Üniversitemiz ve Çorum İl Sağlık Müdürlüğü iş birliğinde çölyak hastalığının her yönüyle ele alınarak tartışıldığı “Her Yönüyle Çölyak” isimli panel T.C. Sağlık Bakanlığı Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonu’nda düzenlendi.
Panele AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Ömer Sobacı, İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Yücel, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ahmet Barış, Üniversitemiz öğretim elemanları ve hastane sağlık personeli katıldı.
Tüm katılımcıları selamlayarak sözlerine başlayan İl Sağlık Müdürü İsmail Yücel, çölyak hastalığı hakkında genel bilgiler vererek etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.
AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt ise, çölyakı farkındalık gerektiren bir yaşam tarzı olarak gördüklerini belirterek, “Çölyakı yaşam tarzı olarak değerlendirip, hastalık olarak değerlendirilmesinden yana değiliz. Biz nasıl yaşayacağımız bildiğimiz, çölyakla dost olduğumuz sürece sağlıklı bir yaşam, normal yaşayan, glutene alerjisi olmayan birçok kişiden daha uzun ömürlü, daha sağlık konforlu bir hayatımız olacak” ifadelerini kullandı.
Panelin moderatörlüğünü yapan Tıp Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Mete Dolapçı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu verilerine göre Türkiye’de 70 bin çölyak hastasının bulunduğunu belirterek, “Bunlar hastanelerde tanı konulmuş ve kaydı alınan hastalar. Gerçek rakamı bilmiyoruz. Çorum’da 600 hasta var. Bunun fazla olduğuna inanıyoruz. Sessiz çölyak diye bir kavram var. Sessiz kalan bazı hastalar var. Aslında çölyak hastası olup da bulguları oturmamış hastalar var” dedi.
Genetik bir geçişi bulunan çölyak hastalığının vücudun kendi sistemine karşı mikrop veya yabancı bir madde gibi göründüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Dolapçı, “Buğday, arpa, çavdar gibi hububat ürünlerinin içerisindeki glutenden uzak durduğumuz zaman hastalıksız bir dönem geçirebiliyoruz. Çölyak hastalarımız glutensiz ekmek yiyecekler. Tanı koyduğunuz zaman problem bir nebze ortadan kalkıyor. Çocuklarda gelişim devam ediyor. Tanı koyamazsanız çok büyük sıkıntılar var. Çocuklarda gelişim geriliğine neden oluyor” diye konuştu. Prof. Dr. Dolapçı, Üniversitemizin kentteki çölyak hastalarının tespiti için çalışmalara devam ettiğini de sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından Doç. Dr. Murat Kekilli “Çölyak Hastalığına Genel Bakış”, Yrd. Doç. Dr. Atakan Comba “Çocuklarda Çölyak Hastalığı” ve Yrd. Doç. Dr. Seçil Türksoy “Çölyak ve Beslenme” konulu birer sunum yaptılar.