Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Hitit Kız Öğrenci Yurdunda düzenlenen Kariyer Sohbetleri kapsamında öğrencilerle bir araya gelerek “Yeni Dünya Düzeni, Küreselleşme ve Bilinçaltı Mesajları” başlıklı konferans verdi.
Günümüz dünyasında “Büyük balık küçük balığı yutar” ifadesinin geçerliliğinin kalmadığını söyleyen Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, “Ben tam tersini düşünüyorum. Artık hızlı giden balık, yavaş giden balığı geçiyor. Akıllı olan balık, boyutu küçük bile olsa büyük balığı geçiyor” diyerek başarıya ulaşmada teknolojinin, çabanın ve zekanın önemine vurgu yaptı.
Televizyon, sinema ya da internet aracılığıyla algı operasyonlarının yapıldığına dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Alkan, insanoğlu için saniyede 24 görüntü geçince sinema olduğunu ve 25’inci karenin görünmez olduğunu ifade ederek “Aslında biz öyle sanıyoruz. 25’inci kare görünür ama farkında değiliz. Beynimiz 25’inci kareyi bir şekilde algılıyor. Bu bir algı oyunudur. Rusya yayınlarda 25’inci kareyi yasakladı” dedi.
ABD’nin bilim ve teknolojide çok geliştiğini ve şu an dünya gücü olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Alkan, “Dönemin ABD Hazine Bakanı, diğer ülke maliye bakanlarına yaptığı bir konuşmada “Dolar bizim para birimimiz ama sizin sorununuz” ifadesi gerçekten olayı gözler önüne seriyor. 1 ABD doları 5 cent’e mal ediliyor. 1 milyon doları birkaç yüz dolar karşılığında basıyorsunuz ve tüm dünyanın para birimi. Her yerde geçiyor. Bu gücü bilim ve teknolojiden alıyor” dedi. Rektör Alkan, bilimi bizim coğrafyamızdan oraya giden beyin gücüyle yaptıklarını ve tekrar bize satıldığını da sözlerine ekledi.
“Günümüzde yaklaşık 1.5-2 milyar insanın günde 1 dolar ve altında parayla yaşadıklarını biliyoruz. Ama diğer taraftan küresel toplam milli gelirin yaklaşık 80 trilyon dolar olduğunu ve bunun yaklaşık 10 katı 840 trilyon dolarlık bir hacme de dönüştüğünü biliyoruz. Yani mevcut paranın 10 katı kadar para kazanılan bir dünyada yaşıyoruz” diyen Rektör Prof. Dr. Alkan, 6 yıl önce kurulan ve 55 kişi çalışanı olan whatsapp firmasının marka değerinin 30 milyar dolar, binlerce çalışanı olan Türk Hava Yolları’nın 4.5 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip olduğu bilgisini vererek dünyadaki her şeyin, teknolojinin, bilimle, inovasyonla ve Ar-Ge ile ortaya çıktığını belirtti.
Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, “Dikkatli olmamız gerekiyor. Teknoloji artı ve ya eksi yönde bizim en büyük gücümüz. Eğer teknolojiyi iyi ve doğru kullanabilirsek her şeyi yapabiliriz. Farklı bir dünyada yaşıyoruz. Bu dünyaya gerçekten bir avuç insan hükmediyor ve bunu değiştirecek olan yine bir avuç insan. Yani sizlersiniz. Azınlıkta kalabileceğinizi bilerek o dünyayı değiştirmek için mücadele edin. Bu dünyada iz bırakanlar, risk alan ve stratejik çalışan insanlardır” dedi.
Ülkemizde büyük şans ve fırsatlara sahip olduğumuzu ve bunun en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, öğrencilere hedeflerinin dünyayı yöneten ve değiştirecek olan insanlar arasında olması gerektiği mesajını verdi.