Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Türk Standardları Enstitüsü (TSE) ile İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) iş birliğinde bu yıl ikincisi gerçekleştirilen 2016 Dünya Helal Zirvesi, 15-17 Aralık 2016 tarihlerinde Türkiye başta olmak üzere 60 ülkeden alanında otorite kabul edilen birçok uzmanın katılımıyla İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı.
Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan ile Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (HUZEM) Müdürü Prof. Dr. Abdullah Çolak’ın da katıldığı etkinlikte gıdadan giyime, İslami finans konularından kozmetik/ilaç ve turizme kadar pek çok alandaki konular ele alınarak yetkin/uzman bilim insanları tarafından tebliğler sunuldu.
Helal Pazarın 2019’da 3,4 Trilyon Dolara Çıkması Beklenmektedir
Dünya ticaret piyasasında İslami finans ve helal sanayisi hızla büyüyerek 2 trilyon dolara ulaşmıştır. Bu rakamın 2019 yılında ise 3,4 trilyon dolara çıkacağı beklenmektedir. 2014 yılında dünya gıda ve içecek harcamalarının 6,7 trilyon dolar olduğu bilgisinin verildiği zirvede bunun 1,1 trilyon dolarının ise helal gıda ve içecek ticaretinin oluşturduğuna dikkat çekildi. Son yıllarda istikrarlı bir şekilde artış gösteren bu rakamın 2020 yılına kadar 1,6 trilyona çıkacağına yönelik tahminlerde de bulunuldu. Türkiye’nin helal pazardaki oranı ise ortalama 15 milyar dolara yaklaşmış olup bu oran her yıl %100 artış göstermektedir.
İslami Bankacılık (Katılım Bankacılığı) konusunda da Türkiye’deki bankacılık hizmetleri bu alanın %6’sını oluşturmaktadır. Türkiye Katılım Bankaları Birliği’nin tahmini katılım bankacılığı sektörünün pazar payı 2025 yılı itibariyle %15’e ulaşması hedeflenmektedir.
Rekabetin ve değişimin hızlı bir şekilde yaşandığı günümüz dünyasında, toplumumuzun gelişmesini desteklemek ve tüm insanlığa katkı sağlamak maksadıyla çalışmalarına tüm hızıyla devam eden Üniversitemiz, 2012 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı, Türk Standardları Enstitüsü ve Çorum Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle “Üretici ve Tüketici Açısından Helal Gıdanın Yeri ve Önemi” konulu panel düzenleyerek başta Gıda Mühendisliği bölümü olmak üzere ilgili diğer bölümleriyle ‘Helal Gıda’ konusuna dikkat çekmiştir.
2015 yılında ise Prof. Dr. Hayrettin Karaman başta olmak üzere, konusunun uzmanı pek çok uzmanın katılımları ile gerçekleştirilen “Katılım Bankacılığında Yeni Ufuklar” isimli panelde de İslami Bankacılık konusu detaylı bir şekilde ele alınarak İİBF Bankacılık ve Finans Bölümümüz ve Üniversitemizin Meslek Yüksekokullarında yer alan bu alan ile ilgili bölümlerimizde bulunan konusunun uzmanı öğretim elemanlarımızca bu ve finansın her alanında çalışmalar yapılmaktadır.