Yayınlanma Tarihi: 25 Aralık 2015 Cuma

Üniversitemizde “Çorum Arıcılık Çalıştayı” Düzenlendi

Üniversitemiz Çorum İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Çorum Arı Yetiştiricileri Birliği iş birliğiyle Rektörlük Konferans Salonu’nda “Çorum Arıcılık Çalıştayı” düzenlendi.

Çalıştaya Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yücel Saygı, Üniversitemiz öğretim elemanları ve arı yetiştiricileri katıldı.

Program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Çorum İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Elfaz Ermiş ve Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ın konuşmalarıyla başladı.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bahri Yılmaz konuşmasında “Dünyada arıcılıkta 2. büyük ülkeyiz. Bu yükselişte emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Türkiye’nin böyle bir seyri yakalaması şans eseri değil, hem çalışmaya hem de Anadolu’nun zenginliğine bağlı” diyerek Çorum’un arıcılık tarihi açısından çok önemli olduğu ifade eden Yılmaz,  dünyada arıcılıkla ilgili ilk yazılı belgelerin Hititler döneminde ortaya çıktığı bilgisini verdi.

“Türkiye arıları hem korunsun hem tespitleri yapılsın hem de ıslahları yapılsın istiyoruz” diyen Bahri Yılmaz, “Arıcılığın bir bütün olarak görülmesi gerekiyor” değerlendirmesinde bulunarak “Bilim insanlarımız, kamu/devlet gücü ve birliklerinin katkısıyla üçlü sacayağını oluşturduk ve bu çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi. Yılmaz “Ülkemizin layık olduğu yere gelmesini ve dünya arıcılığının liderliğine önderlik yapmak istiyoruz. Biz bir ekip olarak bunu da inşallah hep beraber gerçekleştireceğiz” diyerek konuşmasını tamamladı.

Çorum İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, arıcılığın dünyanın birçok ülkesinde hem ekonomik hem de tarımsal üretimin önemli bir kolu olarak devam ettiğini ve dünyada arıcılıkta Çin’den sonra 2. sırada olmamızın çok büyük bir mutluluk ve memnuniyet verici bir gelişme olduğunu ifade ederek “Dünyada yaklaşık 35 milyon kovan bulunmakta ve bu kolonilerden 1 milyon 700 bin ton bal elde edilmektedir. Ülkemizde ise 35 bin aile yaklaşık 7 milyon koloni ile 100 bin ton civarında bal üretmektedir” dedi. 

Arıcılığın avantajlarına da değinen Ermiş, “Arıcılık herhangi bir mülkiyete ve sabit tesise ihtiyaç duymayan sosyolojik bir üretim şekli. Her hanenin kendi çapında yapabileceği çok önemli bir tarımsal sektör. Şu anda Türkiye’de hızla gelişen tarımsal sektörlerden biriyiz. 1980’lerden günümüze kadar geçen süreçteki kovan sayımız 3-4 katına çıkmış durumda. Arı ve arı ürünleri alternatif olmayan bir gıda ürünü olup alternatif tıpta kullanılmaya başlanması ve doğal bir ürün olması, arıcılığı daha önemli kılmaktadır” yorumunda bulundu.

Erkan Elfaz Ermiş, “Bizim burada bulunmamızın amacı; arıcılığın Çorum için yol haritasını çıkartmak. Rektörümüze Çorum’da bir arıcılık araştırma merkezi kurduğu için çok müteşekkirim. Bundan sonra hayırlı işlere vesile olmasını, hep beraber iş ve güç birliğiyle emek vereceğimizi diliyor, çalıştayda emeği ve katkısı bulunan herkese çok teşekkür ediyorum” diyerek konuşmasını bitirdi.

“Üniversitelerin amaçlarının sadece eğitim faaliyetlerinin verilmesi değil, bulunduğu şehrin problemlerine eğilmesi, oradaki sorunların çözülmesine katkı sağlaması, mevcut potansiyelin ortaya çıkarılması ya da ortaya çıkarılan potansiyelin daha da arttırılmasıdır” diyen Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, arıcılık konusunda olduğu gibi yapılan çalışmalardan sonuç alabilmenin belli bir süreç sonunda olanaklı olduğunu söyleyerek “İlk olarak çalışmalara başlamalı, bu konuda eksikliklerimizi görmeli ve bu yönde sürecimizi geliştirmeliyiz. Üniversitemizdeki mevcut potansiyelimizi kullanmak ve mevcut potansiyeli ilimizin her anlamda gelişimine katkı sağlayacak şekilde süreci yönetmek adına merkezlerimizi oluşturuyoruz. Arıcılık merkezimiz de bunlardan biri” dedi.

Prof. Dr. Alkan,  “Dünyanın kabul gördüğü ve ülkemizde de yapılması için çok çaba sarf edilen üniversite-sanayi iş birliği, üniversite-şehir iş birliği ya da üniversite-sektör iş birliğinin içerisinde yer aldığı lokomotif rolü üstlenmek ve ufuk açmak anlamında bizlerin hedefi Çorum’da arıcılık yapanların sayısını arttırmak ve bu işle uğraşanların kovan başına aldıkları ürün miktarının arttırılmasını sağlamaktır” açıklamasında bulundu.

Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan,  “Toplumun içinde yer almamız, problemlerine bir şekilde çözüm bulan ya da ilerlemelerini sağlayan görevleri üstlenmemiz gerekiyor. İnşallah bundan sonra çalışmalarımızın devam edeceğini ve güzel sonuçlara vesile olmasını diliyorum” diye konuşarak konuşmasını tamamladı. 

Çalıştay, Yrd. Doç. Dr. Ali Salur’un moderatörlüğünü yaptığı Açılış Panelinde Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu’nun “Arıcılığın Sorunları”, Yrd. Doç. Dr. A. Onur Girişgin’in “Ülkemizdeki Bal Arısı Hastalıklarında Son Durum”, Yrd. Doç. Dr. Engin Şenel’in  “Bal ve Diğer Ürünlerin Tıbbi Kullanımı” ve Yrd. Doç Dr. Nedim Albayrak’ın “Balın Beslenmedeki Yeri” konulu sunumlarının ardından 4 farklı salonda eşzamanlı olarak “Arı Ürünleri”, “Arıcılık Malzemeleri ve Pazarlama”, “Arı Yaşam Ortamı ve Florası” ile “Arı Yetiştiriciliği ve Arı Hastalıkları” başlıklı oturumlar ile devam etti. 

Gerçekleştirilen sunumlar ve oturumlar sonrasında SWOT analizi çalışmasının yapıldığı “Çorum Arıcılık Çalıştayı” tüm katılımcıların yer aldığı değerlendirme toplantısının ardından sona erdi.



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube