Çorum Milletvekilimiz TBMM İdare Amiri Salim Uslu, AK Parti İl Başkan Yardımcısı İsmail Yağbat ve Çorum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan ile birlikte Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ı ziyaret etti.
Üniversitemize ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı görüşmede Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, Kuzey ve Güney Kampüsümüzde arazi edinimlerin tamamlandığını ve şu an itibariyle 2600 dönüm araziye ulaşıldığını ifade ederek Kuzey Kampüsümüzde inşaatların tüm hızıyla devam ettiğini belirtti. Üniversitemizin 8 fakülte, 3 enstitü, 2 yüksekokul ve 7 meslek yüksekokulu bünyesinde 16000’e yakın öğrenciye ulaştığını ve yakın zaman içerisinde Tıp Fakültesi öğrencilerinin de ilimizde eğitim almaya başlayacaklarını belirten Rektör Prof. Dr. Alkan, uluslararası öğrencilerin Üniversitemizi tercihinin bu yıl da artarak devam ettiğini ifade ederek eğitimin uluslararasılaşması konusunda önemli yollar kat edildiğini vurguladı.
Son 5 yılda Üniversitemizin her anlamda ve her alanda büyük gelişmeler kaydettiğini ve etmeye devam edeceğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Alkan, Hitit Üniversitesi’nin hızla uluslararası arenada hak ettiği yere ulaşacağını inandığını belirtti. Bu kadar kısa süre zarfında hızlı yol kat edilmesinde en büyük faktörün başta Milletvekillerimiz ve Belediye Başkanımız olmak üzere ilimizin tüm paydaşlarının destek ve katkılarıyla meydana geldiğini vurgulayan Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, hep birlikte, el-ele verilerek yapılan çalışmaların sonucunda elde edilen başarı tablosunda emeği geçen herkese teşekkür etti.
Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, “Hiç şüphesiz bu gelişmeler çok önemli olmak ile birlikte üniversitenin, Çorum’un kamu, özel sektör, iş dünyası ve STK’ları başta olmak üzere ilimizin tüm paydaşlarıyla yakın bir işbirliği kurmuş olmasın en az yapılanlar kadar önemlidir” diyerek Ziraat Odası ile toprak analizi alanında yapılan çalışmanın bu anlamda çok önemli olduğunun da altını çizdi.
Ziyarette Çorum Milletvekili, TBMM İdare Amiri Salim Uslu da üniversitenin şehrin gelişmesine büyük bir katkı sağladığını ve şehirle her anlamda bütünleşmiş olmasından mutluluk duyduğunu ifade ederek, “her geçen gün öğrenci sayısının ve tercih edilebilirliğin arttığı üniversitemizin fiziki alanlarına da yenilenmeye devam ediyor. Öğrenci sayısının artışına paralel olarak Kredi Yurtlar Kurumu ile koordineli çalışmamızla 4 yıl içerisinde yurt kapasitemizi yaklaşık 4,5 kat artırarak 4.374’e ulaştırdık. Önümüzdeki yıl sonuna kadar 6.221’e çıkmasını hedefliyoruz. Osmancık ilçemizde bu yıl hizmete açtığımız 326 kız/erkek öğrencili yurdumuzla Ömer Derindere Meslek Yüksek Okulumuzun doluluk oranı % 99’a ulaştı. Burada, üniversitemizdeki eğitim kalitesi, fiziki mekanların iyileştirmenin yanında tercih edilmede barınma imkanının artırılmasındaki faktörü de görmekteyiz.
Yükseköğrenim gören gençlerimizin barınma, beslenme, burs ve kredi imkânlarını iktidara geldiğimiz 2002’ye göre çok daha iyi seviyelere ulaştırdık. 2003’ten bugüne, başvuru yapan her üniversite öğrencimize burs veya kredi imkânı sağladık. 2002 yılında 494 milyon TL olan YURTKUR bütçesini yaklaşık 14’e katlayarak 2015 yılında 7 milyar TL’ye yükselttik. İktidara geldiğimizde 450 bin gencimize kredi verilirken, bu rakamı yaklaşık 3’e katlayarak 340 bini burs, 925 bini kredi olmak üzere 1 milyon 265 bin öğrencimize burs veya kredi vermeye başladık. 2002 yılında lisans öğrencilerine verilen aylık 45 TL bursu artırarak 330
TL’ye yükselttik. Yüksek lisans öğrencilerine verilen aylık 90 TL bursu, 660 TL’ye, doktora
öğrencilerine verilen aylık 135 TL bursu 990 TL’ye yükselttik. 2002 yılından bu yana yükseköğrenim öğrencilerinin burs/öğrenim kredilerinde yapılan artış yüzde 567 olmuştur. 2002 yılında öğrencilere aylık 11 TL beslenme yardımı verilmekteyken, 2015 yılında 22 kat artışla aylık 240 TL beslenme yardımı vermekteyiz. 361 yeni yurt yaparak, yükseköğrenim öğrencilerimiz için yurt sayısını 190’dan 551’e, yatak kapasitesini ise 182 binden yüzde 130 artışla 417 bine yükselttik. 2002’de 75 il ve 57 ilçede öğrencilerimize yurt hizmeti verilirken bugün 81 il, 161 ilçe ve yurtdışında hizmet verilmektedir. Üniversiteli gençlerimiz için yerel yönetimlere yükseköğrenim yurdu yapabilme imkânı getirdik. Kamu özel işbirliği ile yurt yapımlarını özendirdik ve hızlandırdık. Yurtlarımızın standartlarını yükselttik. Koğuş tipi odalardan, modern odalara geçiş yaptık. Yurtlarımızın teknolojik altyapılarını yeniledik. Bütün yurt ve yuvalarda ücretsiz İnternet erişimi uygulamasını başlattık. Yurtdışı eğitim ve değişim programlarından yararlanan öğrenci sayısını artırdık. Daha sayamayacağımız birçok hizmeti geçlerimizin ve geleceğimizin hizmetine sunduk” dedi.
Ayrıca Uslu, “Önümüzdeki dönemde de gençler eğitimden istihdama, karar alma süreçlerinden sosyal politikalara, kültürel faaliyetlerden yenilikçiliğe varıncaya kadar her alanda öncelikli hedef grup olmaya devam edecektir. Eğitimin her kademesinde ve üniversitelerde gençlerimizin demokratik ve bilimsel eğitim zeminlerini daha da güçlendirecek, özgürlükleri geliştirmeye devam edeceğiz” dedi.
Ziyaret sonrası 2016 Üniversitelerarası Dünya Güreş Şampiyonası ve 2017 Avrupa Üniversiteler Salon Futbol Şampiyonası’nın yapılacağı Spor Salonu ve Kuzey Kampüste yapımına devam edilen diğer inşaatlar ile MYO kampüsünde yapılan yeni binalarda incelemelerde bulunuldu.