Yayınlanma Tarihi: 23 Ekim 2016 Pazar

Üniversitemiz ile Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Arasında İşbirliği Protokolü İmzalandı

Üniversitemiz ile Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) arasında; TİTCK bünyesinde faaliyet gösteren laboratuvarlardan analiz amacıyla gönderilen örnekler üzerinde talep edilen analizlerin yapılması, bilimsel görüş, danışmanlık ve Ar-Ge alanlarındaki işbirliği konularına ilişkin protokol imzalandı.

Üniversite- Kamu işbirliği kapsamında yapılan protokol ile Üniversitemiz ve TİTCK arasında yapılacak danışmanlık, koordinasyon ve işbirliği neticiesinde Hitit Üniversitesi Bilimsel Teknik Uygulama ve Araştırma Merkezi (HÜBTUAM) yönüyle Üniversitemiz bilimsel kadrolarının ve laboratuvarlarının daha verimli kullanılmasının yanı sıra TİTCK’nun görev alanı içine giren ürünlerde (Tıbbi cihaz, kozmetik, ilaç vb.), kurum tarafından yaptırılması gerek görülen analiz, test ve kontrollerin yapılabilir hale getirilmesi amaçlanmaktadır.

Gerçekleştirilen protokol imza törenine Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz, Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mete Dolapçı, HÜBTUAM Müdürü Doç. Dr. İrfan Kurtbaş, Üniversitemiz öğretim üyeleri ile TİTCK personeli katıldı. 

“Yaklaşık iki buçuk yıllık bir hazırlığın bugün inşallah hep birlikte hayırla neticelendiğine şahitlik edeceğiz” diyerek sözlerine başlayan Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz, HÜBTUAM’ı kuruluşundan gelişim sürecine kadar yakından takip ettiklerini, teknik özelliklerini incelediklerini ifade ederek kurum olarak ilaçlardan, tıbbi cihazlardan ve kozmetik ürünlerinden de sorumlu olduklarını açıkladı.

Etkili kaliteli ve güvenli ürünlerin piyasaya arzından, hastalarımıza, insanlarımıza ulaşmasından sorumlu olduklarını kaydeden Dr. Gürsöz, “Bu bağlamda da bizim için laboratuvar, ürün güvenliği açısından son derece kritik bir yer. Bir nevi burası sisteme giriş noktası. Buradan uygunluk alan ürünler sisteme giriş yapacak. Mevcut kullanılan ürünlerin güvenliklerini, uygunluklarını da tekrar test etme imkanımız olacak. O açıdan halk sağlığını hasta ve ürün güvenliğini doğrudan ilgilendiren bir mevzu ve bu sebepten dolayı üzerinde büyük bir hassasiyetle durduk” dedi.  

“İmzaladığımız protokol önemli bir adım ama daha önemli bir adımda bunu işlevsel kılmak, devamlılığını sağlamak ve işbirliğini artırarak devam ettirmek. Ben bu işbirliğinin her iki kurum adına ve daha da önemlisi ülkemiz adına hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” diyen Dr. Gürsöz, Bakanlık ve TİTCK olarak üniversite-kamu işbirliğine çok önem verdiklerini vurgulayarak “Üniversitelerimizin birer eğitim kurumudur ve aynı zamanda birer bilim yuvasıdır. Ar-Ge faaliyetlerinin de yürütüldüğü kurumlardır” dedi. Dr. Gürsöz, HÜBTUAM’ın kaydettiği gelişmelerden ve bünyesinde yapılan analiz ve testlerden dolayı da büyük mutluk duyduklarını sözlerine ekledi.

Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan ise, Hitit Üniversitesi Bilimsel Teknik Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni kurarken amaçlarının Çorum’a ve bölgeye hizmet etmek olduğunu belirterek, TİTCK ile yaptıkları protokolü bu anlamda çok önemsediklerini söyledi. Genç bir üniversite olmalarına rağmen kendilerinden önce kurulan üniversitelerin refleksiyle hareket ettiklerini dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, merkezin sadece üniversitenin kendi testlerini, deneylerimizi yapacakları mekanlar değil olabildiğince kamu kurumlarıyla işbirliğine vesile olacak, katma değer sağlayacak yöntemin ara yüzü olmasını arzu ettiklerini, bu anlamda da merkezin daha temeli atılmadan 17025 başta olmak üzere kalite konseptini ön plana çıkararak bu doğrultuda çalışma yaptıklarını ve hızlı bir yol kat ettiklerini dile getirdi.

İlk amaçlarının merkezde bilimsel araştırmalar yapılması olduğunu anlatan Rektör Prof. Dr. Alkan, “Artık ekonomik olarak güçlü olmak zorundayız. Ar-Ge’ye yatırım yapmak zorundayız. Bunlar üniversitelerin olmazsa olmazları. Dünya hızla değişiyor. Bizde bu sürecin dışında kalamayız. Gücümüz yettiğimizde bu laboratuvarlarımızın Ar-Ge çalışmalarına katkı yapacak şekilde yönlendirmeye gayret ediyoruz. Türkiye’de 170-180 üniversitemiz var. Bu üniversiteler arasında ön plana çıkmak istiyorsak, rekabet gücümüzü artırmak istiyorsak üniversite olarak bunlarla bu ortaya çıkacaktır. Bunlarla bir farkındalık oluşturacağız. Ankara’ya yakın ve sizlere gönülden yakın olmamız bir avantaj. Önümüzdeki yıl Tıp Fakültemize öğrenci alımına başlıyoruz. Gelecek yıldan itibaren öğrencilerimiz burada eğitime başlayacaklar” dedi.

Üniversitemiz ile Sağlık Bakanlığı arasında yapılan afiliasyonun muazzam bir model olduğunu ve Hitit Üniversitesi olarak bunu çok iyi değerlendirdiklerini vurgulayan Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, “Afiliasyon olmasaydı bizim Tıp Fakültesi’ni kurmamız mümkündü ancak hem ciddi bir enerji hem de para kaybımız olurdu. Şuanda Tıp Fakültemizde 94 öğretim elemanımız var. Tıpta iddialı bir şekilde geliyoruz” ifadelerini kullanarak imzalanan işbirliği protokolünün hayırlara vesile olmasını diledi.



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube