Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Çorum Kredi ve Yurtlar İl Müdürlüğünce sosyal ve kültürel etkinlikler kapsamında düzenlenen Kariyer Sohbetleri çerçevesinde KYK Hayrettin Karaman Erkek Öğrenci Yurdunda “Yeni Dünya Düzeni, Küreselleşme ve Bilinçaltı Mesajları” başlıklı konferans verdi.
“Bilim dili uzun bir süre Osmanlıca ve Farsçaydı. Sebebi ise Osmanlı Devleti’nin güçlü ve dünyaya hakim olmasıydı” diyen Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, şu an ABD ya da İngiltere’nin güçlü konumda olduğunu ve dolayısıyla bilim dilinin İngilizce olduğunu ifade ederek “Tüm dünyada çok hızlı ve muazzam bir şekilde teknoloji gelişiyor. Bilim, teknoloji ve diğer konularda zengin olmalıyız. Elimizdeki imkanları çok iyi değerlendirerek başarılı çalışmalar yapmalıyız. Bizi biz yapan çok güzel, kıymetli değerlerimiz var. Bu değerlerden vazgeçmeden çok başarılı çalışmalar yapacak imkanımız var. Dünyada söz sahibi olmak diye bir kavram var ve bize düşen çok çalışarak dünyada söz sahibi olmaktır” dedi.
Bir saniye içerisinde bilinçli zihnimizin 2000 bit bilgiyi, bilinçaltı zihnimizin ise 400.000 bit bilgiyi fark ettiğini açıklayan Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, “Aradaki rakamsal farka dikkat edersek bilinçaltımızın beş duyumuzdan çok daha fazlasını algıladığını anlarız. İnsanoğlu için saniyede 24 görüntü geçince sinema oluyor, 25’inci kare ise görünmezdir. Aslında biz öyle sanıyoruz. 25’inci kare görünür ama farkında değiliz. Beynimiz 25’inci kareyi bir şekilde algılıyor. Bu bir algı oyunudur. Rusya yayınlarda 25’inci kareyi yasakladı” diyerek televizyon, sinema ya da internet aracılığıyla algı operasyonlarının yapıldığına dikkat çekti.
ABD’nin bilim ve teknolojide çok geliştiğini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Alkan, “Dönemin ABD Hazine Bakanı, diğer ülke maliye bakanlarına yaptığı bir konuşmada “Dolar bizim para birimimiz ama sizin sorununuz” ifadesi gerçekten olayı gözler önüne seriyor. Dolar tüm dünyanın para birimi. Her yerde geçiyor. Bu gücü bilim ve teknolojiden alıyor” dedi. Rektör Alkan, dünya biliminin yaklaşık %50’sinin ABD’de yapıldığını ancak bilimi bizim coğrafyamızdan oraya giden beyin gücüyle yaptıklarını belirtti.
Dünyadaki her şeyin, teknolojinin, bilimle, inovasyonla ve Ar-Ge ile ortaya çıktığını belirten Rektör Prof. Dr. Alkan, 6 yıl önce kurulan ve 55 kişi çalışanı olan whatsapp firmasının marka değerinin 30 milyar dolar, binlerce çalışanı olan Türk Hava Yolları’nın 4.5 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip olduğu bilgisini verdi.
Son dönemlerde dünyada X, Y, Z kuşağı olmak üzere sınıflandırmalar yapıldığını ifade ederek şu an ki öğrencilerimizin Y kuşağı temsilcileri, birkaç yıla kadar da Z kuşağındaki öğrencilerimizin aramıza katılacağı belirten Rektör Prof. Dr. Alkan “ Sizler daha iyi yapacaksınız ki bizleri geçin. Motive edildiğiniz zaman yapamayacağınız hiçbir şey yok. Ne kadar donanımlı ve ne kadar bilgi birikimimizi artırırsak o kadar başarılı oluruz” dedi.