Yayınlanma Tarihi: 02 Nisan 2016 Cumartesi

Mesleki Yeterlilik Belgesi Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası tarafından, Mesleki Yeterlilik Belgesi konusunda bilgi paylaşımında bulunmak amacıyla bilgilendirme toplantısı düzenlendi. 

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal ve ÇTSO üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkan Yardımcısı Metin Karaman ve Sınav Belgelendirme Daire Başkanı Mehmet Ordukaya, Mesleki Yeterlilik Belgesi hakkında bilgiler verdiler. 

MYK Belgesi Olmayan, İstihdam Edilemeyecek

Toplantının açılış konuşmasını yapan ÇTSO Başkanı Çetin Başaranhıncal, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, bazı mesleklerde mesleki yeterlilik belgesi sahibi olunması zorunluluğu getirildiğini hatırlatarak, “Başlangıçta 40 meslek dalı için uygulanan mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu, Mart ayında 48’e yükseltildi. İleriki yıllarda bütün teknik meslekleri kapsayacak gibi görünüyor. 

Merkezi yönetim; uygulamayı zorunlu hale getirse de, iş dünyası için çeşitli kolaylıklar da sunuyor. Örneğin, ilgili meslek erbabı bir kişi, sınava girerek belgesini alacak. Sınav ücreti, 2018 yılına kadar İŞKUR’un işsizlik fonundan karşılanacak. Öte yandan mesleki yeterlilik belgesi, teknikerlerin; mesleklerini ulusal standartlarda yapmalarına da imkan sağlayacaktır. Bu sayede ülkemizin uluslararası endüstride kalite standardını yükselterek, rekabet gücü artacaktır” dedi. 

Çorum’da Müracaatlar Ticaret ve Sanayi Odası’na 

Söz konusu belgenin alınması noktasında TOBB’un da akredite olduğunu belirten Başaranhıncal, Çorum’da bu belgeyi almak isteyen kişi ve kuruluşların, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası’na başvuruda bulunabileceklerini belirterek, “TOBB, 48 mesleğin tamamı için belgelendirme sınavı yapabilecek akreditasyonu aldı. Dolayısıyla Çorum’daki firmalarımız ya da çalışanlarımız, Odamıza başvurarak, Mesleki Yeterlilik Belgesi sınavına girebilecekler. Sınavlar, ilgili mesleklere göre gruplar halinde gerçekleştirilecek” diye konuştu. 

Üniversitemiz Akreditasyon Sürecini Başlattı

Çorum’da Mesleki Yeterlilik Belgesi sınavlarının şu anda Çorum TSO’nun koordinasyonunda gerçekleştirildiğini ifade eden Başaranhıncal, Üniversitemizin de Mesleki Yeterlilik Belgesi verebilme konusunda akredite olmak için Mesleki Yeterlilik Kurumu’na başvuruda bulunduğunu belirterek “Gerekli sürecin tamamlanmasının ardından Üniversitemiz de gerek eğitim, gerekse belgelendirme sınavı hizmetlerine başlayacak” şeklinde konuştu. 

MYK Belgesi, 624 Mesleği Kapsayacak

Toplantıda bir konuşma yapan Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkan Yardımcısı Metin Karaman da, 2015 yılı mayıs ayında yürürlüğe giren uygulama kapsamında şu ana kadar yaklaşık 40 bin civarında kişiye mesleki yeterlilik belgesi verildiğini söyledi. 

Belgenin alınmasının zorunlu olduğuna dikkat çeken Metin Karaman, başlangıçta 40 olan kapsamdaki meslek sayısının Mart ayında çıkan yeni yönetmelikle 48’e yükseldiğini, yakın bir tarihte de 116’ya yükseleceğini ifade etti. Karaman, Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun şu anda 624 meslekle ilgili meslek standardı geliştirdiğini belirterek, gelecekte 624 mesleğin tamamının Mesleki Yeterlilik Belgesi alınması zorunluluğu kapsamına alınacağından emin olduğunu belirterek, “Devlet, belgeyi zorunlu tutmakla birlikte çeşitli kolaylıklar da sağlıyor. 2017 yılının sonuna kadar belge ücretleri, İşsizlik Fonu’ndan karşılanacak. Dolayısıyla bu 624 meslek dalına haiz kişilerin, yasal zorunluluğu beklemeksizin belgelerini İşsizlik Fonu’ndan yararlanarak almalarını tavsiye ediyorum” dedi.  

Belgeli Çalıştıran İşletmelere 54 Aya Kadar İşveren Pirim Desteği 

Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav Belgelendirme Daire Başkanı Mehmet Ordukaya da toplantıda yaptığı sunumunda, 2006 yılında kurulan Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun, Türkiye’de Ulusal Yeterlilik Sistemi’nin uygulayıcısı olduğunu söyledi. Bu kapsamda 48 meslek için Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirildiğini ifade eden Ordukaya, bu belgelerin de Türkiye’de MYK tarafından belirlenen 41 akredite kuruluş tarafından verilebildiğini söyledi. 

Ordukaya, belge ücretlerinin İşsizlik Fonu’ndan karşılanmasının yanı sıra, belge sahibi kişileri istihdam eden işletmelere de 48 ila 54 ay arasında İşveren Pirim Desteği sağlandığını, ayrıca 5 Milyon Avro bütçeli AB Projesi kapsamında işletmelerin her bir kişi için 300 Avro’ya kadar belgelendirme ücreti hibesinden yararlanabileceklerini sözlerine ekledi.



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube