Yayınlanma Tarihi: 06 Mart 2015 Cuma

“Kadın Olmak Zor Zanaat” İsimli Panel Gerçekleştirildi

Hitit Üniversitesi Kadın ve Aile Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (HÜKAM) ve ÇESOB işbirliğinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında “Kadın Olmak Zor Zanaat”  isimli panel Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Hürü Çatalbaş ve Behiye Karakaya’nın konuşmacı olarak katıldığı etkinliğe Çorum Valisi eşi Mesude Kara, Çorum Belediye Başkanı eşi Hatice Külcü, Ortaköy Belediye Başkanı Taner İsbir, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Bıyık, ÇESOB Başkan Vekili Recep Gür, ÇESOB Genel Sekreteri Yakup Arslan,  Ortaköy Esnaf Odası Başkanı Murat Özdemircan, Çorum Ticaret Odası Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Yasemin Kefçeli, Çorum Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu üyelerinden Neslihan Boyabatlı, HÜKAM Yönetim Kurulu Üyeleri Doç. Dr. Muammer Cengil, Yrd. Doç. Dr. Seçil Türksoy, Yrd. Doç. Dr. Sema Can, öğretim elemanlarımız, üniversitemiz ve lise öğrencileri ile Çorum halkının katılımıyla gerçekleştirildi.

Etkinlik moderatörü ve HÜKAM Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Tuğba Gülen yaptığı açılış konuşmasında 8 Mart Kadınlar Günü vesilesi ile toplumumuz için önemli bir konu olan kadına karşı uygulanan şiddete dikkat çekerek bu sorunun ancak bireyin hem kendisine hem de topluma saygı ve sevgi duyarak çözülebileceğini vurguladı.

Şoförlüğe 13-14 yaşlarında babasının desteği ile başladığını, tarla işlerinde traktörü kullanabilecek kimse olmadığı için şoförlüğü öğrenmek zorunda kaldığını ifade eden Hürü Çatalbaş, hayat mücadelesini bu meslek ile verdiğini ve yıllarca bu mesleği severek yaptığını belirterek “Bu işi neden yaptığımı soranlara; hepimiz insanız benim işim de bu, sen de insansın ben de insanım şeklinde cevap veriyorum” dedi. Çatalbaş, gençlere yaptıkları işlerde cesaretli davranmalarını da sözlerine ekledi.

Küçük yaşlarda kendi kendine kıyafet dikmesi nedeniyle 14 yaşında iken pratik kız sanat okuluna gittiğini ifade edem Behiye Karakaya “Ekonomik anlamda kendi ayaklarımın üzerinde durabilmek için sipariş üzerine kıyafet diken bir atölyede işe başladım. Eşinin desteği ile daha sonra kendi iş yerini açtım ve çocuklarımı atölyede zorluklar içinde büyüttüm” diyerek 27 yıllık meslek hayatının verdiği tecrübeyle gençlere her insanda muhakkak var olduğuna inandığı yeteneklerini ortaya çıkarıp onun üzerine gitmeleri gerektiği yönünde tavsiyelerde bulundu.

Çorum Valisi eşi Mesude Kara, “Toplumumuzun yarısını oluşturan hanımlar ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda faaliyet göstermektedir. Artık bizlerde hayatın birçok sahasında varız diyebiliyoruz. Ancak kat etmemiz gereken mesafeler var. Merhametle, sevgi ve nezaketle el becerilerinde, çocuk yetiştirmede, fedakârlıkta ve zorluklara göğüs germekte ilerideyiz. Bu özelliklerimiz ile toplumun çimentosu biziz. Bundan dolayı bize çok iş düşmektedir” dedi.

Program, katılımcılara teşekkür belgelerinin verilmesinin ardından sona erdi.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube