Dünya çapında 24000’den fazla yüksek öğretim kurumunun web paylaşımlarını inceleyerek ilk 12000 üniversiteyi sıralayan ve bu sayı ile dünyanın en kapsamlı sıralama sistemi olan Webometrics sıralamaları açıklandı.
Dünya çapında 11.996 yükseköğretim kurumunun değerlendirildiği son sıralamanın sonuçlarına göre Üniversitemiz Temmuz 2016 itibarıyla 4805. sıraya yükselmiştir. Böylelikle hergeçen gün başarılı çalışmalara imza atan ve büyüyen Üniversitemiz, 2011 yılına göre 2147 basamak, 2015 yılına göre de 2058 basamak yükselerek büyüme ve gelişme yolunda “Bir Dünya Üniversitesi” sloganıyla hedefine emin adımlarla ilerlemektedir.
Bilindiği üzere 2016 Haziran ayı içerisinde yayınlanan University Ranking by Academic Performance (URAP) “2000 Yılından Sonra Kurulan Üniversiteler Genel Sıralaması”nda Üniversitemiz, 2011 yılına göre 26 basamak yükselerek istikrarlı bir şekilde başarısını sürdürmüş ve 15. sıraya, “Devlet Üniversiteleri Genel Sıralaması”nda 2011 yılına göre 28 basamak yükselerek 60. sıraya ve “Tüm Üniversiteler Genel Sıralaması”nda 2011 yılına göre 36 basamak yükselerek 77. Sıraya yerleşmiştir.
Webometrics, İspanya'daki en büyük araştırma merkezi olan Ulusal Araştırma Kurumu (National Research Council) Cybermetrics Laboratuvarı’nın çalışmalarına dayanarak 2004’den bu yana üniversitelerin alan adlarına (web) dayalı sıralama yapan bir sistemdir. Sıralama, her bir sürümde toplam sonuç üzerindeki paylarında küçük değişiklikler yapılan aşağıdaki kriterlere göre yapılmaktadır.
1. Mevcudiyet (Presence): Google arama motorundan elde edilen tarama sonucuna dayanan ve ilgili üniversitenin toplam web sitesi ve dosya zenginliğini sayısını gösteren değer (%10),
2. Görünürlük (Visibility): ilgili üniversitenin sitesine verilen tekil bağlantı (link) sayısına dayanan görünürlük kriteri (%50),
3. Açıklık/Şeffaflık (Openness/Transparency): Google Scholar Citations very tabanında ilgili üniversitenin kurumsal profilinden elde edilen ve akademik dosyaları gösteren değer (%10)
4. Seçkinlik/Başarı (Excellence): İlgili üniversitenin 2010-2014 yılları arasındaki 5 yıllık süreçteki Schimago verileri (disiplin bazında en çok atıf alan %10’luk dilime giren yayın) (%30).
Web ortamında yayınlanan akademik ürünlerin sayısı ve kalitesinin artırılması konusunda üniversiteleri cesaretlendiren bu sıralama sonucu aynı zamanda yeni web sayfası uygulamalarını ve bu uygulamaları devam ettirecek düzenlemeleri yapmaları konusunda da üniversitelere geri bildirimler vermektedir.
Üniversitemizin başarısının her geçen gün arttığına dair somut çıktılardan biri olan dünya ve Türkiye sıralamalarındaki yükselişimiz hiç şüphesiz oluşturulan sinerji ve beraberinde yapılan çalışmalarla elde edilen büyük bir başarı ve gurur tablosudur. Bu önemli başarıda payı olan tüm akademik ve idari personelimize, öğrencilerimize, Üniversitemize destek veren her paydaşımıza en içten şükran ve teşekkürlerimizi sunuyoruz.
HİTİT ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ