Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ve YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç'ın katılımıyla, 2006 yılı sonrasında kurulan 50'yi aşkın Üniversite Rektörünün yer aldığı toplantıya Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ın da bulunduğu "Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması" toplantısı YÖK Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Üniversitelerin bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması ve bu kapsamda ihtisaslaşmasına yönelik Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın koordinasyonunda başlatılan çalışmada gelinen son durum ve bundan sonrasında izlenecek yöntem ile ilgili bilgi paylaşımında bulunulan toplantıya; Kalkınma Bakanlığından Müsteşar Yardımcısı Yılmaz Tuna, Genel Müdürler A. Alper Ege, Nahit Bingöl, üst düzey bakanlık yetkilileri, YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. M. İ. Safa Kapıcıoğlu, bazı YÖK Genel Kurul Üyeleri ve 50'yi aşkın Üniversitenin Rektörleri katıldı.
YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Saraç: “Tüm üniversitelerin bölgesel kalkınmadaki rolünü değil, misyon farklılığı olarak bazı üniversitelerin bölgesel kalkınma odaklı ihtisaslaşmasına odaklanıyoruz”
Katılımlarından dolayı Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ile Üniversitelerin Rektörlerine teşekkürlerini sunarak konuşmasına başlayan Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, Yeni YÖK olarak yapısal değişim niteliğinde olan en önemli girişimlerin, Kalite Kurulu'nun oluşturulması ve Misyon Farklılaşması Odaklı İhtisaslaşmasına yönelik çalışmalar olduğunu vurguladı. YÖK Başkanı Saraç, Kalite Kurulu ile ilgili süreçlerin üniversite rektörlerinin de aktif katılım ve desteğiyle çok planlı ve hızlı bir şekilde ilerlediğini ancak ilgili bu süreçlerin kendi başına soyut olup bunun somuta dönüşmesinin ancak misyon farklılaşmasına yönelik süreçlerin doğru anlaşılması ve uygulanmasıyla mümkün olabileceğini, bu şekilde de yükseköğretimimizde yapısal değişim sürecinin gerçekleştirilebileceğini belirtti.
Toplantı ile ilgili olarak bu sürecin başlatılma gerekçeleri, bugüne kadar gelinen aşamalar ve daha da önemlisi bundan sonrasında izlenilecek yöntemle ilgili olarak bilgi paylaşımında bulunan Başkan Saraç, bölgesel kalkınmada üniversitelerin rolü kısa dönem eylem planını da (2016) içeren bir sunum gerçekleştirdi.
Başkan Saraç, nicel büyümenin beraberinde misyon farklılaşmasını birlikte getirmesi gerektiğini ama ne yazık ki nicel büyümenin tek tip, tek misyon odaklı bir büyümeye sebep olduğunu belirtti.
Süreçte bugüne kadar yapılanlarla ilgili bilgi paylaşımında bulunan Başkan Saraç, süreci yukarıdan aşağıya kurgulamak istemediklerini bu nedenle ilgili rektörlerin görüş ve önerilerini alarak ilerlemek istediklerini ve sonrasında en önemli paydaş olan Kalkınma Bakanlığı ile devam ettiklerini söyledi.
Sürecin yöntemi ile ilgili açıklama yapan YÖK Başkanı Saraç, tüm üniversitelerin bölgesel kalkınmadaki rolünü değil, misyon farklılığı olarak bazı üniversitelerin bölgesel kalkınma odaklı ihtisaslaşmasına odaklandıklarını, bu üniversitelerin bir kısmının uluslararası sıralandırmalarda yer aldığını, bir kısmının yer almadığını ama yer almayanların bulundukları bölgeyle entegre araştırmalar yaparak değer ürettiğini ve üniversite olmanın yapısından da uzaklaşmadığını belirtti.
Süreç sonunda 5 pilot üniversiteye karar verileceğini, her üniversitenin bölge odaklı yapacağı çalışmaları planlayacağını ve gerekli olabilecek bütçenin kendi bütçesine ek olarak verilebileceğini dile getiren Başkan Saraç, sürecin 1 yıl sonra değerlendirilerek mevcut üniversitelerden performansı uygun olmayanların sistemden çıkarılıp yenilerinin sisteme dahil edileceğinin altını çizdi.
Başkan Saraç, bundan sonraki ilk beklentilerinin bu program kapsamında değerlendirilmek istenen üniversitelerin, 17 Haziran tarihine kadar YÖK'e yazılı olarak bu projeye aday olduklarını bildirebileceklerini sözlerine ekledi.
YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç'ın toplantıda gerçekleştirdiği konuşmanın metni için tıklayınız.
Kalkınma Bakanı Elvan: “2006 ve sonrasında kurulan üniversitelere yol haritası oluşturmayı amaçlıyoruz”
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ise konuşmasında, 2006 ve sonrasında kurulan üniversitelere yol haritası oluşturmayı amaçladıklarını, yeni üniversiteler kurarken illerin gelişmesini, kalkınmasını, istihdamına katkı sağlamasını, nispeten geri kalmış illerin güçlendirilmesini öngördüklerini belirtti.
Kampüslerin halka, sivil toplum kuruluşlarına ve sanayiye açılması gerektiğini belirten Bakan Elvan, şunları kaydetti:
“Birbirinize benzemeyin demek istiyorum. Eğer biz rekabet gücü yüksek, gerçekten o bölgeye, ile katkı sağlayan bir üniversite olmak istiyorsak birbirimize benzemeyeceğiz, farklı alanlarda ihtisaslaşacağız. İkincisi duvarlarımızı kaldıracağız, duvarlar içerisinde bir yaşam sürmeyeceğiz. Üçüncüsü ise biz Ankara olarak her türlü desteği vereceğiz ama hiçbir zaman tek çıkış kapınız Ankara olmasın, özellikle destekler konusunda. Kendi aranızda birçok problemi çözebilecek güçtesiniz.”
Açılış konuşmalarının ardından Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ve YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç ile üniversite rektörleri arasında gerçekleşen görüşmede "Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması"na dair sorular aktarılarak, görüş ve öneriler dile getirildi.
Kaynak: http://www.yok.gov.tr