Yayınlanma Tarihi: 07 Mart 2016 Pazartesi

“Akademide ve Ekonomide Kadın” İsimli Panel Düzenlendi

Üniversitemiz, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası ve Hitit Üniversitesi Kadın ve Aile Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (HÜKAM) iş birliğiyle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında “Akademide ve Ekonomide Kadın” konulu panel Rektörlük Konferans Salonu’nda düzenlendi.

Etkinliğe Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, ÇTSO Başkanı Çetin Başaranhıncal, İl Genel Meclis Başkanı Halil İbrahim Kaya, YÖK Başkan Danışmanı Prof. Dr. Sezer Komsuoğlu, Bilgi Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, Çorum Belediye Başkanımız Muzaffer Külcü'nün Eşleri Hatice Külcü, Çorum Milletvekilimiz Ahmet Sami Ceylan’ın Eşleri Ebru Ceylan, ÇTSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Yasemin Kefçeli ve yönetim kurulu üyeleri, Üniversitemiz öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan ÇTSO Başkanı Çetin Başaranhıncal, “Ülkenin ekonomisini ev ekonomisinden farklı tutmaya gerek yok. Evimizdeki ekonomi neyse bunun büyük bir modeli ülke ekonomisidir. Bir evde çalışan sayısını cinsiyete bakmazsınız kaç tane artırabilirsek o evin ekonomisi daha güçlü olacaktır. Ülkeler de ekonomik anlamda güçlerini üretimlerinden alırlar. Ne kadar çok üretiyorsanız o kadar güçlüsünüzdür” diyerek kadın girişimcilerin, özellikle üretim ayağında yer almasını çok önemsediklerini belirtti.

“1 milyon 200 bin işverenin olduğu ülkemizde %5-6 civarında kadın işverenimiz var. Son dönemlerde bir farkındalık var ama yeterli seviyede değiliz” diyen Başaranhıncal, ÇTSO Kadın Girişimciler Kurulunun kız öğrencilerin iş hayatında yer alması için liselerde eğitim verdiğini ifade ederek “Dün her başarılı bir erkeğin arkasında bir kadın vardı, bugün yanına geldi, inşallah zamanla önünden gitmeye başlayacak ve bir gün çok başarılı bir kadının arkasında da bir erkek vardır sözünü de duyacağız. Kadının elinin değdiği her yerde Kültür, titizlik, detaycılık anlamında bir kalite söz konusudur” dedi ve tüm katılımcıların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı. 

Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Çorum’un ticarette yıllarca “Anadolu Kaplanları” diye yazı dizilerinde anılan bir şehir olduğunu belirterek “Bu şehrin daha ileri gitmesi için bizde var gücümüzle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Hitit Üniversitesi, ÇTSO bizlere her zaman destek veriyor. Bizlere de çıtayı bir tık yükseltmek düşüyor. Siyasette, akademide ve ticarette kadın, şuan üçü bir arada diye düşünüyorum. Siyasette de kadının çoğalması gerekiyor. Kadın istişare eder, her zaman başarıyı tetikler ve başarıya ulaşır. Dost ve güçlü olan kadınların birlikte yapamayacağı hiçbir şey yoktur. Hitit Uygarlığında olduğu gibi kadın hiç bir zaman yalnız olmamalı. Kadeş Antlaşmasını da barışı da beraber imzaladı. Öncelikle akademik, sosyal ve kültürel olarak kendi ilerlememiz sonra şehrimiz ve ülkemizin gelişimi için kadın girişimciliğine, kadın akademisyenliğine, kadın siyasetine, kadının anneliğine; çünkü anne gibi düşünen, dokunan ve hisseden kadınların var olduğu ülkelerde barış, başarı ve özgüven büyümesi olacaktır” diyerek etkinliğin verimli olmasını temenni etti.

Panelin moderatörlüğünü yapan Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam,

“Günümüzde toplumsal cinsiyet eşitliğinin genel olarak kabul gördüğü bir toplum oluşturmak esas hedef. Bunun yanı sıra da kadınların her alanda hak ettikleri yerlere ilerlemelerini el birliğiyle sağlamak diğer bir hedefimiz. Gerek siyasette gerek iş hayatında ve gerekse de akademide kadın varlığı aslında sadece adaletin ya da toplumsal dengenin değil huzurun da sağlanmasının teminatı. Ancak bu süreçte çözülmesi ne yazık ki gereken bir takım problemler olduğu açık” diyerek düzenlenen panelde günün anlamı olan bu konuların tartışılacağını vurguladı. 

Bilgi Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, “Akademide Kadın Lider Olmak” başlıklı sunumunda kurucusu olduğu TULIP (Turkish University Leadership Improvement Program) adı altında ülkemizdeki tüm üniversitelerdeki kadın akademisyenleri kadın rol modellerle buluşturarak onların kendi üniversitelerinde yönetici olarak aday olmalarını desteklemeye çalıştıklarını ifade etti. IWF Türkiye (International Women’s Forum (IWF)’un Türkiye Yapılanması)’de de amaçlarının kadınların karar alma mekanizmalarında, liderlik pozisyonlarında yer almalarını sağlamak olduğunu belirtti. 

“Dünya daha iyi bir yer olacaksa, bu kadınların çabasıyla olacak” diyen Prof. Dr. Sivrikaya Şerifoğlu, karar alma mekanizmaların neredeyse tamamında erkelerin olduğunu, içinde bulunduğumuz ekonomik krizlerin, savaşların, farklı bir dil, yeni bir model, yeni bir üretim, yeni bir tüketim, yeni bir değer paylaşım modeline ihtiyaç duyulduğunu açıkça gösterdiğini vurgulayarak kadınların liderlik pozisyonlarında yer almaları için neler yapılması gerektiği ve gerçekleştirmiş olduğu çalışmalara ilişkin örnekler eşliğinde bilgiler verdi. 

Prof. Dr. Sivrikaya Şerifoğlu, konuşmasının sonunda “Panik yapmayalım, sabırlı olalım. Kendimizi iyi tanıyalım. Ne yaparsak yapalım aşk ile yapalım. Hayal kurmaktan vazgeçmeyelim. Kendimize güvenelim” şeklinde genç katılımcılara önerilerde bulundu.

“Kadın olmak zor bir iş” diyerek sözlerine başlayan YÖK Başkan Danışmanı Prof. Dr. Sezer Komsuoğlu da ülkemizin dünya genelindeki ekonomisi ve gelişimine ilişkin verilerinden bahsederek Türkiye’de kadının istihdama katılımının %20, işgücüne katılımının %31, kadın girişimci sayısının ise %8 olduğunu belirtti.

Kadın erkek eşitsizliğini bir medeniyet ve kalkınma sorunu olarak nitelendiren Prof. Dr. Komsuoğlu, kadınların hata yapmamak için dalgalara karşı yüzdüğünü ve bir takım engellerin olduğunu ifade ederek “Kültürel engelleri hep birlikte aşacağız. Zihinsel dönüşümü oluşturacağız. Farkındalık yaratma politikalarını adım adım atmak zorundayız” dedi.

Eğitim-istihdam ilişkisinin zayıf olduğunun altını çizen Prof. Dr. Komsuoğlu, bu konuda adölesan yaş grubuna ve genç erişkinlere odaklanılması gerektiğini belirterek hedefin; kadının ekonomik hayata katılımının sağlanması, ekonomik fırsat eşitliğinin oluşturulması ve eğitimde, siyasette, her alanda karar mekanizmalarında yer almasının sağlanması gerektiğini vurguladı. Meslek yüksekokullarının güçlendirilmesi gerektiğine de dikkat çeken Prof. Dr. Komsuoğlu, mesleki eğitim düşük statülü algısının kırılması gerektiğini, bu okulların tercih edilirliğinin artırılması için çaba gösterilmesini ve mesleki eğitim almış kız mezunlara istihdam sağlayan işverenlere teşvik sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

Panelin soru-cevap kısmında söz alan İl Genel Meclis Başkanı Halil İbrahim Kaya ise İl Genel Meclisi olarak HÜKAM’a maddi ve manevi katkıda bulunulması yönünde karar aldıklarını, bu kapsamda 50.000 TL’lik katkıda bulunacaklarını ifade etti. Üniversitemizde yapılan çalışmaları çok yakından takip ettiklerini ve her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirten Kaya, “Tüm kadınlarımızın toplumda daha sağlıklı, daha aktif roller alması umuduyla 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum” diyerek sözlerini tamamladı.



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube