Üniversitemiz ev sahipliğinde düzenlenen 9. Uluslararası Hititoloji Kongresi, Rektörlük Konferans Salonu’nda başladı.
Düzenlenen etkinliğe Çorum Valisi Sabri Başköy, Çorum Valisi Eşi Fatma Başköy, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Zülküf Yılmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mustafa Bıyık, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru, Kongre Başkanı Prof. Dr. Aygül Süel, Üniversitemiz akademisyenleri ve yurt içi ile yurt dışından çok sayıda bilim insanı katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan kongre, Kongre Başkanı Prof. Dr. Aygül Süel, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Zülküf Yılmaz ve Çorum Valisi Sabri Başköy’ün açılış konuşmaları ile devam etti.
“9. Uluslararası Hititoloji Kongresini gerçekleştirmek üzere toplandığımız bugün, sizlerle bir arada olmaktan ve bu güzide topluluğa hitap etmekten son derece mutluluk duymaktayım” diyerek sözlerine başlayan Prof. Dr. Aygül Süel, “Çorum şehri bir kongrede daha bizlere ev sahipliği yapıyor. Bizler Türkiye’den ve dünyanın çeşitli ülkelerinden gelerek, burada dünyadaki en önemli uygarlıklardan biri olan Hitit Medeniyetini konuşmak ve bilimsel araştırmalarımızı paylaşmak üzere toplandık” dedi.
Hitit uygarlığının beşiği olan Çorum’da 24 yıl önce başlayan ve Uluslararası bir boyut kazanarak yurtdışında da devam eden Kongreye Çorum’un beşinci kez ev sahipliği yaptığını ifade eden Prof. Dr. Süel, günümüzde ise bu kongrelerin bu alanda çalışan her bilim adamının merakla beklediği değerli toplantılar haline geldiğini vurguladı.
Kongrede günümüzden 4000 yıl önce Anadolu’da ilk siyasi birliği oluşturan Hititlerin her yönüyle tartışılacağı, son birliktelikten bu yana ortaya çıkan arkeolojik ve filolojik verilerin, yapılan çalışmaların değerli bilim insanları tarafından sunularak Hitit Medeniyetinin biraz daha aydınlatılacağının bilgisini veren Prof. Dr. Aygül Süel, “bu kongrede dikkat çeken önemli hususlardan birinin de genç bilim adamlarının kongreye katılımlarının arttığı ve Hititoloji üzerinde çalışan ülkelerin sayısının da artmasını görmemizdir” dedi.
Prof. Dr. Süel, kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek, kongrenin başarılı geçmesi dilekleriyle sözlerini sonlandırdı.
Sözlerine tüm katılımcıları selamlayarak ve başarılar dileklerini ileterek başlayan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Zülküf Yılmaz, toplumda herkesin farkında olarak ya da olmayarak Hititlere karşı bir sevgisinin olduğunu ifade ederek meydana gelen bu sevginin nasıl cereyan ettiğini de irdelemekte fayda olduğunu belirtti.
Tarihte pek çok yeniliklerin ve ilklerin yaşatıldığı bir uygarlıktan bahsedildiğinin altını çizen Zülküf Yılmaz, M.Ö. 1700-1800’lü yıllarda Hititlerin Anadolu’da var olduğunu ve hiçbir mukavemet ile savaş emareleri görmeden Hititlerin Anadolu’ya geldiklerini belirterek insanlarla çok iyi bir iletişim halinde olduklarını vurguladı.
“Hititlerin kısaca bölgeye savaş ve nefreti getirmediğini, bulundukları topluma dostluğu, barışı ve bayındırlığı getirdiğini, bu süreçte kendilerini de geliştirdiklerini biliyoruz” diyen Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Zülküf Yılmaz, bazı bilim insanlarının Hititlerin sosyal yaşantılarını incelediklerinde günümüzle birçok benzerliğin ortaya çıktığını ifade ederek Hacivat-Karagöz figürlerinin bu çerçevede örnek gösterilebileceğini sözlerine ekledi.
Kongrenin genel katılımcı sayılarına ilişkin bilgiler vererek sözlerine başlayan Çorum Valisi Sabri Başköy, “Bu Kongrede ümit ediyorum ki Hitit Medeniyeti ile ilgili çok güzel bildiriler gerçekleşmiş olacak. Hitit Medeniyeti denince Çorum İlimiz akla geliyor çünkü Hitit Uygarlığının Başkenti Hattuşa ve Ticaret Başkenti Şapinuva ilimizde bulunuyor” dedi.
Çorum’da 5 ayrı yerde kazıların devam ettiğini, bunların; Hattuşa, Alacahöyük, Şapinuva, Eskiyapar ve Resuloğlu olduğunu belirten Sabri Başköy, valilik olarak hemen hemen tüm kazı evlerini ziyaret ettikleri ve her ziyarette gelen talepleri süratle yerine getirmeye çalıştıklarını vurguladı.
Çorum’un arkeolojik alan yönünden oldukça zengin olduğunu, 5 ayrı kazıda elde edilen buluntuların Ekim-Kasım ayları gibi düzenlenen çalıştayda bir araya getirilerek kitap haline dönüştürüldüğünü belirten Başköy, ”Her sene yapılan çalıştaylar, 3 yılda bir Çorum’da gerçekleştirilen kongrede tekrar bir araya getirilerek daha anlamlı ve farkındalık yaratacak düzeyde tüm dünyaya sunuluyor” dedi.
Kongre sonunda güzel bir çalışmanın ortaya çıkacağına inandığını belirten Vali Sabri Başköy, “Kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Siz değerli misafirlerimizi Çorum’da ve Türkiye’de ağırlamaktan büyük bir onur duyuyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan ise yapmış olduğu açıklamada “Hititoloji henüz çok genç bir bilim dalı olmasına karşın, bu alanda çalışmalar yapan sadece ülkemizde değil, dünyanın farklı üniversite ve araştırma kurumlarında çalışmalar yapan bilim insanlarının yapacağı araştırmalar için de büyük bir potansiyele sahiptir. İlki 1990 yılında ilimizde gerçekleştirilen ve bugün yine ilimizde ama Üniversitemiz ev sahipliğinde 9. sunu düzenlediğimiz Uluslararası Hititoloji Kongreleri, Hitit kültürü ve tarihinin yanı sıra Anadolu tarihine de yepyeni boyutlar kazandırmaktadır” dedi.
Bugün açılışını gerçekleştirilen kongrede, 80’i ülkemizden,116’sı yurtdışından olmak üzere 23 ülkeden 200’e yakın değerli bilim insanı konuyla ilgili en yeni çalışmalarını paylaşarak, bir sonraki kongreye daha büyük hedef ve beklentilerle hazırlanacak çalışmaların fitilini ateşleyeceklerini belirten Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, “Üniversitemiz bünyesinde Arkeoloji ve Hititoloji bölümleri ile Hitit Uygarlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin bulunması, kentimizin sahip olduğu kültür mirasının anlaşılması, korunmasında sorumluluk bilincinin oluşturulması ve gelecek nesilllere aktarılmasında önemli rol oynamaktadır” dedi.
“Hitit Üniversitesi olarak Hititoloji Kongrelerinin gerçekleştirilmesinde üstlenmiş olduğumuz yürütme görevinden dolayı gururluyuz” diyen Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, 9. Hititoloji kongresine ev sahipliği yaparak, kendinden önceki kongrelerde olduğu gibi misyonuna sadık kalıp Hitit Uygarlığının bilinmezlerine bilimin ışığında yanıtlar aramak yönünde tartışma ortamı sağlamayı amaçladıklarını ifade ederek dünyanın çeşitli yerlerinden gelen katılımcılarla birlikte her yönüyle tartışılacağı, sadece bilimsel olarak değil çok zengin sosyal içerikli bir programla gerçekleştirilecek olan 9. Uluslararası Hititoloji Kongresi’nin başarılı geçmesi dileklerini iletti.
Hitit tarihi ve kültürü ile ilgili yapılan kazı, araştırma ve incelemelerin bilimsel olarak ortaya konulacağı, tartışılacağı ve dünya kamuoyuna sunulacağı 9. Uluslararası Hititoloji Kongresi, 1-7 Eylül 2014 tarihleri arasında devam edecek.