Yayınlanma Tarihi: 23 Mayıs 2016 Pazartesi

Üniversitemizde “Şairler Sultanı Necip Fazıl” Konulu Konferans Gerçekleştirildi

Üniversitemizin 10. Kuruluş Yılı Etkinlikleri kapsamında Üniversitemiz ile İlim Yayma Cemiyeti Çorum Şubesi iş birliğinde “Şairler Sultanı Necip Fazıl” konulu konferans Eğitimci-Yazar Vehbi Vakkasoğlu’nun katılımıyla Üniversitemiz Rektörlük Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Etkinliğe, Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, İl Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Nurcan Baykam, İlim Yayma Cemiyeti Çorum Şube Başkanı Av. Mehmet Karadağ, Üniversitemizin akademik ve idari personeli, basın mensupları ile çok sayıda öğrencimiz katıldı. 

İlgiyle takip edilen etkinlik; saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı’nın ve gelen telgrafların okunmasının ardından Necip Fazıl’ın kendi sesinden “Sakarya Türküsü” adlı şiir dinletisiyle devam etti.

Konferansın açış konuşmasını yapmak üzere İlim Yayma Cemiyeti Çorum Şube Başkanı Av. Mehmet Karadağ söz aldı. Av. Karadağ “Üstadın yanında yetişmiş biri olarak Eğitimci-Yazar Vehbi Vakkasoğlu’nun Necip Fazıl’ı andığımız böylesi güzel bir etkinlikte bulunması bizler için büyük bir onur. Emeği geçen herkese teşekkür ediyor güzel ve nezih bir program olacağına yürekten inanıyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.

Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan saygı ve selamlama konuşmasının ardından “Konu Necip Fazıl olunca insan tedirginlik duyuyor, sözlerine daha çok dikkat ediyor, özen gösteriyor” diyerek sözlerine başladı. Prof. Dr. Alkan, üstat adına bir etkinlik düzenlemenin onun inanç dünyasını, fikirlerini yeniden hatırlamak adına çok önemli olduğunu belirterek etkinliğimizin Mayıs ayında gerçekleşmesinin tesadüf olmadığını belirtti. Necip Fazıl’ın hem doğumunun hem de vefatının bu ay içerisinde olması sebebiyle konferans zamanının çok anlamlı olduğunu vurguladı. Rektörümüz konuşmasında bir temennisini dile getirerek “Hayatımın her safhasında Necip Fazıl hep yer almıştır. Benim üstatla ilgili bir isteğim var: Vehbi Vakkasoğlu gibi değerli canlı tanıklar var iken yeni Necip Fazılların ortaya çıkmasını sağlayacak güzel çalışmalar yapılması için uğraşılmalı” dedi. Prof. Dr. Reha Metin Alkan “Necip Fazıl’ı andığımız bu günde, büyük şairin yanında yetişmiş, onun rahle-i tedrisinden geçmiş Eğitimci-Yazar Vehbi Vakkasoğlu’na ve bu etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diyerek konuşmasını bitirdi.

Eğitimci-Yazar Vehbi Vakkasoğlu, Üniversitemizde ve Çorum’da bir kez daha hem de Şair Necip Fazıl’ı anlatmak üzere bulunuyor olmaktan duyduğu mutluluğu belirterek konferansına başladı. Necip Fazıl’ın kişiliği, özellikleri, şiirleri, anıları ve gözlemlerinin ışığında bilinmeyen yönlerini de ele alan sohbet tadında geçen konuşmasında “Necip Fazıl’ın hayatı derstir.  Necip Fazıl deyince ilk olarak akla şiir adamı ve üslupkâr adam gelir” diye konuşarak “Necip Fazıl iman, aşk ve dava adamıydı.  Allah ve resul aşkını ben ondan öğrendim” dedi. 

Anılarından bahsederek konuşmasına devam eden Vehbi Vakkasoğlu, babası Hilmi Vakkasoğlu’nun Necip Fazıl’ın talebesi olduğunu, onun kitaplarını satmak için çiftçilikten kitapçılığa geçtiğini anlatarak üstadın parayı önemsemediğini ve imanını hakkıyla yaşayan bir insan olduğuna değindi.

“İslâmın izzetini savunan medeni cesaret ve umut dersi veren kişiliğiyle bizlere büyük mesajlar veriyordu.  Merhamet, sevgi ve irfan kültürüne ihtiyacımız var diyordu. Önce yürek insanı olmanın gerekliliğine inanıyordu” diye konuşarak Necip Fazıl’ın kişiliğiyle ilgili gözlemlerini sunan Vakkasoğlu, dostluğa ve fıkıh kaidesine büyük önem verdiğini de dile getirdi.

Necip Fazıl Kısakürek’in “Korkuyorum ki bu ülkede utanmaktan utanan bir nesil gelecek” sözlerini dile getiren Vakkasoğlu “Bu noktada gençler sizlere çok büyük görevler düşüyor” dedi ve ekledi: “Necip Fazıl’ın yıllar öncesinden öngördüğü ‘Batıdan bizlere öyle oyuncaklar verecekler ki gönül ve şefkat kalmayacak’ şeklindeki düşüncesinin günümüz çağında vuku bulduğunu görüyorum. Bu bağlamda teknoloji ve sosyal paylaşım mecralarını hayırlı işlerde gerektiği kadar kullanın” diyerek tavsiyelerde bulundu.

“Şüphesiz büyük bir dâhiydi. Şahsiyet ve kimlik sahibiydi” çıkarımında bulunarak Necip Fazıl’ın “Kimliksiz, kişiliksiz omurga olmaz” sözüyle doğrulayan Vakkasoğlu, onun söyleyişleriyle devam ederek “Tomurcuklanmayan ağaç odundur. Müslüman, preslenmiş şeker gibidir. Okyanusa düşse de tat vermelidir” sözlerine değindi.

Aynı zamanda gençlere kıssadan hisse almaları için Necip Fazıl’ın “Devler gibi eserler vermek için karıncalar gibi çalışmak zorundasınız” söyleminin ardından “Zaman vurmada silgiyi, bağlayın yazıyla bilgiyi” sözüyle devam eden Vakkasoğlu, üstadın zaman bilincine önem verdiği bilgisini de paylaşarak gençlere hitaben “Kimlik, kişilik ve medeni cesareti olan insanlardan olun” dedi.

Eğitimci-Yazar Vehbi Vakkasoğlu,  üstadın  “İyi insanlar, iyi atlara binip gittiler” sözünü kullanarak gençlere “Necip Fazıl, gençlere ümit bağlıyordu. Üstadın müjdesi ve ümidi eksik çıkmasın inşallah” diyerek konuşmasını tamamladı.

“Şairler Sultanı Necip Fazıl” konulu konferans Eğitimci-Yazar Vehbi Vakkasoğlu’na hediye takdiminin ardından sona erdi.

Vehbi Vakkasoğlu Kimdir?

Şair Necip Fazıl Kısakürek gibi Kahramanmaraşlı olan Vehbi Vakkasoğlu, erken yaşlarında babası tarafından İstanbul’a götürülerek Necip Fazıl’a emanet edilmiş ve onun himayesi altında eğitimini sürdürmüştür. Vakkasoğlu, bu tanışıklığın sağladığı yakınlık sayesinde hem büyük bir birikim edinmiş hem de şairler sultanı Necip Fazıl’a dair birçok bilgiye vâkıf olmuştur. Vakkasoğlu, konferansında anı ve gözlemlerinin ışığında bilinmeyen yönleriyle şairler sultanı Necip Fazıl’ı dinleyicilerle paylaştı.



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube