Yayınlanma Tarihi: 25 Aralık 2014 Perşembe

“Genç İlahiyat” Diyanet Tv Programı Fakültemiz Öğrencileriyle Buluştu

Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi’nin ev sahipliğinde TRT Diyanet TV’de ses sanatçısı Mustafa Cihat tarafından sunulan "Genç İlahiyat" Tv Programı,  24 Aralık 2014 tarihinde Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. 

Marmara Üniversitesi Orta Doğu Araştırmaları Enstitüsü öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Uysal’ın konuk olduğu "İslam Coğrafyasındaki Patolojik Sorunlar" konulu programa; Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, İl Müftümüz Mehmet Aşık, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mustafa Bıyık, İlahiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Şaban Haklı, Dekan Yardımcılarımız Yrd. Doç. Dr. Özden Kanter, Yrd. Doç. Dr. Şahabettin Ergüven ile çok sayıda öğretim üyesi ve İlahiyat Fakültesi öğrencisi katıldı.

Orta Doğu’da yaşanan sorunların temelinde İslam’ın yanlış yorumlanmasından kaynaklanan mezhep çatışmalarının etkili olduğunu, bu bağlamda genç ilahiyatçılara büyük görevler düştüğünü söyleyen Doç. Dr. Uysal, Batılı devletlerin İslâm coğrafyasında geniş çaplı bir sünni-şii çatışması yaratmaya çalıştığını, böyle bir çatışmanın engellenebilmesi için İslâm’ın doğru anlaşılıp yorumlanmasının gerektiğini, bunun sağlanması durumunda geçmişte olduğu gibi günümüzde de Türk, Arap, Kürt vb. ulusların bir arada huzur içinde yaşayabileceklerini ifade etti.  Ayrıca Işid, El-Kaide ve Boko Haram gibi örgütlerin Batı orijinli olduğunu dile getiren Doç. Dr. Uysal, bu örgütlerin Batılılar tarafından bazı bölge devletlerinin de yardımıyla İslâm coğrafyasını istikrârsızlaştırmak için kullanıldığını ifade etti.

Doç. Dr. Uysal, Batı’nın bir taraftan Müslüman halklara çifte standart uyguladığını, kendi kontrolünde olduğu sürece Arap ülkelerindeki antidemokratik rejimleri görmezden geldiğini, diğer taraftan ise demokratik seçimlerle iktidara gelen bazı Arap hükümetlerinin darbelerle devrilmesi için el altından çaba harcadığını belirtti.  Doç. Dr. Uysal, Hristiyan Batı Medeniyeti’nin yıkıcı ve sömürgeci, Müslüman Doğu Medeniyeti’nin ise yapıcı ve imar edici bir medeniyet olduğunu, Batı ülkelerinin tarih boyunca silah ve barutla, Müslüman ülkelerinin ise ilim ve irfanla geliştiğini savunarak Türkiye’nin son yıllarda izlediği Orta Doğu politikasının doğru ve tutarlı olduğunu ve bu politikanın ezilen bölge halkları için bir umut ışığı olduğunu dile getirdi.

Programda Doç. Dr. Ahmet Uysal, program sunucusu Mustafa Cihat ile öğrencilerin kendisine yönelttiği soruları cevapladırılırken program sonunda Sanatçı Mustafa Cihat tarafından konser verildi. 


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube