Üniversitemizin yapmış olduğu sayıları 100’e yaklaşan ikili işbirliği anlaşmaları ile dünyanın farklı ülkelerinden eğitim ve araştırma amaçlı Üniversitemize gelen yabancı uyruklu öğrenci sayısı her geçen daha da artıyor.
Kısa bir süre önce akademik işbirliklerinde bulunmak üzere davetli olarak Kazakistan’a giden Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ın Kazakistan Yabancı Diller Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Hizmetli ile yapmış olduğu görüşmeler sonrasında; iki üniversite arasında imzalanan ikili işbirliği protokolü kapsamında Kazakistan Yabancı Diller Üniversitesi’nden 20 Yabancı Uyruklu Lisansüstü Öğrencisi, Üniversitemize geldiler.
Üniversitemiz eğitim birimlerinde çeşitli eğitim, araştırma faaliyetleri ile sosyal faaliyetlere katılan yabancı uyruklu lisansüstü öğrencilerimiz yapmış olduğu ziyaretlerle aynı zamanda ilimizi/ülkemizi daha da yakından tanıma fırsatı buldular.
Yapılan program kapsamında ziyaretlerini tamamlayan öğrencilerimizle Çorum’dan ayrılmadan önce akşam yemeğinde bir araya gelen Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, öğrencilerimizin ziyaretlerine ilişkin genel bir değerlendirmede bulunarak, iki üniversite arasında yapılabilecek işbirliğine ilişkin konulara değindi.
Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, “Biz bu öğrencilerimizi yabancı olarak değil kardeş olarak görüyoruz, bu öğrencilerimiz bizim ata yurdumuzdan, ana yurdumuza gelen kardeşlerimizdir, bu öğrencilerimizle/kardeşimizle ortak kültüre, ortak tarihe sahibiz. Bu bize diğer ülkelere göre bu coğrafyadaki ülkelerle daha farklı seviyelerde daha çok çalışmaya ve proje üretmeye daha da zorluyor” dedi.
Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, dünyanın farklı ülkelerinden Üniversitemize eğitime gelen yabancı uyruklu öğrencilerimizin, öğrenimlerini sürdürürken üniversitemizi, ilimizi ve ülkemizi daha iyi tanımakla birlikte farklı kültürlerle buluşma fırsatı da bulduklarını ve aynı zamanda bu öğrencilerimizin, üniversitemizde önemle üstünde durduğumuz eğitimin uluslararasılaşması sürecine de büyük katkılar sağladıklarını ifade etti.
Kazakistan’dan Üniversitemize eğitime gelen Yabancı Uyruklu lisansüstü öğrenciler de gördükleri Türk misafirperverliği ile Çorum’da kendi evlerinde gibi hissettiklerini ve Çorum’dan bir daha gelmek üzere ve çok üzülerek ayrıldıklarını belirttiler. Kendilerinin ve diğer arkadaşlarının da Hitit Üniversitesine Mevlana Değişim Programı kapsamında gelmeleri için gayret göstereceklerini ifade ettiler.
Üniversitemizin yaptığı işbirliği sonucunda oluşan bu güç birliğinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, yabancı Uyruklu öğrencilerimizin ziyaretleri süresince desteklerini esirgemeyen başta ÇESOB Başkanı Yalçın Kılıç ve tüm oda başkanları ile destek veren herkese ve öğrencilerimizin ülkemizden ayrılmadan önce İstanbul’daki ziyaretlerine yapmış oldukları katkılardan dolayı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü’ne de teşekkür etti.