Yayınlanma Tarihi: 13 Mayıs 2016 Cuma

Uluslararası Nehrin Piri: Koyunbaba Sempozyumu Başladı

Üniversitemizin kuruluşunun 10. Yıl Etkinlikleri kapsamında Üniversitemiz ev sahipliğinde Türk Tarih Kurumu, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Çorum Valiliği, Osmancık Belediyesi ve Hitit Akademi Derneği iş birliğinde düzenlenen  “Uluslararası Nehrin Piri: Koyunbaba Sempozyumu” başladı.

Etkinliğe AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Osmancık Kaymakamı Cemalettin Demircioğlu, Osmancık Belediye Başkanı Hamza Karataş, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, çok sayıda akademisyen, araştırmacı ile öğrencilerimiz katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını yapan Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Işık, “Bu kadim coğrafya medeniyet kodlarında önemli bir yere sahiptir. Türkistan ve Horasan’dan Anadolu’ya Balkanlara, Ortadoğu’ya ve dahi Afrika’ya kadar yayılan köklü bir irfan geleneğine sahip olduğumuz görülmektedir. Ancak bugün bu irfan pınarları kurumaya yüz tutmuş, örselenmiş, ötelenmiş, eylem ve söylem kabiliyetini kaybetmiş görülmektedir” diyerek sözlerine başladı.

“12 ve 13. Yüzyıllarda, Horasan Erenleri,  Abdalan-ı Rum, Baba, Dede, şeyh, derviş diye tabir edilen irfan ve marifet ehli bu insanlar, Türkmen aşiretleri içerisinde Anadolu’ya akmış, her biri içinde bulunduğu topluluğa istikamet veren kanaat önderi, dini, kültürel, toplumsal hatta bazen de siyasi lider olma hüviyetine sahip olmuşlardır. Çoğu okuma yazma bilmeyen ancak tevhidi anlama ve anlamlandırma, hatta bir yaşam felsefesi haline getirmedeki muazzam başarıları ile toplulukların harcını ilahi ve rahmani bir mayayla karan bu irfan pirlerinin hem tarihi hem de aktüel olarak kıymeti harbiyesi bugün gerektiği gibi anlaşılmış değildir” diyen Yrd. Doç. Dr. Işık, Uluslararası Nehrin Piri: Koyunbaba Sempozyumunun düzenlenme amacını şu şekilde ifade etti: “İrfan geleneğimizi anlamak ve anlamlandırmak noktasında yaşadığımız derin yaralara işaret etmek, kadim medeniyetimizin merkezinde yer alan tevhit sancağı altında, vahdete, birlik, bütünlük ve kardeşliğimize katkı sunabilmek, Koyun Baba ve onun manevi sülieti altında toplanan irfan geleneğini ve bu geleneğe dair tarihi verileri akademik ve bilimsel olarak ortaya koymak, Osmancık’ta metfun bulunan bu veli şahsiyetin hak ettiği şekliyle anılmasını sağlamak, mekânın ve mesajın ortak şahsiyetleri olan bu gönül insanları üzerinden, Koyunbaba tesirinin ulaştığı bütün bir gönül coğrafyası ile maddi ve manevi birlikteliğimizi artırmak ve güçlendirmek amacıyla düzenlenmiştir.” Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Işık, sempozyumun düzenlenmesinde katkı sağlayan ve emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

“Bizim tarihimiz o kadar güçlü ve güzel ki, ne kadar büyük bir gönül coğrafyamız var ve biz bu gönül coğrafyası üzerinde ne kadar mutluyuz ki Hitit Üniversitesi gibi bir üniversitemiz var. Bu güzelliklere imza atacak bir ekibimiz var. Pek çok teknik oturumlarla ele alacağımız bu konu konunun en üst düzey akademisyenleri tarafından en ince şekliyle ele alınacaktır. Böylesi güzel bir çalışmaya imza atmaktan dolayı bir kurumun üst yetkilisi olarak büyük bir gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum” diyerek sözlerine başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, “Şuan da yükseköğretimde brüt okullaşma oranı %85-90’lara, net olarak ise %50’lere ulaştı. Hemen her ilde en az bir üniversitenin kurulduğunu biliyoruz. Bu üniversiteler açılırken sadece eğitim faaliyetlerini sürdürsün sadece bulunduğu ilin ekonomisine katkı sağlansın düşüncesi güdülmedi. Bu üniversitelerin en büyük katkısının içinde bulundukları başta şehir olmak üzere bölgesine özellikle sosyal ve kültürel anlamda sağlamış oldukları katkının gerçekten çok önemli olduğunu düşünüyorum. Şuana kadar hükümetimizden isteyip de alamadığımız bir şey olduğunu henüz görmedim. Eğer isteğinizi doğru ister ve ne için kullanacağınızı doğru tarif ederseniz ben şuana kadar hiç bir ret ile karşılaşmadım. Bunun tek bir sebebi var yeter ki Hitit Üniversitesi gibi üniversiteler bulundukları illere katkı sağlasınlar, yeter ki gelişmesi için her türlü çalışmayı yapsınlar” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, “Böylesi güzel bir etkinlikte sizin gibi güzel insanlarla bir arada olmak gurur verici. Üniversitemizin 16000 öğrencisi, 1000’e yakın personeli var. Artık hızla büyüyen %99,5 doluluk oranına ulaşmış bir Üniversitemiz var. Artık Hitit Üniversitesi açık kalp ameliyatlarını yapan, Teknokentiyle bölgesinde yıldız olmaya başlamış ve gerçek manada ilim insanı yetiştirme, ilim yapılma hüviyetine sahip olan ve bunun dışındaki teferruat kabul eden bir kurum haline geldi” diyerek Osmancık Belediye Başkanı Hamza Karataş, Osmancık Kaymakamı Cemalettin Demircioğlu’na ile etkinliğin gerçekleştirilmesine katkı sağlayan ve emeği geçen herkese teşekkür etti. 

Tüm katılımcıları selamlayarak konuşmasına başlayan Osmancık Belediye Başkanı Hamza Karataş ise Nehrin Piri Koyunbaba gibi birçok değerlerimizin olduğunu, bunların bizim hem tarihimizde hem de kültürümüzde derin etkiler bıraktığını belirterek sempozyumun kendi şehrinde ve kendi mekanında yapılmasından dolayı büyük bir memnuniyet ve gurur duyduğunu vurguladı. Koyunbaba’nın bilinmeyen yönlerinin gerek Osmancık Belediyesi’nin gerek Üniversitemizin özverili çalışmalarıyla ortaya çıkarılacağını ifade eden Karataş, sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek sözlerine son verdi.

Osmancık Kaymakamı Cemalettin Demircioğlu da konunun her yönüyle ele alınacağı sempozyumun düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek sempozyum neticesinde Koyunbaba ile ilgili büyük bir kaynağın ve kalıcı eserin oluşturulacak olmasnın önemini vurguladı. Demircioğlu,” Bugün Osmancıklılar kendilerini Koyunbaba’nın torunları olarak tanımlıyorlar, ben de bugün kendimi Koyunbaba’nın manevi evlatlarından biri olarak hissediyorum ve manevi huzurunda saygıyla eğiliyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.

Tüm katılımcıları selamlayarak konuşmasına başlayan AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, “Artık şehrimizde dik durduğumuz gibi dışında da duruşumuzu sergileyip misafirlerimizi davet edeceğiz. İşte bu yüzden Osmancık burada, Koyunbaba burada, biz burada dediği için Osmancık Belediyesine, bu konudaki desteklerinden dolayı Hitit Üniversitesine teşekkür ediyorum. Koyunbaba helali, haramı anlattı bize. Bereketli Kızılırmak’ı birbirine bağlayan Koyunbaba Köprüsü’nün inşasını sağladı ve memleketine hizmet etti” dedi. Ceritoğlu Kurt,”Gençler hepinizi daha iyi günlerde, daha güzel bir şekilde, barış içinde, barışı anlatan, Kadeş’i yaşayan bir şehrin insanları olarak yetişmenizi diliyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.

Etkinliğin düzenlenmesinde katkı sağlayanlara teşekkür plaketi verilmesinin ardından sempozyumun açılış oturumuna geçildi.

Oturum başkanlığını Prof. Dr. Ahmet Taşğın’ın yaptığı Uluslararası Nehrin Piri: Koyunbaba Sempozyumunun açılış oturumunda Prof. Dr. Ahmet Taşğın, “Kevn ve Mekan İlişkisi: Horasan’dan Balkanlara Marifetin Taşıyıcısı ve Temsilcisi Koyun Baba”, Doç. Dr. Gülten Abdulla, “Romanya’da Koyun Baba” ve Veysel Bayram “Otman Baba Menakıbında Koyun Baba” başlıklı bildirilerini sundular.

Açılış oturumu sonrasında Osmancık ilçesindeki dini, tarihi ve kültürel mekânlara yönelik gezi düzenlendi.

 



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube