İlki 2008 yılında Almatı’da, ikincisi 2009 yılında Antalya’da yapılan Uluslararası Türk Dünyası Ekonomi Forumu’nun üçüncüsü Üniversitemiz ile Yabancı Diller ve Meslekî Kariyer Üniversitesi ve Almatı Valiliği işbirliğinde 6-8 Haziran 2014 tarihleri arasında Kazakistan’ın Almatı şehrinde yoğun bir katılım ile gerçekleştirildi. Etkinlikte Üniversitemizin Fen Edebiyat, İktisadî İdari Bilimler ve İlahiyat Fakültelerinde görev yapan öğretim üyelerimiz tarafından 10’a yakın bildiri sunuldu. Sunulan bildiriler, katılımcılar tarafından ilgiyle izlenmiş ve büyük bir beğeni toplamıştır. III. Uluslararası Türk Dünyası Ekonomi Forumu’na Türkiye ve Kazakistan’dan başka, başta Türk cumhuriyetleri olmak üzere çok sayıdaki ülkenin seksene yakın üniversitesinden 240 bildiriyle katılım olmuştur. Etkinlikte konusunun uzmanı bilim insanlarınca sunulan bildiriler; bu coğrafyadaki konuyla ilgili uzmanlar ve çeşitli üniversitelerden gelen öğrencilerden oluşan kalabalık bir katılımcı topluluğu tarafından büyük bir ilgiyle izlendi. Etkinliğe ülkemizden Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan ile TC Almatı Başkonsolosu Suphi Atan, YDMKÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Ali Özek, Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş ve çok sayıda rektör yardımcısı, dekan ve akademisyen katıldı.
Forumun başlangıcında Yabancı Diller ve Meslekî Kariyer Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Hizmetli ve Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan birer açış konuşması yaptılar. Prof. Dr. Sabri Hizmetli üçüncü foruma gelinceye kadar hangi süreçlerden geçtiklerini ve bugünkü forum için yaptıkları çalışmaları anlatarak III. Uluslararası Türk Dünyası Ekonomi Forumu’nu Üniversitemiz ile birlikte gerçekleştiriyor olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Küresel alanda ekonominin en önemli unsur olduğunu ve yapılan bu ve benzeri etkinliklerin, Kazakistan’da Nursultan Nazarbayev’in 2050 stratejisinde ifade edilen hedeflere ulaşılabilmesi için önemli olduğunu sözlerine ekledi. Kendilerinin Türk dünyası için pek çoğu ilk olan çalışmaları gerçekleştirdiğini ifade ederek bu tür etkinlikleri düzenlemekten mutluluk duyduklarını ve bundan sonra da çalışmalarına devam edeceklerini ifade etti. Ayrıca IV. Türk Dünyası Ekonomi Forumu’nun Üniversitemiz tarafından 2015 yılında Çorum’da yapılacağını duyurarak ev sahipliğini üstlenen Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan’a teşekkür etti. Forumun verimli ve başarılı geçmesi temennisinde bulundu.
Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Kazakça yansılar eşliğinde yaptığı açış konuşmasında “YDMKÜ, Almatı Valiliği ile Hitit Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen ve Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in “Kazakistan 2050” Stratejisi’ne armağan edilen III. Uluslararası Türk Dünyası Ekonomi Forumu’nu ata yurdumuzda muhteşem bir etkinlik halinde düzenlemekten çok büyük bir memnuniyet duyduğunu” ifade ederek sözlerine başladı. Üniversitemizin izlemekte olduğu eğitimin uluslararasılaşması politikasına verdiği desteklerden dolayı YDMKÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Hizmetli Bey’e teşekkür etti. Rektörümüz Prof. Dr. Alkan konuşmasının devamında
“Dünya petrol rezervinin %3,2’sine, dünya doğal gaz rezervinin %1,1’ne sahip olan Kazakistan, bunlara ek olarak çinko, tungsten, baryum, gümüş, kurşun, krom ve altın gibi zengin doğal kaynakları, tarım ve hayvancılığa müsait geniş arazileriyle oldukça büyük bir ekonomik potansiyele de sahiptir. Hiç şüphesiz bu kaynaklar son derece önemli olmakla birlikte, günümüzün en önemli kaynağı yetişmiş insan gücü ve bilgidir. Bu coğrafyada her ikisi de mevcuttur. Eğer biz ortak dil, tarih ve kültüre sahip olduğumuz Kazakistan ile birlikte ortak çalışmalar gerçekleştirirsek, çok önemli projeleri hayata geçirebileceğimize gönülden inanıyorum. Kazakistan 2050 stratejisi kapsamında uygulamaya koyduğu Kalkınma Modeli ile sanayi ve yenilikçi teknolojiler temelindeki çalışmalara yoğunlaşmaktadır. Ülkemizin Orta Asya’da yatırımlarının en fazla olduğu ülkelerden biri olan Kazakistan, bu çerçevede iddialı bir sanayileşme programını uygulamaya geçirmiş olup, bu kapsamdaki projelere önemli miktarda fonlar ayırmaktadır. Üniversiteler olarak bize düşen, ülkelerimizi küresel aktörler olarak dünyanın sayılı güçlü ekonomisine sahip ülkeleri haline getirme yolunda daha yoğun çalışmalar yapmak, ortak projeler üretmektir. Bu kapsamda Türkiye Cumhuriyetimiz, pek çok alanda büyük destekler ve teşvikler vermektedir. Tüm bu gayretler bir araya getirilirse, hepimizin gururu olacak başarılı sonuçlara ulaşılabilecektir.
Kısa bir süre önce yürürlüğe giren ve tüm dünyayı kapsayan büyük bir değişim programı olan Mevlana Programı ile öğretim elemanlarımızın ve öğrencilerimizin değişimi sağlanarak, eğitim alanında daha sistematik ve kurumsal işbirlikleri yaptık, bundan sonrasında da daha yoğun bir şekilde bu programdan yararlanacağımıza inanıyorum” dedi.
Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan sözlerini sonlandırırken, ana yurdumuzdan, ata yurdumuza gelmekten büyük bir mutluluk duyduğunu belirterek etkinlikte emeği geçenlere teşekkür etti ve konuya ilgi duyan herkesi 2015 yılında Üniversitemiz tarafından Çorum’da gerçekleştirilecek olan IV. Türk Dünyası Ekonomi Forumu’na davet etti.
Etkinliğin sonunda, sonuç bildirgesi okunarak üniversitelerin birbirlerine hediye takdim töreni yapıldı ve katılımcılara YDMKÜ öğrencileri tarafından konser verildi.
Rektörümüz Prof. Dr. Alkan etkinlik süresince çeşitli üniversitelerden gelen rektörlerle görüşmeler yaparak, yeni Mevlana ve ikili işbirliği anlaşmaları imzaladı.
Etkinliğin gerçekleştirildiği kültür merkezinde Üniversitemizin standı kurulup etkinlik boyunca akademik personel ile öğrenci ve velilerine Üniversitemiz tanıtılarak Üniversitemizin öğrencilere sunduğu eğitim fırsatları ve değişim programları hakkında ayrıntılı bilgiler verildi.