Yayınlanma Tarihi: 24 Aralık 2014 Çarşamba

Üniversitemizde “Sarıkamış Bir Milletin Beyaz Destanı” Konulu Konferans Düzenlendi

Üniversitemiz tarafından “Sarıkamış Bir Milletin Beyaz Destanı” konulu konferans 23 Aralık 2014 Salı günü Devlet Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirildi.

Konferansa Çorum Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Demiryürek, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru, Fen Edebiyat Fakültesi Tarih bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Bakan, Kıbrıs ve Kore gazileri, öğretmenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinliğin  açılış konuşmasını Çorum Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan yaptı.

Sarıkamış Harekâtı ve Çanakkale Savaşı’nın bu yıl 100. yıldönümü olması sebebiyle milli bilincin yeşermesi adına tarihimizdeki bu iki önemli hadisenin üzerinde durulmasını ve araştırılmasını istedikleri için Çorum Kent Konseyi tarafından konuyu gündeme taşıdıklarını söyleyen Çorum Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, Üniversitemiz ve lise öğrencileri arasında “Sarıkamış Harekâtı” konulu deneme yarışması düzenlediklerini ve bugün burada bu gençlere ödüllerinin verileceğini de ifade ederek aynı zamanda 90 öğrenciyi 90 bin şehit verilen Sarıkamış’a ithafen Sarıkamış’a götürülerek asıl ödüllerini alacaklarını sözlerine ekledi.

Konuşmasında tarihimizde vatan uğruna yapılan fedakârlıkların önemine de değinerek çok büyük acıların çekildiğini dile getiren Çorum Belediye Başkan Yardımcısı Candan, “Sarıkamış bir trajedi alanıdır” diye konuşarak konuşmasını tamamladı.

Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Bakan ise saygı ve selamlama konuşmasının ardından Sarıkamış Harekâtı’nın tarihi açıdan ve bu vatan uğruna verilen şehitlerin tarihimizdeki önemine değindi.

Yrd. Doç. Dr. Bakan, “Sarıkamış Harekâtı’nın başlangıcı 22 Aralık 1914, taarruz tarihi 23 Aralık 1914’tür. Ve bugün ise 23 Aralık 2014. Aradan 100 yıl geçmiş. 100 sene önce vatan topraklarına birer kar tanesi gibi düşen kardelenleri, 90 bin şehidimizi bugün burada kalbi vatan aşkıyla dolu insanlarla rahmetle yad ediyoruz” diye konuşarak “Onlar düşmana teslim değil, Allah’a teslim oldular” dedi.

Sarıkamış Harekâtı’nın zorlu kış şartlarında, maddi açıdan çökmüş Osmanlı’nın ordusunu destekleyemediği bir dönemde yapılan başarısız bir harekât olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Bakan, “Ancak Sarıkamış Harekâtı tarihimizin altın sayfalarındaki beyaz bir destandır” diye konuşarak “Sonuç olarak Sarıkamış şu anda ay-yıldızlı bayrağın sallandığı Türk vatan sınırları içerisindedir” dedi.

Yunus Emre’nin söyleyişini dillendiren Yrd. Doç. Dr. Bakan, “Ölürse ten ölür, canlar ölesi değil” diyerek aslında şehitlerimizin ölü olmadığını ve namazlarının bile gökten inen melekler tarafından kılındığını sözlerine ekledi.

Tarihimizde kısa bir demece de değinen Yrd. Doç. Dr. Bakan, Çanakkale Savaşı’ndan sonra Mustafa Kemal’e çok büyük bir anıt yapılması isteğinde bulunanlara atanın cevabı : “Tabi ki en büyük anıt yapılmalı. Ancak Mehmetçik için en büyük anıt Anadolu’dur.”  diye konuşarak “Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak Mustafa Kemal’in dediği gibi ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ idealini gerçekleştirirken büyüyen bir dünya devleti olacağız” diye devam etti.

Tarihini bilen bir toplum oluşturmak açısından Türk tarihini genç öğrencilerimizin araştırmalarını ve bu konuda okumalar yapmalarının önemine değinerek öğütlerde bulunan Yrd. Doç. Dr. Bakan, “Sarıkamış Karlar Altında” türküsü eşliğinde Sarıkamış Harekâtı belgesel görüntülerinin izlenmesinin ardından konuşmasını ‘Sarıkamış’ konulu şiirle tamamladı.

Konferansın sonunda ise “Sarıkamış Harekâtı” konulu deneme yarışmasında dereceye giren öğrencilere gazilerimiz tarafından ödüllerinin verilmesinin ardından program sona erdi. 


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube