumlarımızın etkin bir şekilde kullanılmasını istedi.

Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencileri için uygulama ve araştırma alanı yaratan ve ticari olarak hiçbir şekilde kullanılmamak kaydıyla sadece Üniversitemiz personel ve öğrenci yemekhanelerinin ekmek ihtiyacını karşılamak amacıyla Üniversitemiz Tahıl Ürünleri İşleme Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Laboratuvarında Çorum’un meşhur, kaliteli ununun,  bilimin ışığında daha da güçlenerek, sağlıklı koşullarda ürüne dönüşerek güzel bir örnek teşkil ettiğini açıklayan Rektör Prof. Dr. Alkan, Üniversite olarak yapılacak yeni ürün çalışmaları ile topluma örnek olup bilinçlendirilmeleri konusunda farkındalık yaratmayı amaçladıklarını belirterek Üniversitemizin topluma model önerdiğini ve bu başarılı çalışmalar sonrasında %20 civarında ekmek israfında tasarruf sağlandığını açıkladı.

Üniversitemizin diğer bölümlerinde olduğu gibi Gıda Mühendisliği Bölümünde de gerçekleştirilen bu başarılı çalışmalardan dolayı Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerini tebrik eden Rektör Prof. Dr. Alkan, Üniversitemizin tüm paydaşlarına teşekkür ederek “Üniversitemiz iyi bir yolda ilerliyor. Sizlerden gelen bu desteklerle Üniversitemizin dünyada olması gereken üniversite kavramına daha hızla ulaşacağına inanıyorum” dedi.

Buğdayın un haline gelinceye kadar tüm işlem basamakları ele alınarak ülkemizdeki mevcut durumun değerlendirilmesi, sorunların saptanması ve çözüm önerilerinin geliştirilmesini amacıyla Çorum Ticaret ve Sanayi Odası ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün katkıları ile Üniversitemiz ev sahipliğinde düzenlenen “Tarladan Sofraya Altın Başağın Hikayesi" isimli sempozyum açış konuşmaları sonrasında üç ayrı oturumla devam etti.

Sempozyumun Birinci Oturumu, Adana Bilim ve  Teknoloji  Üniversitesi  Gıda  Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. M. Sertaç Özer başkanlığında gerçekleşti. I. Oturumda Çorum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş “Sözleşmeli  Üretim & Ekmek ve Un Tebliğindeki  Son  Durum”, Çorum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bektaş “Lisanslı Depolamacılık”, İş Salığı ve Güvenliği Uzmanı Mustafa Avşar “Un Sanayinde İş Sağlığı ve Güvenliği”, Hudutsuz  Ürün Köy  Proje Koordinatörü Osman Nuri  Bulut  “Hudutsuz  Köy  Projesi” konulu konuşmasını yaptı.

Sempozyumun İkinci Oturumuna da Hatap Değirmenleri Yönetim Kurulu Üyesi Latif Kavukçu başkanlık yaptı. II. Oturumda Karadeniz Un Sanayicileri Derneği  Yönetim Kurulu Başkanı E. Günhan Ulusoy “Un Sanayisinde SWOT  Analizi”, Adana Bilim ve  Teknoloji  Üniversitesi  Gıda  Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. M. Sertaç Özer “Değirmencilikte Diyagramın  Önemi”, Diyetisyen Hatice Karslıoğlu “Ekmek ve Sağlık”, Ziraat Yüksek   Müh. Aliye Pehlivan “Buğdayda Kalite Olgusu” konulu konuşmalarını yaptılar.

Sempozyumun Üçüncü Oturumuna ise Üniversitemiz Gıda Mühendisliği  Bölümü öğretim üyesi da Yrd. Doç. Dr. Nedim Albayrak başkanlık yaptı. III. Oturumda da Üniversitemiz Gıda Mühendisliği  Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Seçil Türksoy “Tahıl Ürünlerinde Fonksiyonel  Bileşenlerin  Kullanımı”, ANAMED Ziraat Mühendisi Zafer  Akıncı “Buğday ve Unda  Ar-Ge’nin  Önemi, Son Ürün Üzerindeki  Etkileri”, Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Buğday Islahçısı Selami Yazar “Yeni Geliştirilen Buğday  Çeşitleri ve Özellikleri”, Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Agronomist Dr. Muzaffer Avcı “Buğday Kalitesini  Etkileyen  Yetiştirme Teknikleri” konularında konuşma yaptılar.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube