Yayınlanma Tarihi: 22 Nisan 2014 Salı

"Kıbrıs Sorunu" İsimli Konferans Gerçekleştirildi

Üniversitemiz ve Çorum Belediyesi’nin işbirliği ile düzenlenen, "Kıbrıs Sorunu" isimli konferans, KKTC 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın katılımı ile Devlet Tiyatro Salonu'nda gerçekleştirildi.

Konferansa; KKTC 2. Cumhurbaşkanı Talat'ın eşi Oya Talat, Vali Vekili Hacı Osman Ebiloğlu, AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Çorum Belediye Başkan Vekili Zeki Gül, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, İl Emniyet Müdürü Halil İbrahim Doğan, Üniversitemiz öğretim elemanları, öğrencilerimiz ve davetliler katıldı.

Öğrencimiz Yasin Hayır’ın açış konuşması ile başlayan program, Meclis İdare Amiri ve Çorum Millet Vekili Salim Uslu’nun yapmış olduğu selamlama konuşması ile devam etti.

KKTC 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ı şehrimizde ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Salim Uslu, KKTC 2. Cumhurbaşkanı Talat’ın görevi süresince Kıbrıs Sorununa ilişkin diplomatik başarılar elde ettiğini belirterek, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

KKTC’den Çorum’a kucak dolusu selam ve sevgi getirdim sözleri ile konuşmasına başlayan KKTC 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, 1963 yılı itibari ile günümüze kadar geçen süreçte Kıbrıs Türklerinin yaşadıklarını ve bu süreçten günümüze kadar yapılan diplomatik çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

KKTC'nin, çok önemli bir stratejik bir noktada bulunduğunu ve Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıs Türk halkının, kendi kendini yönetmesinin bir mekanizması olarak ortaya çıktığını söyleyen KKTC 2. Cumhurbaşkanı Talat, 1963 yılında ikiye ayrılan Kıbrıs’ın, 1974’te yeni bir yapıya bürünerek iki ayrı devlete bölündüğünü belirtti.

KKTC’nin bütün fonksiyonlarını yerine getiren bir devlet olduğunu belirten KKTC 2. Cumhurbaşkanı Talat, KKTC’nin, uluslararası aktör olamadığını vurgulayarak, KKTC'nin uluslararası hukukun dışında tutulduğu için bazı imkanları da elde edemediğini açıkladı.

Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin bir miktar iyileştirmeler olduğunu ifade ederek müzakere sürecinin şu anda yeniden başladığını dile getiren KKTC 2. Cumhurbaşkanı Talat, “Kıbrıs sorununun çözümü, Kıbrıslı Türkler için hayati derecede önemlidir. Çünkü Kıbrıslı Türkler uluslararası alanda tecrit edilmeye devam edildikleri takdirde çok ciddi sıkıntılar yaşayacaktır" dedi.

KKTC 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın konuşması sonrasında yapılan soru-cevap bölümü ile program sona erdi.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube