Üniversitemiz Rektörlük Konferans Salonu’nda, Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi / Ar-Ge ve İnovasyon Koordinasyon Merkezi Teknoloji Transfer Ofisi (ARİNKOM-TTO) Koordinatörü Prof. Dr. Ender Suvacı tarafından “Değer Yaratma ve Sürdürülebilir Gelişme İçin Üniversite ve Sektör İşbirliği” konulu konferans verildi.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan konferansın açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan yaptı.
Katılımcıları selamlayarak konuşmasına başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, günümüzde refah seviyesinin yüksekliği, teknolojiyi üretme ve bunu pazarlayabilme sistemleri ile doğru orantılı olduğunu açıklayarak globalleşme sürecinde, dünyadaki sınırların kalkarak dünyanın büyük bir pazara dönüştüğüne dikkat çekti.
Global dünyada her kesin bir yarış içerisinde olduğunu ve bu yarışta güçlü bir şekilde ayakta kalmak ve büyümek için tüm sektörün, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip ederek bunları üretime dönüştürmeleri gerekliliğine dikkat çeken Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, sektörün bilimsel çalışmaların yapıldığı, bilginin üretildiği üniversitelerle yakın bir diyalog, etkileşim ve işbirliği içerisinde olma gerekliliğinin önemine vurgu yaparak söz konusu işbirliği ile sektöre güncel bilgi transferi sağlanarak inovativ ürünün üretilebileceğini açıkladı.
Bu sürecin üniversitelere de kaliteli eğitimin dışında bulundukları şehre, bölgeye her alanda öncülük ederek lokomatif görevini üstlenmelerini getirdiğini belirten Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, üniversite ile tüm sektörün işbirliğinin sağlanabilmesi için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade etti.
“Üniversite olarak iyi bir iletişimle, tüm sektörle etkileşim sağlanabilmesi için üzerimize düşeni yapma gayretindeyiz” diyen Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, Çorum’un bu noktada ciddi yol kat ettiğini ifade ederek etkileşimin sağlanması sürecine katkı sağlayan tüm paydaşlara teşekkür etti.
Rektörümüz Prof. Dr. Alkan’ın açılış konuşması sonrasında, Prof. Dr. Ender Suvacı’nın özgeçmişinin okunması ile devam eden program, Prof. Dr. Ender Suvacı’nın “Değer Yaratma ve Sürdürülebilir Gelişme İçin Üniversite ve Sektör İşbirliği” konu konferansı ile devam etti.
Üniversitemizde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek sözlerine başlayan Prof. Dr. Suvacı, öğrencileri iyi yetiştirmek, araştırma keyfine vardırmak ve teknolojiyi geliştirerek yurt dışına satmanın gerekliliğine vurgu yaparak bu bağlamda üniversite ile endüstrinin bir araya gelmesinin gerekliliğini belirtti.
“Neden üniversite sektör işbirliğine ihtiyaç var?” sorusu ile konuşmasına devam eden Prof. Dr. Suvacı, Claus Möller’in “Değişir yada yok olur” sözüne dikkat çekerek girişim ve inavasyona dayalı bir ekonomik model benimseyerek değişime ayak uydurmamız gerektiğini açıkladı.
Ülkemizdeki bilimsel yayın sayısındaki artışa dikkat çekerek bu yayınların ürüne dönüşmede aynı artışı gösteremediğini belirten Prof. Dr. Suvacı, eski Finladiya Başbakanının “Ar-Ge parayı bilgiye dönüştürür iken; inavasyon bilgiyi paraya dönüştürmektedir.” sözünden hareketle değer yaratan yenilik olan inavasyonun sürdürülebilirliğine ve önemine dikkat çekti.
1960’lar üretim üstünlüğü ile rekabet, 1970’ler maliyet üstünlüğü ile rekabet, 1980’ler kalite üstünlüğü ile rekabet, 1990’lar hız üstünlüğü ile rekabet, 2000’ler bilgi üstünlüğü ile rekabet, 2010’lar da işbirliğine yönelik bilgi üstünlüğü ile rekabetin söz konusunu olduğunu açıklayan Prof. Dr. Suvacı, günümüzde üniversite sektör işbirliğinin zorunluluğuna dikkat çekti.
Üniversite sektör işbirliği sonucunda da üniversitelerdeki bilimsel ve temel bilginin, sektördeki pratik uygulama bilgisi ile birleşerek teknolojik inavasyonun oluşacağını ve bu süreci kamu ve uluslararası destek mekanizmalarının da destelemesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Suvacı, Üniversite sektör işbirliğinde üniversitelerin, insan kaynağı, araştırma ve proje geliştirme, teknoloji transferi ve yaşam boyu eğitim alanında katkı sağlayacağını belirtti.
“Üniversite sektör işbirliğinde ilk adımı herkes atabilir” diyen Prof. Dr. Suvacı, John Maxwell’in “Birlikte herkes daha çok şey başarır” ve Yunus Emre’nin “Gelin tanış olalım işi kolay kılalım” sözleri ile konuşmasını sonlandırdı.