Yayınlanma Tarihi: 12 Ekim 2015 Pazartesi

2015-2016 Akademik Yılı Açılış Törenimiz Gerçekleştirildi

Üniversitemizin 2015-2016 akademik yılıaçılış töreni; Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Sayın Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Çorum Milletvekilimiz Salim Uslu, Çorum Milletvekilimiz Dr. Cahit Bağcı, Çorum Milletvekilimiz Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Çorum Belediye Başkanımız Muzaffer Külcü, Milletvekili adayı Ahmet Sami Ceylan, Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal,ilimizin bürokratları ve yöneticileri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu başkanları ve temsilcileri, sanayici ve iş adamları, basın temsilcileri, Üniversitemiz akademisyenleri, idari personeli ve öğrencilerinin yoğun katılımı ile gerçekleştirildi. 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törenimiz, Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ın açılış konuşması ile devam etti. Çorum Belediye Başkanımız Muzaffer Külcü, Çorum Milletvekilimiz Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Çorum Milletvekilimiz Dr. Cahit Bağcı ve Çorum Milletvekilimiz Salim Uslu’nun selamlama konuşmaları sonrasında Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Sayın Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar’ın verdiği açılış dersi ile devam eden törenimiz, Üniversitemiz eğitim birimlerine en yüksek puanla yerleşen öğrencilerimize ödül, idari göreve atanan öğretim elemanlarımıza teşekkür belgesi, yükseköğretim çatısı altında Çorum’da uzun yıllar görev yapan öğretim elemanı ve idari personelimize belge ve 1 Nisan 2013- 9 Ekim 2015 tarihleri arasında unvanı değişen ve yeni göreve başlayan öğretim elemanlarımıza başarı belgelerinin takdimi ile sonlandı. 

Tüm katılımcıları selamlayarak Üniversitemizin 2015-2016 akademik yılı açılış konuşmasına başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, “10 Ekim Cumartesi günü Ankara’da meydana gelen hain saldırı başta olmak üzere son zamanlarda amacı, adı, gerekçesi ne olursa olsun, hedefi her geçen gün büyük olan ülkemize yapılan tüm saldırıları,olayları kısaca terörün her türlüsünü lanetliyoruz. Eğitim kurumları olarak bizlere daha farklı görevler düştüğünün farkındayız ve bu bilinçle hareket etmek bizim boynumuzun borcu” diyerek saldırılarda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifa, ailelerine ve milletimize başsağlığı ve sabır dileklerini iletti. 

Rektör Prof. Dr. Alkan, “Hitit Üniversitesi Çorum’un ve Bölgenin Parlayan Yıldızı” 

1976 yılında Meslek Yüksekokulu ile hayatına başlayan; gelecek sene yükseköğretim düzeyinde 40. yılını, Hitit Üniversitesi adıyla 10. yılını kutlayacak ve çok ciddi bir bilgi birikimine sahip olan bir eğitim kurumu olduğumuzu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Alkan, “Bu noktada kısa süre içerisinde hem genç olmanın vermiş olduğu heyecan hem de eski olmanın vermiş olduğu tecrübeyi bir araya getirerek çok hızlı yol kat ettik ve bugün itibariyle 8 fakülte, 3 enstitü, 2 yüksekokul ve 7 meslek yüksekokulu bünyesinde 16000 öğrenciye ulaşmış bulunuyoruz” dedi. 

“Sahip olduğu bilgiyi üretime, içinde yer aldığı toplumla paylaşıp katma değeri yüksek ürünlere dönüştüren bir üniversite modelimiz var” diyen Rektör Prof. Dr. Alkan, bu anlayıştan hareketlede başta araştırma merkezlerimiz olmak üzere çok ciddi şekilde bu çalışmalara devam edildiğini ifade ederek tüm bu eğitim faaliyetlerinin Üniversitemiz bünyesinde tam zamanlı çalışan 600 öğretim elemanı tarafından yürütüldüğünü, 400’e yakın idari personelimiz ile Hitit Üniversitesi’nin 17,000 nüfuslu büyük bir güç olduğunu vurguladı. 

2011 yılında başlayan yoğun çalışmalar sonucunda kampüs konusunda önemli mesafeler kat edildiğini ve 2,600,000 m² araziye ulaşıldığını ifade eden Rektör Prof. Dr. Alkan, çağın gerektirdiği eğitim-öğretim yaklaşımları göz önünde tutularak, daha kaliteli ve konforlu koşullarda eğitim faaliyetlerine devam edebilmek adına merkez ve ilçelerimizde başlatılan inşaat çalışmalarının hızla devam ettiğini belirtti. 

“Üniversitemizin bugün ulaştığı seviyeye gelmesi, hiç şüphesiz siz değerli akademisyenlerimiz ve idari personelimizle oluşturduğumuz büyük önem taşıyan sinerji ve ortak çalışmaların ürünüdür. Fedakârca gayretleriniz sonucunda pek çok sorunun üstesinden gelerek gerçekleştirdiğiniz faaliyetler ve Üniversitemizin gelişmesinde gösterdiğiniz,hiçbir şekilde karşılığı ödenmeyecek değerli emeklerinizden dolayı sizlere birkez daha şükranlarımı sunuyorum” diyen Rektörümüz Prof. Dr. Alkan,Üniversitemizde son zamanlarda yaşanan değişim ve dönüşümler sonucu ortaya çıkan başarı tablosunun oluşmasında emeği geçen ve katkıda bulunan başta akademik personelimiz ve idari personelimiz olmak üzere, öğrencilerimize, ilimizde ve her coğrafyada Üniversitemizi sahiplenerek bizlere maddi/manevi destek veren tüm gönüldaşlarımıza teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı. 

Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ın 2015-2016 Akademik Yıl Açılış Töreni Tam Konuşma Metnine Ulaşmak İçin Tıklayınız.
 

Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü,“Biz Üniversiteleri Hayatın İçerisinde Hayata Yön Veren, Renk ve Zenginlik Katan Kurumlar Olarak Görüyoruz” 

Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü,saygı ve selamlama konuşmasının ardından yeni akademik yılı açılışını kutlayarak konuşmasına başladı. 

Geçtiğimiz Cumartesi günü yaşanan elim saldırı dolayısıyla milletimize başsağlığı dileyen Muzaffer Külcü, “Hangi sebeple olursa olsun, makul görülmesi mümkün olmayan terörün kime karşı yapılırsa yapılsın lanetliyorum. Bu elim olay, sadece hayatını kaybeden,yaralanan kişilerle ilgili değil, 20 Temmuz’dan bugüne kadar yaşanan olaylarla bağlantılıdır. Bu olaylar milletimizin birliğine ve beraberliğine karşı yapılmış saldırılardır. Biz bu milleti Kürdüyle, Alevisiyle,  Sünnisiyle, Lazıyla, Çerkeziyle vatan yaptık.Bundan sonra da böyle yaşamaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

“Rektör hocamın zikrettiği gibi Allah’ın izniyle hiçbir şekilde tereddüte düşmeden, yılmadan ve geri adım atmadan birlik içinde yaşamaya devam edeceğiz” diye konuşan Külcü,  Arif Nihat Asya’nın “Dalgalandığın yerde ne korku ne keder. Gölgende bana da yer ver.” özdeyişine değinerek “Al bayrağın gölgesinde bir ve beraber olmaya,birlikte Türkiye olmaya devam edeceğiz“ yorumunda bulundu.   Milletimize tekrar başsağlığı dileyen Külcü,“Allah bir kez daha böyle acılar ve kederli günler yaşatmasın” taziyesinde bulundu. 

Üniversitemizi yeni kazanan öğrencilerimize  “hoş geldiniz” diye seslenen Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, “Kendimizi ev sahibi olarak görüyoruz. Kapımız her zaman sizlere açık. Sevgili gençler güzel ve huzurlu bir şehre geldiniz.  Güzel ve iyi bir Üniversiteye geldiniz” dedi. 

Başkan Külcü, Üniversitemizle birlikte sinerjiyle yaptıkları çalışmalara değinerek “Hitit Üniversitesi henüz 9.yılında. Ancak son 3-4 yılını çok yakından takip ettim. Rektör hocamızla birlikte iş birliklerimiz oldu.  Çorum olarak elimizden gelen desteği vermeye çalıştık” diye konuşarak “Gerek öğrenci sayısı gerek akademik personel sayısı gerek kalitesi gerekse de bilimsel,mekânsal ve fiziksel birleşmeleri hep beraber arttırdık, genişlettik.  2600 dönüm kampüs alanı ve 3,5 milyon TL’lik yapılaşmalar bunlara en güzel işaretlerdir” dedi. 

Üniversitelerin önemine değinen Külcü,“Üniversiteler yaptıkları çalışmalarla siyasetin, ekonominin, teknolojinin,sanayinin önünü tıkayan değil,  önünü açan kurumlar olmalıdır.  Biz üniversiteleri hayatın içerisinde hayata yön veren, renk ve zenginlik katan kurumlar olarak görüyoruz.” diye konuştu. 

Dünyada stratejik olarak kalan tek şeyin“bilim” olduğuna inandığını vurgulayan Külcü, “Eğer bilgiyi üretebiliyorsan,ürettiğin bilgiyi yatırıma, teknolojiye dönüştürebiliyorsan güçlü bir devlet güçlü bir millet oluruz. Türkiye bu anlamda çok ciddi mesafe kat eden bir ülkedir. Türkiye hamd olsun üretebilen bir ülke durumuna geldi. Biz bunun için üniversiteleri önemsiyoruz”  diyekonuşarak konuşmasını akademik yılın hayırlara vesile olmasını dileyerek tamamladı. 

Çorum Milletvekilimiz Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, “Sizlerin İçinde Olmaktan ve Sizlerle Yol Yürümekten Gurur Duyuyorum”

Çorum Milletvekilimiz Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, “1976 yılında Meslek Yüksekokulu olması aşamasında emek harcayan başta rahmetli babam olmak üzere tüm emeği geçenlerin bu akademik ihtiyacı Çorum’a layık görmesi, bu güne gelen Hitit Üniversitesi’nin Sosyoloji dalında doktora öğrencisi olarak sizlerin içinde olmaktan ve sizlerle yol yürümekten gurur duyuyorum.Başta Teknokentimiz, Mühendislik Fakültemiz, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemiz olmak üzere Hitit Üniversitesi,bize şehre dair yapmak istediğimiz çalışmalarda şehre dair sormak istediğimiz tüm bilgileri ulaştırmada en doğru yolu veriyor. Sizlerle işbirliği içerisinde sanayi, üniversite, kamu işbirliğinin bir örneğini gösteriyoruz. Bu süreçte bize bu gücü bize verdiğiniz için öğrencilerimize, akademisyenlere ve Rektör hocamıza teşekkür etmek istiyorum. Yeni akademik yılın hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

Çorum Milletvekilimiz Dr. Cahit Bağcı, “Emin Adımlarla İlerleyen, Şehriyle Bütünleşmiş Bir Üniversitemiz Var”

2015-2016 Akademik Yılı açılış töreninde birlikte olmak duyduğu memnuniyeti dile getirerek sözlerine başlayan Çorum Milletvekilimiz Dr. Cahit Bağcı, Ankara’da meydana gelen üzücü olayda hayatını kaybeden tüm yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar dileyerek “Gün birlik olma günüdür. Gün her türlü ayrımcılığa, şiddete ve teröre karşı beraber hareket etme günüdür” dedi.

Dr. Cahit Bağcı, “Bugün bilim alanında emin adımlarla ilerleyen, şehriyle bütünleşmiş, sanayiye katkı sunan, insan kaynağının gelişimine katkı sunan ve bunları da çok kısa bir sürede başaran bir üniversitemiz var. Bu başarıda emeği olan herkese, bütün Çorum’a, tüm Çorum’un dinamiklerine teşekkür ediyorum. Tabiki bu durum Rektörümüzün iyi niyeti,çabası, gayreti ve samimiyetidir. Aynı zamanda ekibinin samimiyeti ve gayretidir. Rektörümüzle Çorum olarak gurur duyuyoruz. İnşallah 2016 yılı ödeneği ile Hitit Üniversitene yapılan ödenek %20-25 ‘i geçecek ve sadece yatırım ödeneği 50 milyon TL’yi aşacak.” şeklinde konuştu.

“Bugün akademisyenlerimize düşen görev,öğrencilere makinanın önemini veya bir laboratuvarda bir analizin nasıl yapılacağını öğrettikleri kadar saygıyı, sevgiyi, hoşgörüyü ve kabullenmeyi öğretmeleridir. Bunu sağlarsak bu ülkenin zayıflayan tutkalını tekrar güçlendirmiş oluruz. Çanakkale ruhu dediğimizde budur. Bu ülkenin içerisinde yaşayan bütün vatandaşların birlikte beraberce ülke savunmasında bulunanların,al bayrağı dik tutanların mücadelesini tekrar bu ülkenin insanları başaracaktır” diyen Bağcı, bilimin ülkenin gelişmesine ve insan kaynağı yetiştirilmesi konusunda katkısının son derece büyük olduğunu ifade ederek yeni akademik yılın üniversitemize, ilimize hayırlı olmasını ve bilime katkı sağlamasını diledi. 

Çorum Milletvekili TBMM İdare Amiri Salim Uslu, “Üniversitemiz Hem Fiziki Hem Eğitim Hem De Öğrenci ve Akademik Sayısı İle Göz Kamaştıracak Şekilde Büyümeye Devam Ediyor”

Saygı ve selamlama konuşmasının ardından yeni akademik yılı açılışının hayırlara vesile olmasını dileyen Çorum Milletvekili TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Üniversitemizin gelişimine ve çalışmalarına değinerek “Üniversitemiz 2011 yılından itibaren hem fiziki hem eğitim performansı hem de öğrenci ve akademik sayısı ile göz kamaştıracak şekilde büyümeye devam ediyor. Rektör hocamızın çalışmalarını takdir etmemek mümkün değil. İnşallah 2016 yılında Üniversiteler Arası Güreş Şampiyonasının Hitit Üniversitemizin ev sahipliğinde yapılacak olması gurur verici. Aynı zamanda Üniversiteler Arası Dünya Olimpiyatlarının Çorum’da yapılması ile ilgili ciddi çalışmalarımız var. Bu etkinliği de gerçekleştirirsek Çorum’un tanıtım açısından önemli bir kazanım elde edeceğimize inanıyorum” şeklinde konuştu.

 “Üniversite sayımız Türkiye’de 176 oldu. Dahada önemlisi Hükümetimiz gençlerimize iyi bir gelecek hazırlamaya çalışıyor.Bunun için hem üniversite-sanayi çalışması, hem iyi bir istihdam politikası hemde kendi işini kurmak isteyen öğrencilerimize imkan sağlamaya çalışıyor”değerlendirmesinde bulunan Salim Uslu, “Üniversitemiz de sadece şehirle sınırlı olmayan üreticiye ve toplumuna yönelik faaliyetler gerçekleştiriyor. Topluma yönelik olarak Türk Dünyası Ekonomik Forumu, Ahıska Türkleri gibi alanlarda sempozyumlarla,  bilimsel tartışmalarla kültür dünyamıza katkılarda bulunduğunu biliyorum.” diye konuştu. 

Üniversite-sanayi iş birliğiyle kurulan Teknokent’in ve AR-GE çalışmalarının da önemine vurgu yapan Salim Uslu,  “Türkiye AR-GE çalışmalarının değerini anlamış durumda. Önemli olan şüphesiz buralarda sadece bilgi sahibi olmak değil, bilgiyi muhakeme edebilmektir de. Böyle bir döneme kavuşmuş olmanın kıvancını yaşıyoruz.” dedi. 

Türkiye’de eğitime verilen önemden bahseden Uslu, 17 milyon civarında öğrencimize 200 milyon dolarlık kitap dağıttık.  Elbette bu gelişmekte olan ülke için önemli bir meblağ” açıklamasında bulunarak “Eğitimin pahalı olduğunu düşünüyorsanız, cehaletin bedelini hesaplayınız” sözünden esinlenerek son elim saldırı üzerine bağlantı kurarak “Biz cehaletin bedelini acı ve ağır ödedik, yaşadık ve yaşıyoruz.  Terör olaylarının arkasındaki cehaletin farkındayız. İnsan hayatına sona erdirmeyi misyon edinmiş olanların bu ülkeye nasıl ağır bedeller ödettiklerinin farkındayız” yorumunda bulundu. 

Terör ve terörizmle ile ilgili düşüncelerine değinen Uslu, “Terör, söyleyeceği sözü olmayanlar içindir. Ülkeyi kaosa, krize yönlendirerek krizden beslenenlerin toplumdaki düşüncelerden,zenginliklerden ve farklılıklardan korkanların, ülkeyi ve toplumu korku tüneline hapsetmek isteyenlerin başvurduğu bir yoldur. O nedenle üniversiteler arttıkça ve insanlık aydınlanmaya devam ettikçe terörden ve terörizmden medet umanlar hüsrana uğramaya devam edeceklerdir. Bu aziz millet, gelişmenin,kalkınmanın, özgürlüklerin, refahın, sosyal ve ekonomik gelişmede sıçrama yapmamızın bilincinde olduğu için Cumhuriyeti taçlandırmaya,  bizim insan ve özgür yurttaşlar olarak kendi geleceğimizi, aklımızı, vicdanımızı terörizme ve korkuya teslim etmeden kendi irademizle emanet etmeyeceğimize yürekten inanıyorum” yorumunda bulunarak “Bu duygularla yeni akademik yılı Üniversitemize ve ilimize hayırlı uğurlu olsun”diyerek konuşmasını tamamladı.

2015-2016 Akademik Yılı Açılış Dersi Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar Tarafından Verildi

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar,  “Değerli milletvekillerimiz, sayın Belediye Başkanımız, sayın Rektörüm, kamu yönetiminin ve sivil toplumun değerli temsilcileri ve yöneticileri, değerli hocalarım ve çok kıymetli sevgili öğrencilerimiz” hepiniz hoş geldiniz diyerek konuşmasına başladı.

“Bir çok üzücü ve birde sevinmemize neden olan haberlerle karşılaştık. İlk olarak Ankara’da meydana gelen vatandaşlarımıza yönelik menfur bir saldırı gerçekleşti. Öncelikle hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine sabır ve başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum. Bu vesileyle Türk milletinin bekâsı için hayatını veren tüm şehitlerimizi de rahmetle anıyorum.” diye konuşarak sevindirici haberin ise TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Aziz Sancar’ın Nobel Kimya Ödülünü kazanan ilk Türk bilim insanı olduğu bilgisini paylaştı.

Terörle ilgili düşüncelerinden bahseden Acar, terörün insanlık dışı olduğunu, teröre karşı tutumumuzu, amansız, şanssız bir şekilde ifade eden, diğer taraftan özellikle aslî işi halkın/ insanlığımızın güvenliğini sağlamak olan kişi ve kurumların teröre karşı ödünsüz şekilde gereğini yapmak zorunda olduğunu sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, “Sevindirici haberimiz ise TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Aziz Sancar Nobel Kimya Ödülü kazanan ilk Türk bilim insanı oldu. Prof. Dr. Aziz Sancar, bilim dünyasında çığır açıcı katkı ve başarılarını, gururla izlediğimiz bir bilim insanımız. Prof. Dr. Sancar’ın Kanser tedavisi açısından da büyük önem taşıyan DNA onarımına ilişkin katkıları dolayısıyla Kimya dalında Nobel Ödülü’ne layık görülmesi,Türk bilim camiası ve akademimiz açısından gerçek ve sembolik değeri büyük ve teşvik edici bir olay. Bize bu gururu ve sevinci yaşatan değerli hocamızı içtenlikle tebrik ediyoruz.” diye konuştu.

Prof. Dr. Acar,TÜBA Şeref Üyesi ve Kuzey Carolina Üniversitesi(ABD)Biyokimya ve Biyofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Sancar, kanser tedavisinde 'ritmik saat' buluşuna imza atarak dünyaca çapında üne kavuşmuştu.Sancar, 'DNA tamiri' ve 'hücre döngüsü kontrol noktası' gibi konularda yaptığı çalışmalarla da adını duyurmuştu.” dedi.

Prof. Dr.Aziz Sancar’ın özgeçmişinden bahseden Prof. Dr. Acar, “1946 yılında Mardin'de dünyaya gelmiş ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitim almıştır. Şu anda ABD  NorthCarolina-Chapel Hill'de North Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü'nde görev yapmaktadır.” diye konuşarak “Çalışmalarıyla vatanıyla,milletiyle gönül bağlantısını koparmamıştır. Gençlerimize rol model olan Hocamızı bu vesileyle tebrik ediyor, gayret gösteren tüm bilim insanlarımıza teşekkür ediyoruz.” dedi.

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA)’nin yapısı, işleyişi ve Türkiye’de Bilim konusunda da bilgiler veren Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, “Rektörümüzün çalışmalarını gururla ve memnuniyetle takip ediyoruz. Gördük ki hakikaten çok mesafeler kat edilmiş. Hitit Üniversitemizin Rektöründen öğrencisine, akademik, idari ve destek personelinin gayretleriyle daha iyi yerlere gelmesini temenni ediyor, Türkiye'mizin ve aziz milletimizin gelişiminde kendilerine düşen rolü en iyi şekilde yerine getirmesi konusunda başarılar diliyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı.  


TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar’ın Açılış Dersi Konuşmasını İzlemek İçin Tıklayınız.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube