Üniversitemiz ev sahipliğinde Çorum Belediyesi, MÜSİAD Çorum Şubesi ve Çorum İnsani Değerler Platformu ortaklığıyla “Uluslararası Bütün Yönleriyle Çorum Sempozyumu” başladı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmalarına başlanan sempozyuma katılım yoğun oldu.
İnsani Değerler Platformu Sözcüsü Seyfettin Zengin “Sayın Belediye Başkanım, Sayın Rektörüm, sivil toplum kuruluşlarının değerli temsilcileri, değerli basın mensupları, Çorum dışından sempozyuma teşrif eden çok değerli bilim insanları ve değerli konuklar, düzenlenen sempozyuma hoş geldiniz.” diyerek açılış konuşmasına başladı.
Seyfettin Zengin, “Çorum İnsani Değerler Platformu, ilimize ve ülkemize pozitif katkı sunmak için 70’ e yakın sivil toplum kuruluşundan oluşan ilimizin ekseri çoğunluğunu temsil eden bir oluşumdur. 2012 yılından bu yana sayısız hizmet ve faaliyetlere imza atmış, hizmet alanını sürekli geliştiren Çorum İnsani Değerler Platformu bu faaliyetlerini tamamen gönüllülük esasına göre yapmaktadır.” diyerek “İlimiz ve ülkemiz için kim var denildiğinde sağına ve soluna bakmadan ben varım diyebilen bir arkadaş grubu ile 4 yılı aşkındır bir arada çalışmak bizlere onur vermektedir. Rektörümüzün bu sempozyumu ortak yapma teklifi bizleri çok heyecanlandırdı. İlimiz için yıllarca değerlendirilebilecek bir çalışma olacağı için mutlu olduk” dedi.
Seyfettin Zengin, “Bu sempozyuma başta STK dostu ve hizmet adamı Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan olmak üzere programa katkı sunan herkese teşekkür ediyor saygılar sunuyorum.” diyerek konuşmasını tamamladı.
MÜSİAD Çorum Şubesi Başkanı Ahmet Mücahid Köksal saygı ve selamlama konuşmasının ardından “Çorum’un evvelini, bugününü, geçmişini, kültürünü, ticaretini, turizmini bilmek adına doğru bir kaynak ve referans bulmak adına sempozyumun bu eksiği ciddi anlamda gidereceğini düşünüyorum. Bizim amacımız; daha büyük Çorum nasıl olur ve katkı sağlayabiliriz” sorularının cevabını vermek.” diye konuşarak “Sempozyumda emeği geçen herkese teşekkür ediyor saygılarımı sunuyorum” dedi.
Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, saygı ve selamlama konuşmasının ardından bütün katılımcı ve emeği geçen herkese şükranlarını sunarak konuşmasına başladı.
Prof. Dr. Reha Metin Alkan, üniversitelerin il ve sayı bazında artışına dikkat çekerek “1984 yılında sadece 27 üniversite vardı ve bu çok uzun bir süre artmadı. 2000’li yıllarda sadece büyükşehirlerde üniversite sayısı 70’e ulaştı. Ancak sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Türkiye'nin her ilinde en az bir devlet üniversitesi’ sloganıyla 2006 yılında bizim de üniversitemizin içerisinde bulunduğu 109’u kamu üniversitesi olmak üzere toplamda Türkiye genelinde üniversite sayısı 193’e ulaşmış olup maddi ve manevi katkılar sunarak üniversitelerin kurulmuş olduğu şehre ekonomik, sosyal, kültürel katkı sağlamıştır.” yorumunda bulunarak “Bilgi toplumuna geçmemiz mümkün olduğu için her ile bir üniversite sloganıyla yola çıkıldı. Bu anlayış Anadolu’da kurulan şehirleri değiştirmeye başlamış durumda.” diye konuştu.
Üniversitelerin günümüzde asıl amaçlarına ulaştığını ifade eden Prof. Dr. Alkan, Üniversitelere Türkiye’nin 2023-2053-2071 vizyonlarına, GSMH’ye ve Türkiye’nin ilk 10 ekonomisinde yer alması adına büyük görevler düştüğünü ve üniversitelerin katkı sağlamasının önemine değindi.
Necip Fazıl Kısakürek’in bir şiirinden alıntı yaparak “Bakmayın gezdiğime meşhur Bâb-ı Âli’de, Bulmuşum rahatımı ben de bir teselli’de” söylemini kullanarak bağlantı kuran Prof. Dr. Alkan, “Bizler mazeret üreten değil, elini taşın altına koyan; sadece konuşan değil, gücü yettiği kadar bir şeyler yapan ve en azından yolunda ölen insanlar olmayı hedefledik üniversite olarak.” diye konuştu.
Üniversitelere düşen görevin önemi üzerinde durarak “Bizlerin üniversite olarak görevi, tüm dünyada olduğu gibi insanlığı aydınlatmak. Başka lüksümüz yok. Üniversiteler en önde gitmek zorunda. Gelişmiş ülkelerle gelişmiş üniversitelerin buluşması tesadüf değildir. Üniversitelerin gelişmesi toplumun gelişmesi için vazgeçilmez. Üniversiteler doğru kurgulanırsa şehre büyük katkıları olacaktır. Bizler yaptığımız bütün etkinliklerde Çorum’a dokunmak ve katkı sağlamak istiyoruz” diye konuşan Prof. Dr. Alkan, “ABD çalışma ortamını sağladı ve tüm dünyanın en iyi beyinlerini seçerek alıyor. Bizler de Çorum’un vizyona ihtiyacı olduğunu biliyorduk, şehre dinamizm katmak istedik ve araştırma yapma iklimini oluşturduk.” değerlendirmesinde bulundu.
“Üniversite olarak ‘İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olanıdır’ düsturunu kendimize amaç edindik. İyilik bulaşıcıdır, biz olabildiği kadar iyi olalım. Ben inanıyorum ki güzel gönüllerde kalacağımızı ümit ediyorum.” söylemlerinde bulunan Prof. Dr. Alkan, “Sempozyumun en önemli görevi de STK’ları bir araya getirmesi, üniversitenin her kesimine ev sahipliği yapması ve üniversitemizin şehirle kaynaşmasını sağlamasıdır. “Sahabeler Şehri, Medeniyetler Şehri Çorum Sempozyumu”nun şehrimizin ve ilimiz adına hayırlara vesile olmasını diliyor emek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Konuşmasını tamamlamasının ardından Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Eğitimci-Yazar Ethem Erkoç’un adının MYO Konferans Salonu’na verildiğini açıklayarak yapmış olduğu katkı ve emeklerinden dolayı şükranlarını sunduğunu sözlerine ekledi.
Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, Yunus Emre’nin şiirinden esinlenerek “İlim ilim bilmektir. İlim kentin bilmektir. Sen kentini bilmezsin. Ya nice okumaktır.” diyerek konuşmasına başladı.
Turhan Candan, “Sempozyumu düzenleyen Hitit Üniversitesini kutluyor teşekkür ediyoruz. Üniversitemizle şu ana dek omuz omuza vererek büyük işler yaptık.” diye konuşarak “Programın şehrimiz için hayırlara vesile olmasını diliyor Belediyemiz adına üzerimize düşen görevi her zaman yapacağımızı bildirerek sempozyuma emek veren herkese teşekkür ediyorum.” dedi.
İnsani Değerler Platformu, Çorum Belediyesi ve MÜSİAD Çorum Şubesi temsilcilerine teşekkür plaketi verilmesinin ardından sempozyumun açılış oturumuna geçildi.
Oturum başkanlığını Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ın yaptığı Bütün Yönleriyle Çorum” Sempozyumu”nun açılış oturumunda Prof. Dr. Mehmet Evkuran’ın “Şehir Sorunlarını Nasıl Çözebilir? Çorum’da Şehir Kimliği ve Kültürü Üzerine Bir İnceleme” konulu sunumu, Doç. Dr. Edina Solak’ın “Çorum Milletvekili Ferit Bey’in Hayatı ve Vefatı Üzerine Ailesi Tarafından Yapılan Yardımlar” isimli bildirisi ve Doç. Dr. Dilorom Hamroeva’nın “Güneş, Güneş Şeklindeki Aslan Kafasının ve Çift Aslan Figürlerinin Sembolik Anlamları” konulu sunumlarının verilmesiyle açılış oturumu sona erdi.
“Uluslararası Bütün Yönleriyle Çorum Sempozyumu”nda; 28-30 Nisan 2016 tarihlerinde 8 oturumda eş zamanlı olarak 5 ayrı salonda 40 programı gerçekleştirilecek olup 158 sözlü, 3 poster olmak üzere toplam 161 bildiri yer alacaktır.