Yayınlanma Tarihi: 28 Haziran 2015 Pazar

Üniversitemizde Rol Ekmek ve Pideden Sonra Hitit Ekmeği Üretildi

Üniversitemiz, rol ekmek ve pideden sonra dünyanın en büyük medeniyetleri arasında yer alan Hititler döneminde tüketilen ekmek çeşitlerinden üretti.
Gıda Mühendisliği Bölümümüz bünyesinde kurulan Tahıl Ürünleri İşleme Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Laboratuvarı Ekmek Üretim Bölümü’nde üretilen rol ekmek ve pideden sonra Alaca Meslek Yüksekokulumuz Gıda İşleme Bölümü öğrencileri, Hititler döneminde tüketilen ve yüksek bir besin değerine sahip olan, o dönem ‘NındaGurra’, ‘NındaPurpurave’ ve ‘Mulati’ adı verilen ekmekleri üretti.
Alaca MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sinan Çalışkan, okulda yaptıkları çalışmalarla topluma örnek olup, çeşitli alanlarda farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Çalışkan, öğrencilere teorik bilginin yanında uygulamalı eğitimde vermek için çaba sarf ettiklerini belirtti.
Hitit ekmekleri hakkında da bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Çalışkan, “Hititler zamanında yapılan ‘NındaGurra’ tam buğday unu, koyun peyniri, incir, sıvı yağ ve tuz ile oluşturulan hamur yaklaşık 230 derece sıcaklıkta pişiriliyor. NındaPurpura ise tam buğday unu su ve tuz ile hazırlanan maya içermeyen ekmek çeşitlerindendir. Yine tam buğday unundan hazırlanan hamurun ekşitilerek ekşi maya elde edilip bu mayanın ilavesiyle üretilen ekmek çeşitleri de yapılmaktadır. Tam buğday unu kullanılarak üretilen, sindirim sistemini düzenleme özelliği olan bu ekmeklerin vitamin ve protein değerleri günümüz ekmeklerine göre oldukça yüksek. Bu yüzdende ekmeklerimiz tadılan kimseler tarafından büyük beğeni topluyor” dedi.
Üniversitelerin sadece ders veren değil şehirle bütünleşen dinamik bir güç olması gerektiğini dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan ise, Çorum’da işbirliği içerisinde güzel çalışmalara imza attıklarını söyledi.
Üniversitemizin Çorum’un dünyaya açılan penceresi olması için gece gündüz demeden çalıştıklarını dile getiren Rektör Prof. Dr. Alkan, “Öğrencilerimizle kurduğumuz güçlü bir iletişim içinde kendimizi sürekli geliştirerek, güncel ve uluslararası geçerliliği olan kuramsal, uygulamalı bilgi ve becerileri öğrencilerimize kazandırırken, sadece eğitim alanında değil bilimsel araştırma, kamu hizmeti ve toplumsal yaşama katkı anlamında da Hitit Üniversitesi olarak büyük bir farkındalık oluşturduk” dedi.

HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube