Yayınlanma Tarihi: 06 Mayıs 2015 Çarşamba

Osmancık Ömer Derindere MYO'dan Güneş Enerjisiyle Çalışan Tramvay: “Hititray”

Üniversitemiz Osmancık Ömer Derindere Meslek Yüksekokulu öğrencileri tarafından üretilen “Hititray” isimli tramvayın tanıtımı yapıldı.

Osmancık Ömer Derindere MYO’da gerçekleştirilen tanıtım toplantısına Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Osmancık Kaymakamı Sezgin Üçüncü, Osmancık Belediye Başkanı Hamza Karataş, Osmancık Ömer Derindere MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Tolga Çırak, öğretim elemanlarımız ve öğrenciler katıldı.

Güneş enerjisiyle şarj olan ve akıllı telefonlarla da kontrol edilebilen 20 kişilik Hititray’ın, Osmancık Ömer Derindere MYO Elektronik ve Otomasyon Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bilge Han Tozlu danışmanlığında 9 kişilik öğrenci grubu tarafından yaklaşık 8 ayda üretimi tamamlandı.

Birlik ve beraberlik içerisinde hedefe ulaşmanın daha kolay olduğunu ifade eden proje ekibi öğrencilerinden Burhan Paydar, proje süreci hakkında bilgiler vererek yapılan çalışma neticesinde birlik olmayı, teorik bilgiyi pratik bilgiye aktarmayı ve üniversite-sanayi işbirliğini öğrendiklerini vurguladı.

Hititray’ın teknik özellikleri ve çalışma prensibi hakkında bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Bilge Han Tozlu, çalışmanın Osmancık Ömer Derindere MYO Elektronik Teknolojisi Programında okuyan öğrencilerimizin özgüven sahibi, daha yetkin, daha becerili, daha geniş vizyona sahip ve ülkemize daha faydalı olarak yetişmeleri amacıyla yapıldığını ifade ederek projeye vermiş oldukları desteklerden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan’a ve iş adamlarına teşekkür etti.

Osmancık Ömer Derindere MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Tolga Çırak, Hititray projesinin başarıyla tamamlanmasının gururunu yaşadıklarını ve benzer çalışmaların artarak devam edeceğini belirterek projede emeği geçen herkese teşekkür etti.

“Hititray” Güneş Enerjisiyle Çalışan Tramvayın Teknik Özellikleri:

Çalışmaları 8 aylık bir süre içerisinde tamamlanan “Hititray” tramvayı 1 kW gücünde 24V’luk bir dc marş motoru ile hareket etmektedir. Ayrıca istenildiği takdirde akıllı telefonlarla kumanda edile bilinmektedir. Araç prototip olduğu için sabit hat kurulmamış ve gerekli enerji akülerden temin edilmiştir. Aküden kullanılan elektrik enerjisi, tramvay üzerine yerleştirilen güneş paneli ile tekrar üretilmektedir. Mevcut haliyle kullanıldığında akülerden harcanan enerji, güneş paneli tarafından tramvayın kullanım süresinin 10-20 katı sürede üretiliyor, ancak bu süre tramvay üzerine başka güneş panelleri eklemek suretiyle 1’e 1 oranına çekmek mümkündür. Güneşli bir günde tramvay harcadığı enerjiyi anlık olarak güneş panellerinden temin edebilir.

Şu an itibariyle üzerinde bulunan aküler ile yaklaşık 30-45 dakika hiç güneş görmeden gidebilmektedir. Akü kapasitesi artırılarak bu süre uzatılabilmektedir. Üretilen tramvayda Taksim-Tünel Tramvayı örnek alınmış ve 1/2 oranında küçültülerek imal edilmiştir. 20 kişi kapasiteli tramvay, ortalama yaya yürüme hızı olan 5 km/saat hızla gidecek şekilde tasarlanmıştır.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube