Yayınlanma Tarihi: 08 Nisan 2014 Salı

Sevinç Çokum Öğrencilerimizle Buluştu

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünün davetlisi olarak ilk kez Çorum’a gelen çağdaş Türk edebiyatının önemli roman ve hikâye yazarlarından Sevinç Çokum, Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda 7 Nisan 2014 Pazartesi günü “Kurgu Dünyasında Seçkin Bir Kalem” başlıklı söyleşi programına katıldı. Sınav haftası olmasına rağmen öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği söyleşiye halkımızın ilgisi ve katılımı da yüksekti.  

Programın açış konuşmasında Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Meral Demiryürek “İlk hikâyesini 1972 yılında yayımlayan ve yazarlık hayatında 40 yılı geride bırakan Türk edebiyatının seçkin ismi Sevinç Çokum’u ilk kez Çorum’da ve Hitit Üniversitesi’nde ağırlıyor olmanın mutluluk ve gurur verici olduğunu” söyleyerek bu günün öğrencilerimizin kişisel tarihlerinde unutulmaz bir gün olacağının altını çizdi ve verdikleri destekten dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan’a teşekkür etti.

Sevinç Çokum söyleşisinde öncelikle edebiyatın bütün sanatlarla ilgisi olduğunu vurgulayarak Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Mahur Beste adlı eserini ve kendisinin çocukluğunda keman eğitimi alarak klasik Türk müziğinin hayatında büyük bir yer edinmesini örnek gösterdi. Yazmaya şiirle başladığını, ancak şair Behçet Necatigil’in etkisiyle hikâye ve romana yöneldiğini anlatarak ilk hikâyelerini yazar Tarık Buğra’nın kendisinden habersiz olarak Hisar dergisinde yayımlattığını anlattı. Kendisinin yazar olarak sürekli yeniliğe açık olduğunu belirten Sevinç Çokum, eserlerini yazarken gözlemin yanı sıra bilimsel araştırmalar da yaptığını açıkladı.

Sevinç Çokum, genel çerçevede hayatı ve yazarlık serüveni hakkında bilgiler verdikten sonra öğrencilerin ve misafirlerin sorularına geçildi. Türk Dili ve Edebiyatı bölümü öğrencileri Sevinç Çokum’un Arada Kalmış Tebessüm, Ağustos Başağı, Rozalya Ana, Kayıp İstanbul, Al Çiçeğin Moru, Onlardan Kalan, Gece Rüzgârları, Çırpıntılar Deli Zamanlar, Bir Eski Sokak Sesi gibi hikâye ve romanlarını okuyarak hazırladıkları soruların cevaplarını en yetkili ağız olan yazardan aldılar. Soruların hepsini çok beğendiğini dile getiren Sevinç Çokum, programın bu safhasında okuduğu ve etkilendiği yazarlar, roman ve dil anlayışı, çalışma sistemi, beslendiği kaynaklar, hakkındaki yorumlar, beğendiği yazarlar, abukizm anlayışı, günümüzün yazar biçimleri gibi konuları nükteli bir üslûp ve çeşitli anekdotlarla anlatarak herkesin keyifle dinlediği bir söyleşinin gerçekleşmesini sağladı.

Öğrencilerimizin yazara kitaplarını imzalatma fırsatını bulduğu programın bitiminde Sevinç Çokum’a Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Demiryürek tarafından plaket takdim edildi.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube