Yayınlanma Tarihi: 18 Aralık 2015 Cuma

Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ve HÜKAM Müdürü Prof.Dr. Nurcan BAYKAM "III.Yükseköğretimde Kadın Liderliği Geliştirme Ve Güçlendirme Eğitim Ve M


Düzce Üniversitesi Yönetim ve Liderlik Uygulama ve Araştırma Merkezi (LİDERİM) ile Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜKAM) tarafından düzenlenen, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın katkı sağladığı “III.Yükseköğretimde  Kadın Liderliği Geliştirme ve Güçlendirme Eğitim ve Mentorluk Programı”,15-17 Aralık 2015 de Düzce Üniversitesi’nde  gerçekleşti.  Programa, Üniversitemiz Rektör yardımcısı Prof.Dr. Nurcan BAYKAM’ ın da içinde bulunduğu, çeşitli üniversitelerden, kadın Rektör, Rektör Yardımcısı ve dekanlardan oluşan, 30 dan fazla akademisyen katıldı.

Toplantıda, Düzce Üniversitesi kurucu  Rektörü ve şu an Bilgi Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanlığı görevini yürüten, Türkiye Üniversiteleri Liderlik İyileştirme Programı (TULİP) kurucusu  Prof.Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, Avrupa ile kıyaslandığında ülkemizde çok sayıda kadın profesör olmasına rağmen yükseköğretim kadın liderliği pozisyonlarında çok az sayıda kadın bulunduğunu belirterek kadının üst pozisyonlara isteksizliğini büyük sorun olarak nitelendirdi. Amaçlarının kadının sayısal üstünlüğünü arttırmak değil, kadınları üst pozisyonlara teşvik etmek olduğunu söyleyen  Prof.Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, “Dünya daha iyi bir yer olacaksa bu, kadınların çabasıyla olacak” dedi.

Düzce Üniversitesi Rektörü  Prof.Dr. Nigar Demircan Çakar ise bu programın temel amacının, “Kadınları cesaretlendirmenin ötesinde bizden sonra gelenlere nasıl ilham verebiliriz? Kadınlara nasıl mentorluk yapabiliriz?” düşüncesi olduğunu belirtti. “Neden bu kadar çok kadın akademisyen varken bu kadar az kadın lider var?” sorusundan hareketle bugünlere geldiklerini ifade eden Prof.Dr. Nigar Demircan Çakar, lider ile yönetici arasındaki farkı, “Yöneticilerin astları vardır, liderin takipçileri” sözüyle açıkladı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu, sosyal ve ekonomik kalkınmanın temel unsurunun kadınlar olduğunu belirterek ülkemizin güçlenmesinin kadınların daha fazla söz sahibi olmasıyla mümkün olabileceğini ifade etti. Gülser Ustaoğlu, kadınların daha fazla katma değer yaratmasının, yetki ve karar alma mekanizmalarında daha fazla yer almasıyla doğru orantılı olduğunu ancak ülkemizde akademik alanın yüzde 43’ünü kadınlar oluşturmasına ve profesörlükte kadın oranı yüzde 29 olmasına rağmen,  Rektörlerin  sadece  yüzde 8’ inin kadın olduğunu dile getirdi.

Toplantıda Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Spor Yöneticiliği Bölümü Başkanı Prof.Dr.Turgay Biçer, Yükseköğretimde Mentorluk-Koçluk konulu bir sunum gerçekleştirdi. Mentorluk kavramı hakkında bilgiler veren Prof.Dr.Turgay Biçer, kadının toplumun her kesiminde olması gerektiğini söyleyerek, “Bulunduğunuz yerde fark yaratabiliyorsanız doğal lidersiniz. En büyük karizma insan olabilmektedir” şeklinde konuştu. Programda Psikolog, yazar Prof. Dr. Acar Baltaş’ın katıldığı “Kadın Liderlerde Potansiyeli Hayata Yansıtmak ve Türk Kültüründe Yönetmek” konulu eğitim oturumu gerçekleştirildi. Baltaş konuşmasında, liderliğin ana harcının güven vermek olduğunu vurguladı ve katılımcılara hitaben, “Sizin göreviniz idari görev değildir. Sizler bulunduğunuz kurumlarda iz bırakacak, fark yaratacak, insanların içindeki iyiyi ortaya çıkaracak kişilersiniz.” dedi. 


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube