Yayınlanma Tarihi: 25 Ağustos 2016 Perşembe

Üniversitemizde “İnsana Yakışır İş İçin Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi Açılış Toplantısı” Düzenlendi

Üniversitemiz, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası ile Çorum Organize Sanayi iş birliğinde Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin mali katkısıyla “İnsana Yakışır İş İçin Kayıtlı İstihdamın Teşviki” Projesi Açılış Toplantısı Üniversitemiz Erol Olçok Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Yoğun katılımın gözlendiği açılış toplantısına; Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Vali Yardımcısı Ali Deniz Sürmen, Defterdar Ali Sormaz, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal, MÜSİAD Çorum Şube Başkanı Ahmet Mücahit Köksal, TSO Yönetim Kurulu Üyeleri, ilimizin iş adamları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, üniversitemizin öğretim elemanları ve basın mensupları katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasının ardından protokol konuşmalarına geçildi. Toplantının açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan yaptı. Saygı ve selamlama konuşmasının ardından geçtiğimiz ay, ülke olarak geçirdiğimiz darbeye ilişkin değerlendirme yapan Prof. Dr. Alkan, “Çok büyük bir darbe atlattık. Ancak darbe girişimi olmasına rağmen hiç etkilenmeden bu sıkıntıdan çıktık. Bu da çok güçlü bir ülke haline dönüştüğümüzün kanıtıdır.” diye konuştu. Büyük ülke olmanın şartları ve kuralları olduğunu ifade eden Prof. Dr. Alkan, her geçen gün emin adımlarla dünya konjonktürünün en önemli bileşenlerinden biri olmanın kıvancını ve mutluluğunu yaşadıklarını sözlerine ekledi.

Eğitimde yaşanan gelişimin üzerinde duran Prof. Dr. Alkan, “Türkiye’de her ilde bir üniversite var. Bu üniversitelerin kurulma amacı bulunduğu ile katma değeri yüksek ürünler  ya da üretilmesini sağlamaktır.” diye konuşarak bu bağlamda Teknokent, Merkez Laboratuvarı bu anlayışın ürünü olarak ortaya çıkardık. Ayrıca artık dünyayla eş zamanlı ya da daha önde hareket edecek duruma geldik. Çorum’da biz dünyada şu anda üniversiteler ne yapıyorsa onu yapıyoruz. Biz geç kalınmış gibi görünen süreci olumluya çevirdik.” diye konuştu.

Aynı zamanda Güney Kampüsüne ilişkin değerlendirmede bulunan Prof. Dr. Alkan, “Güney kampüsümüz artık devreye girdi. Eskiden kampüs sorunundan bahsediliyordu. Eğer bu   mazeret idiyse artık binamızlarımız var. 1950’de kurulan dünyanın tüm AR-GE’sinin yapıldığı Silikon Vadisi bizim OSB’de kurulan Teknokentimizin mantalitesinden hiçbir farkı olmayan oluşumdur. Binalar önemli ancak ancak artık mazeret üretme şansımız yok.”  diye konuştu.

Milli olmanın önemi üzerinde duran Prof. Dr. Alkan, “Güçlü olmak zorundayız. O darbe girişiminin herkese söylediği önemli bir nokta vardı. O darbe çok teknolojikti. Teknolojiyi üreten olmazsak gerçekten işimiz kolay değil. Milli teknolojilere, milli yazılımlara ve milli işletim sistemlerine ihtiyacımız var. Teknolojiye muazzam bir yatırım yapmamız ve atılım yapmamız gerekiyor. Artık mazeret aramaya gerek yok.” ifadelerinde bulundu.

“Bizlere Üniversite olarak düşen görev; ilimize, bölgemize ve Türkiye’ye dünyaya yön veren proje ve çalışmalarla hareket etmemiz ve anılmamız gerekiyor.” diyen Prof. Dr. Alkan, aynı zamanda insan faktörünün önemli olduğunu da ifade ederek  insanın, yazılımın ve her şeyin artık millisine ihtiyaç haline geldiğini; tüketen değil, üreten teknolojiye gereksinimimizin olduğunu kaydetti.

Küresel dünyanın sürekli bir ilerleme yolunda olduğuna işaret eden Prof. Dr. Alkan, “Artık dünyada sabit dursanız bile geri kalıyorsunuz. Çünkü tüm dünya artık koşuyor. Bilgiyi üretmek çok önemliydi. Şu anda bu anlayış sona erdi.” diye konuşarak bu bağlamda, “Öğrenciler, kaliteli ve seçici bir şekilde üniversite tercihi yapıyor. Tercih edilebilirlik önemli. Bu anlamda öğrencilere yönelik yeni ve farklı bakış açılarıyla dünyada nasıl bakış açısı olması gerekiyorsa Üniversitemizi o bakış açısına yönlendirmek ve konuşlandırmak zorundayız.” dedi.

“Hitit Üniversitesi Çorum’undur, ileri giderse Çorum ileri gider, Üniversitemizin başarısı Çorum’un başarısıdır.” diye konuşarak “Ülkemiz çok güzel bir yolda ilerliyor. Üniversite olarak bizlere çok büyük görevler düşüyor.”  diyen Prof. Dr. Alkan,  “Bu proje reel hayattan gelen bir proje ve altı dolacak bir proje” ifadesinde bulunarak projede katkısı bulunan başta Çorum Ticaret ve Sanayi Odasına (ÇTSO), Çorum Valiliğine, İş-Kur’a,  proje ekibine ve emeği geçen  herkese çok teşekkür etti.

Ticaret ve Sanayi Başkanı Çetin Başaranhıncal saygı ve selamla konuşmasının ardından 15 Temmuz’da yaşanan hain saldırı sonucunda ekonomi ile ilgili değerlendirmede bulunarak “Canımıza kastetilmesi dışında ekonomik mücadelemizde çok daha rahat olduğumuzu ve bu anlamda çok büyük bir sıkıntımızın olmadığı düşünüyorum.” diye konuştu. 

Üniversite-sanayi iş birliğine vurgu yapan Başkan Başaranhıncal, “Üniversitemizle birlikte birçok proje ve çalışmada birlikte çalıştık. Bizler şimdiye kadar hiçbir iş birliğini geri çevirmedik.  Projeler akşam yapılıp sabah çıktısını alacağımız işler değil. %1-2’lerle karşılığını alıyoruz. İş dünyasına ve akademisyenlere de diyorum, biz şimdiye kadar hiçbir iş birliğini geri çevirmedik. Çorum’da Teknokent’in iyi bir konuma geleceği istihdam edeceğine hem inanıyorum hem ümit ediyorum. Gerek il gerek ulusal gerekse ülkemizde birçok çalışma ve lobi faaliyetlerini gerçekleştiriyoruz. Ayrıca Savunma Sanayi ile birlikte önemli 2,5 yıllık bir proje yürüttük. Kaldırılmış bir proje değil, beklemede olan bir proje idi. Savunma Sanayiden beklentimiz bizlerin orada üretim yapması. Bizim makine sanayimiz çok ilerde. İyi bir yerde olduğumuzu düşünüyorum. Bunlar hemen gerçekleşen işler değil.  Kobi Vadisi denen güzel bir fon var, bu fonda 10 il yer aldı ancak Çorum yok. Sayın Çorum Milletvekilimiz Salim Uslu’nun da gayretleriyle biz de inşallah bu fonlarda yer alacağız. Kendi imkânlarımız ve başka fonlarla yürümek ise yapmamız gereken en önemli konu.” dedi. 

Projeyle ilgili de değerdirmede bulunan Başaranhıncal, kayıtdışı ve kayıtlı istihdâma yönelik “Kayıt dışı ile müdacele etmek varken şu anda kayıtlı istihdamı teşvik etmek ele alınıyor. Her ne kadar kayıt dışında devlet ceza veriyorsa kayıtlı olanlara destekle ulaşmak anayasa olmalı, teşvik edici şartlar getirmeli.” diye konuştu. “Kayıtdışını kontol etmenizin imkânı yok. Kayıt içine girdiğinizde firmanızın eksikliklerini görür verimliliğinizi arttırırsınız.” açıklamasında bulunan  Başaranhıncal, “Kayıt dışında olanlara ceza vermek ve denetlemek yerine, kayıtta içinde olanları desteklemek, teşvik etmek bu işi daha rahat görecektir diye düşünüyorum.” diyerek  projede emeği geçen herkese çok teşekkür etti.

Vali Yardımcısı Ali Deniz Sürmen ise  “15 Temmuz gecesi uğradığımız hain saldırı sonrasında bize yeniden geleceğimizi emanet eden şehitlerimizi saygı ve minnetle, gazilerimizi şükranlara anarak sözlerime başlıyorum.” dedi.

Vali Yardımcısı Sürmen, eğitim-öğretimin en güzel kazandırdığı erdemlerin başında insanın kendi cinsini sevmesini ve tanımasını sağlaması, yaşadığı dünyaya değer vermeyi öğretmesi, çevresini koruması ve güzel bir hata geçirerek hayatını tamamlaması olarak ifade ederek “Bu yurdun evlâtları, eğitim öğretimlerini tamamladıktan sonra önce kendisine, ailesine ve ülkesine faydalı olabilmek için çalışma hayatına atılmak durumda. Çalışma hayatlarını sağlayacak olan gerek kamu gerek özel sektör. Elbetti ki eşit şartlar içinde rekabet etmek zorundalar.” diye konuştu. 

Kayıtdışı istihdâmı değerlendiren Sürmen, “Kayıtdışı istihdâmın önüne geçmek için devlet elinden geleni yapsa da art niyetli insanlar bir şekilde yasanın boşluğunu buluyor. Kayıtdışı olanlara ceza verilirken kayıtlı olan insanların teşvik edilmesi gibi bir şey yok ama en önemlisi insanın vicdanıyla baş başa kaldığında bunun cevabını iç rahatlığıyla verebilecek olması ya da olmamasıdır.” dedi. 

Son olarak Vali Yardımcısı Sürmen, “Yakalamaya çalıştığımız yıpratılmaya çalışılan birlik ve beraberliğimizi, kardeşliğimiz ve sevgimizi birbirimizi ötekileştirmeden yeniden yola çıktığımız şu günlerde ümit ediyorum çok daha güzel işler başaracağız. Bunun sağlanmasında herkes kendi sorumluğunu bildiği takdirde çok daha güzel sonuçlar elde edeceğiz. Bizlere düşen görev; Çorum ili olarak birbiriyle koordinasyon ve uyum içinde çalışılması bu şehri mutlaka ileri götürecek. Şehrin ileri gitmesi demek, bu şehirde yaşayan insanların daha güzel çalışma ortamında hayatlarını devam ettirmesi demek.  Şehirlerin ileri gitmesi demek ise Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘Ülkemizin çağdaş medeniyetler seviyesine çıkması’ demektir.” diyerek projede emeği geçen herkese çok teşekkür etti.

“İnsana Yakışır İş İçin Kayıtlı İstihdamın Teşviki” Projesi Açılış Toplantısı Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Menekşe Şahin projenin tanıtımını gerçekleştirdi.  

Proje tanıtımında kayıtdışı istihdâma ilişkin “Kayıtdışı istihdamın azaltılmadığı durumlarda uygulanacak tüm istihdâm politikalarının başarı şansı azalmaktadır. Kayıtdışı istihdâmın devlete olan yıllık maliyeti yaklaşık 30 milyar TL. Kayıtdışı istihdâm oranında 1 puanlık azalmanın kamu maliyesine katkısı yaklaşık 1 milyar TL’dir.”  diye konuştu. 

Projenin “İnsana Yakışır İş” kavramına yani ‘’Decent Work” ün anlamından bahseden Yrd. Doç. Dr. Şahin, “Küreselleşme süreci ve beraberinde getirdiği değişimler sonucunda, çalışma koşullarının kötüleşmesi ve düzgün olmayan işlerin artması gibi olumsuzluklara karşı, Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından çalışma koşullarının insanileştirilmesi amacıyla ortaya atılmış bir kavramdır.” tanımlamasında bulundu.

 “İnsana Yakışır İş İçin Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi hakkında açıklama yapan Yrd. Doç. Dr. Şahin,  “Hedef bölgede kayıtlı istihdâmın daha etkin olarak oluşması, üretken ve verimli istihdamın sağlanabilmesi amacıyla nitelikli ve kapsamlı farkındalık faaliyetlerinin yürütüleceği, tüm ilgili sosyal taraflar arasında güçlü bir iş birliği mekanizmasının oluşturulacağı, kayıtlı istihdamı teşvik gönüllüleri destek bireylerinin yetiştirileceği, yerel düzeyde kayıtlı istihdâmın önündeki engeller ve sorunların bilimsel araştırma yöntemlerine dayanarak elde edileceği bir projedir.” diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Menekşe Şahin, projenin genel amacının ise ‘’İnsana Yakışır İş’’ odaklı sosyal politika alternatiflerine vurgu yaparak yerel düzeyde sağlıklı ve etkin işleyen sosyal iş birliğiyle bölgedeki ekonomik canlanma ve sosyal toparlanmaya katkı sağlamak ve daha da önemlisi kayıt dışı ekonomi kayıt dışı istihdâmın neden olduğu eşitsizlikleri ortadan kaldıracak önlem ve önerilere hizmete sunmaktır.” olarak açıkladı.

Proje tanıtımında son olarak projenin özel hedefleri, temel faaliyetleri, somut çıktıları ve organizasyon şemasından bahsederek “Kayıtdışı istihdâm toplumumuzun sorunu. Eğer 2023 ve 2053’te daha güçlü bir ülke ve dünyanın ilk on ekonomisine ulaşmak hedefimizse kayıtlı istihdâm konusunda hep birlikte çalışmamız gerekiyor. Daha huzurlu bir toplum, daha güçlü Türkiye için kayıtlı istihdâmı teşvik edelim” diyerek katılımcılara teşekkür etti.



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube