Yayınlanma Tarihi: 13 Mart 2016 Pazar

Üniversitemiz Merkez Laboratuvarında Toprak Analizleri Yapılmaya Başlandı

2014 yılında açılışı yapılarak hizmete giren Hitit Üniversitesi Bilimsel Teknik Uygulama Araştırma Merkezi (HÜBTUAM) bünyesinde yer alan “Toprak Analiz Laboratuvarı” düzenlenen açılış töreniyle hizmete girdi.

Açılışa; Çorum Valisi Ahmet Kara, Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan ve yönetim kurulu üyeleri, HÜBTUAM Müdürü Doç. Dr. İrfan Kurtbaş ile Üniversitemiz öğretim elemanları katıldı.

Açılış öncesi açıklamalarda bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, Üniversitemizin bir süre önce Çorum Ziraat Odası ile yaptığı görüşmede gündeme gelen bölgemizdeki toprakların analizlerinin Hitit Üniversitesi tarafından yapılması konusunda sağlanan mutabakat kapsamında başlatılan çalışmaların sonuçlandırıldığını ifade ederek bu çerçevede Çorum Valiliği İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliği ile Üniversitemiz Toprak Analiz Laboratuvarının faaliyete geçtiğini belirtti. 

“İlimiz çiftçileri için faaliyet gösteren Laboratuvarda bu zamana kadar çevre illere analiz için gönderilen numuneler artık Hitit Üniversitesi Bilimsel Teknik Uygulama Araştırma Merkezi'nde yapılabilecektir. Başta Çorum ve bölge olmak üzere tüm çiftçilere hizmet edinmeyi amaç edinmiş, HÜBTUAM Toprak Analiz Laboratuvarı'nda EC Metre, pH Metre gibi genel laboratuvar cihazlarının yanında Spektrofotometre ve Atomic Absorption Spectroscopy (ASS) cihazlarıyla da yüksek hassasiyette analizler gerçekleştirilmektedir” diyen Rektör Prof. Dr. Alkan, laboratuvarda bu kapsamda, bünye, toprak reaksiyonu (pH), kireç, toplam tuz, organik madde, alınabilir fosfor, alınabilir potasyum gibi belli bir tarla ya da bahçe toprağının gübre ihtiyacını belirleyen analizlerin gerçekleştirilebildiğini vurguladı. 

Rektör Prof. Dr. Alkan, “Söz konusu toprak analizleri ile ele alınan toprağın özellikleri belirlenip, toprağa verilecek en uygun gübre çeşidine karar verilmesi sağlanabilmekte, böylelikle de ürün miktarının ve kalitesinin arttırılması bilimsel temelli olarak sağlanabilmektedir” diyerek Laboratuvarın hizmete girmesindeki katkılarından dolayı başta Çorum Valisi Ahmet Kara, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür etti. 

Vali Ahmet Kara ise toprağın insanın yaradılışının ana maddesi olduğunu ifade ederek, “Toprak bizim her şeyimizdir. Toprağı suyla ateşle terbiye etmeye kalkarsanız tüm mineralleri yok edersiniz. Toprağı nadasa bırakmakta çare değil hem ürün hem de zaman kaybına neden oluyor.  Nadasa bırakmadan tarımı ise toprağa uygun gübre kullanarak yapabiliriz. Toprağa uygun gübre ise toprak analizleri ile belirlenir. Toprak Analiz Laboratuvarı’nın Hitit Üniversitesi'nde faaliyete geçmesi güzel bir uygulama. Bu üniversitenin halka hizmet yolunda attığı güzel bir adımdır. Üniversitelerden bu tür adımları bekliyoruz. Hitit Üniversitesi de bu yönde güzel ve başarılı çalışmalar yapıyor. Laboratuvar Çorum'a hayırlı olsun” diyerek tarımın Çorum’da en önemli sektörlerden biri olarak kalmaya devam edeceğini vurguladı.

Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) Cihazında İncelemelerde Bulunuldu

Açılış sonrası HÜBTUAM’ı gezen heyet, Laboratuvar bünyesinde hizmete giren Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) cihazında incelemelerde bulundular.

Cihaz ile ilgili bildiler veren Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, Merkezin en önemli bölümleri içinde yer alan Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM)’nun hizmete girdiğini ifade ederek “SEM’ler, elektronları kullanarak örnek yüzeyinden yüksek çözünürlüklü görüntü alınmasını sağlayan sistemler olup, örnek yüzeyinin düşük büyütmelerden çok yüksek büyütmelere (x900.000 veya daha fazla) kadar morfolojik, yapısal ve elementel bilgilerin alınmasında kullanılmaktadır” dedi.  

Üniversitemiz bünyesinde yer alan bu cihaz sayesinde birçok dalda araştırma ve geliştirme çalışmalarına, fen ve mühendislik bilimlerine, tıp, diş ve veteriner hekimliğine hizmet verilebileceğini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Alkan, “Üniversite birimleri dışında cihaz ayrıca, metal sanayinde, gıda işletmelerinde,  tarım sektöründe,  kriminal olayların incelenmesinde, şeker fabrikalarında, akrilik kimya sanayinde, seramik inşaat ve cam sanayinde, boya ve gübre sanayinde,  elektrik ve elektronik sanayinde, traktör fabrikalarında,  biyoloji ve botanikte, çevre mühendisliğinde,   MTA araştırmalarında, silah sanayiinde etkin bir şekilde kullanılmaktadır” diyerek bu zamana kadar ilimizden çevre illere analiz için gönderilen çalışmaların bundan sonra ilimizde HÜBTUAM’da yapılabileceğinin altını çizdi. Rektör Prof. Dr. Alkan, Türkiye genelinde yer alan Elektron Mikroskoplarına bakıldığında Üniversitemiz bünyesindeki cihazın en üst düzey cihazlardan biri olduğunu vurguladı.

T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Tarımsal Amaçlı Toprak, Bitki ve Sulama Suyu Analiz Laboratuvarlarının Kuruluş, Yetki ve Denetim Genelgesinin  (Genelge No:2013/1)  Kapsam 1 (Toprakta Temel Analizler)’e göre yapılan analizler, Tarım Bilgi Sistemi üzerinden Bakanlık yetkililerince de denetime açık şekilde paylaşılacaktır.

Toprak analizleri ve diğer tüm analiz ve cihazlarımız hakkında ihtiyaç duyulan bilgilere http://hubtuam.hitit.edu.tr web adresinden veya 0364 219 2850 numaralı telefondan ulaşılabilir.



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube