Diyabete bağlı göz içi kanaması, göz damar tıkanıklığına bağlı göz içi kanaması-anormal yeni damar oluşumu ve göz içinde iltihap birikimi olan 3 hastanın retina ameliyatları T.C. Sağlık Bakanlığı Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Tıp Fakültemiz Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Çağatay Çağlar ve ekibi tarafından başarıyla gerçekleştirilmiştir.
Retina gözün esas görme merkezi olan sarı nokta, göz damarlarının ve sinirlerinin bulunduğu gözün arka kısmında ki tabakadır. Retina ameliyatları 'Vitreoretinal cerrahi' olarak tanımlanmaktadır. Bir top şeklinde olan göze ön tarafından 3 delik açılıp bunların her birinden cerrahi aletlerin sokulmasıyla yapılan, bu aletlerin bağlandığı donanımlı ve modern bir cihaz gerektiren, görüntüleme için özel bir kamera ve mikroskop sisteminin gerektiği ve operasyonun yapılabilmesi için yoğun bir cerrahi eğitim programı gerektiren bir ameliyattır. Çevre illerde yapılamayan bu ameliyat için Tıp Fakültemizde zengin bir donanım gerektiren cerrahi altyapı oluşturulmuş olup yardımcı personellerin eğitimleri tamamlanmıştır.
Üniversitemiz Göz Kliniğinde yaklaşık 2.5 sene önce 'Retina Birimi' kurulmuş, OCT (göz tomografisi), FFA (Anjiyografi), Argon Lazer gibi tanı ve tedavi cihazları alınmış ve bu hastaların takip ve lazer, göz içi enjeksiyon ya da ilaç tedavileri hastanemizde yapılmaya başlanmıştır. Retina birimimizde şu an için yaklaşık 500 dosyalı hasta takip edilmekte olup bu zamana kadar 2000 kadar göz içi enjeksiyonu ve 200 kadar argon lazer tedavisi uygulanmıştır.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Çağatay Çağlar, diyabet, hipertansiyon, retina damar tıkanıklıkları ve sarı nokta hastalığı gibi hastaların oluşturduğu bu tür hastaların büyük bir kısmının Retina Birimi kurulmadan önce Ankara’daki hastanelerde tedavi edildiğini ifade ederek Medikal Retina Birimine cerrahi retina biriminin eklenmesiyle retina hastalıklarında tanı, takip ve tedavilerin tamamına yakınının şehrimizde yapılmaya başlandığını belirtti. Yrd. Doç. Dr. Çağlar, “İlimizde beslenme alışkanlıkları ve genetik faktörler nedeniyle 'Diyabet Hastalığı' önemli bir sorundur. Diyabetin gözü etkilemesiyle görme düşmekte ve hastanın yaşam fonksiyonları etkilenmektedir. Bu hastalarında neredeyse tamamı artık şehrimizde tedavi edilmektedir” dedi.
İlimizde yapılan bu nitelikli ve başarılı ameliyatların hastaların sağlığına kavuşmasında çok önemli rolü olduğunu belirten Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Üniversitemiz öğretim üyelerinin kıymetli çalışmalarıyla birlikte başta bulunduğu ilimiz, sonra bölgemiz, sonrasında ülkemiz ve nihayetinde tüm insanlığa katkı sağlayacak güzel ve faydalı çalışmalar yapıldığının altını çizerek Üniversitemizin her alanda olduğu gibi sağlık alanında da Tıp Fakültemiz tarafından gerçekleştirilen başarılı tedavi yöntemleriyle önemli gelişmeler kaydetmeye devam ettiğini belirtti.
Üniversite olarak sağlık konusunda hassas olduklarını ve sağlık alanına büyük önem verdiklerini yineleyen Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, her geçen gün hızla büyüyen Tıp Fakültemiz bünyesinde başarılı çalışmaların her alanda artarak devam edeceğine inandığını vurgulayarak başta Tıp Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Mete Dolapçı, Hastane Yöneticisi Yrd. Doç. Dr. Sinan Zehir, Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Çağatay Çağlar olmak üzere tüm hastane çalışanlarına teşekkür etti.