Yayınlanma Tarihi: 16 Mayıs 2014 Cuma

Tıp Fakültesi Öğretim Üyemiz ÇRT’de Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ni Anlattı

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ayşegül TAYLAN ÖZKAN, ÇRT’de Ayhan Aykanat’ın hazırlayıp sunduğu “Ayhan Aykanat İle Günün İçinden” adlı televizyon programının konuğu oldu.

Programda İlimizde endemik olarak görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı konuşuldu. Hastalık hakkında toplumu bilinçlendirmeye yönelik bilgiler veren Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ayşegül Taylan Özkan, henüz bir tedavisi ve aşısı bulunmayan bu virütik hastalıkta önceliğin korunma olduğunu vurguladı. Dr. Taylan Özkan, KKKA’nın özellikle kırsal alanda, tarım ve hayvancılık sektöründe çalışan insanlar için önemli bir risk oluşturduğunu, temel olarak kene tutunmasıyla geçen bu hastalığın hayvanların kan ve vücut sıvılarıyla da bulaşabileceğini belirtti.

Kenelerin çevreden tamamen yok edilmesinin imkansız olduğunu hatta böyle bir girişimin hem çevre hem de diğer canlılar için son derece zararlı olduğunun altını çizen Doç. Dr. Taylan Özkan, kenenin vücudumuza tutunmasını önlemek için hayvan barınakları, kırsal alanlar, orman kenarları ve tarım arazilerinde dolaşırken pantolon paçasını çorabın içine sokmak, mümkün olduğunca kapalı ve açık renk giysiler giymek gibi son derece basit önlemler alınabileceğini söyledi. Bu alanlardaki faaliyetlerden sonra mutlaka kulak arkaları, saç dipleri de dahil tüm vücudun gözden geçirilmesi gerektiğini, kene tutunmuş olsa dahi önemli olanın bunun vücuttan bir an önce uzaklaştırılması olduğunu hatırlattı. Ancak çıkartma esnasında kenelere çıplak elle dokunulmaması, kenelerin kesinlikle ezilmemesi, patlatılmaması ve üzerine herhangi bir şey sürülmemesi ayrıca çıkartıldığı yerin antiseptikle temizlenmesi gerektiğini önemle vurgulayan Doç. Dr. Taylan Özkan, kenelerin yalnızca KKKA geçirmediğini başka hastalıkları da bulaştırabildiğini, bu nedenle vücudumuzdan keneyi çıkartsak dahi ateş, bulantı, kusma ve ishal gibi şikayetler olması halinde hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirterek izleyicilerin sorularını yanıtlandı. 


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube