Üniversitemizin 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılı “Akademik Ödül ve Fahri Doktora Tevdi Töreni” 15 Temmuz Spor Kompleksinde gerçekleştirildi.
Törene Çorum Valisi Necmeddin Kılıç, Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Tufan Köse, Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdakul, Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, ilimizin bürokratları ve yöneticileri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu başkanları ve temsilcileri, sanayici ve iş adamları, basın temsilcileri, Üniversitemiz akademisyenleri, idari personeli ve öğrencilerinin yoğun katılımıyla gerçekleştirildi.
Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi öğretim elemanlarının hazırladığı müzik dinletisinin ardından Tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti.
Üniversitemizin 2017-2018 Akademik Yılı açılış konuşmasına başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, “Hepiniz Törenimize hoş geldiniz. Bizim için bugün çok özel ve önemli bir gün. Bugün burada içimizden çıkan birinin, Sayın Avni Çelik’e Alaca Meslek Yüksekokuluna yapmış olduğu değerli katkılardan ötürü fahri doktora vereceğiz. Böyle bir günde hep birlikte olmak çok gurur verici.” diye konuştu.
Üniversite olmanın amacına değinen Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, “Bizler bu ülkemizin he türlü gelişmesine katkı sağlamak için çalışıyoruz. 11 yıllık genç bir Üniversitesi olmamıza rağmen çok ciddi bir bilgi birikimine sahip olan bir eğitim kurumuyuz.” ifadelerine yer verdi. Prof. Dr. Alkan, “Bu noktada kısa süre içerisinde hem genç olmanın vermiş olduğu heyecan hem de eski olmanın vermiş olduğu tecrübeyi bir araya getirerek çok hızlı yol kat ettik ve bugün itibarıyla 9 fakülte, 3 enstitü, 2 yüksekokul ve 7 meslek yüksekokulu bünyesinde 19000 öğrenciye ulaşmış bulunuyoruz.” dedi.
“Sahip olduğu bilgiyi üretime, içinde yer aldığı toplumla paylaşıp katma değeri yüksek ürünlere dönüştüren bir üniversite modelimiz var” diyen Rektör Prof. Dr. Alkan, bu anlayıştan hareketle de başta araştırma merkezlerimiz olmak üzere çok ciddi şekilde bu çalışmalara devam edildiğini ifade ederek tüm bu başarılı eğitim faaliyetlerinin Üniversitemiz bünyesinde çalışan yaklaşık 700 öğretim elemanı ve 400 idari personelimiz ile Hitit Üniversitesinin 30 bin nüfuslu büyük bir aileye borçlu olduğunu vurguladı.
Bu yıl ülke genelinde lisansta doluluk oranının %84 iken Üniversitemizde 2011 yılından sonra açılan lisans programlarımıza kayıt olan öğrenci sayısına göre doluluk oranının %92 olduğunu belirten Prof. Dr. Alkan, yakalanan bu oranın Üniversitemizde 2011 yılından bu yana yeni açılan bölümlerin ne denli doğru seçildiğini, özellikle bölüm açmada benimsenen istihdam odaklılık yaklaşımımızdaki isabetin en somut çıktılarından da birisi olduğunu vurguladı.
GreenMetrics 2016 Dünya Üniversiteleri Sıralaması sonuçlarına göre Üniversitemizin Türkiye’den katılan devlet üniversiteleri arasında 3. olduğunu da belirten Prof. Dr. Alkan, yerlilik ve millilik olgusuyla oluşturulan tamamen kendi yazılımımız olan HUBİS otomasyon sistemini de bünyesinde barındırdığını, çok sayıda öğrencimize kısmi zamanlı çalışma ve ihtiyaç sahibi öğrencilerimize yemek bursu verildiğini, 89 öğrenci kulübüyle öğrencilerimizin sosyalleşmesi konusunda etkinliklerin düzenlendiğini belirtti.
Altyapı çalışmalarının hızla tamamlandığını da dile getiren Prof. Dr. Alkan, dünya üniversite olabilmek misyonuyla dünya standartlarında çalışmalar yapıldığını, uluslararasılaşmaya çok önem verdiklerini, bu anlayışla üniversitemizin 100 ülkeyle anlaşması olduğunu da ifade ederek bunlara ek olarak, Teknokent ve Sürekli Eğitim Merkezi (HİTİTSEM) olan, kendi ekmeğini kendi üreten, trijenerasyon sistemine sahip bir üniversite olduğumuzu da sözlerine ekledi.
Aynı zamanda Üniversite olarak, çok güzel bir üniversite-sanayi iş birliği yakaladığımızı, Çorum Belediyesi ile birlikte güzel bir üniversite-kamu iş birliği de yakalandığını ve bu anlayışla “Çorum İçin Bir Projem Var” proje başvurularında 4. dönemde olunduğunu ve çok güzel çıktılar alındığına vurgu yapan Prof. Dr. Alkan, “Bir üniversitenin gelişiminde bilimsel yayın sayısı çok önemli. Bizler bu noktada, Üniversite olarak büyük bir atılım içerisindeyiz.” diyerek konuştu.
2011 yılında başlayan yoğun çalışmalar sonucunda kampüs konusunda çok büyük mesafeler kat edildiğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Alkan, çağın gerektirdiği eğitim öğretim yaklaşımları göz önünde tutularak, daha kaliteli ve konforlu koşullarda eğitim faaliyetlerine devam edebilmek adına merkez ve ilçelerimizde başlatılan inşaat çalışmalarımızda, inşaatların birçoğunun tamamlandığını ve çalışmalarımıza hızla devam edildiğini söyledi.
2000 yılından sonra kurulan üniversitelerin de kendi içinde ayrı sıralandığı URAP sıralamalarında, Üniversitemizin 2011 yılında 41. sıradayken 27 basamaklık artışla 77 üniversite arasında 14. sıraya yükseldiğini açıklayan Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, aynı zamanda Üniversitemizin geleceğe dönük bir bakışla Antarktika’ya araştırmalar yapmak üzere bir ekiple katıldığını da sözlerine ekleyerek bunların bir rastlantı değil, yapılan çalışma ve projelerin değerli çıktıları olduğunu vurguladı.
Rektör Prof. Dr. Alkan, birçok etkinliğe de ev sahipliği yapan bir Üniversite olarak, 2016 yılında 30’a yakın ülkeden 400’e yakın sporcunun yer aldığı “12. Dünya Üniversiteler Güreş Şampiyonası”, 2017’de 11. Avrupa Üniversiteler Futsal Şampiyonası ve çok kısa bir süre önce Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım’ın katılımlarıyla “Uluslararası Kadeş Barış, Eşitlik ve Kardeşlik Sempozyumu”nun yapıldığını belirtti.
“Üniversitemizin bugün ulaştığı seviyeye gelmesi, hiç şüphesiz siz değerli akademisyenlerimiz ve idari personelimizle oluşturduğumuz büyük önem taşıyan sinerji ve ortak çalışmaların ürünüdür. Fedakârca gayretleriniz sonucunda pek çok sorunun üstesinden gelerek gerçekleştirdiğiniz faaliyetler ve Üniversitemizin gelişmesinde gösterdiğiniz, hiçbir şekilde karşılığı ödenmeyecek değerli emeklerinizden dolayı sizlere bir kez daha şükranlarımı sunuyorum. Zoru hep birlikte başardık. Başarmaya da devam edeceğiz.” diyen Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, Üniversitemizde son zamanlarda yaşanan değişim ve dönüşümler sonucu ortaya çıkan başarı tablosunun oluşmasında emeği geçen ve katkıda bulunan başta akademik personelimiz ve idari personelimiz olmak üzere, öğrencilerimize, ilimizde ve her coğrafyada Üniversitemizi sahiplenerek bizlere maddi/manevi destek veren tüm gönüldaşlarımıza teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.
Çorum Milletvekilimiz Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, “Biz siyasetçi de olsak Hitit Üniversitesi Ailesinin bir parçası olarak hissediyoruz kendimi. Bizler sizlerin emrindeyiz. Bugün ben tüm emeği geçenler adına buradayım. Çok heyecanlıyım. Bugünün daha güzel geçmesini diliyorum. 2023, 2053 ve 2071 Türkiye’sini sizler yaratın. Yeni Akademik Yılın hayırlara vesile olmasını diliyor başarılar diliyorum.” dedi.
CHP Çorum Millet Vekili Tufan Köse, “Hitit Üniversitesinin geldiği noktadan ben de bir Çorumlu olarak büyük bir gurur duyuyorum. Hem fiziki hem de akademik yeterlilik bakımından Üniversitenin çalışmalarını takdirle izliyorum. Aynı şekilde Sayın Avni Çelik’e değerli katkılarından dolayı teşekkür ediyor ve kendisiyle gurur duyuyorum. Bu memlekete yapılacak en büyük işlerden ve ödevlerden biridir eğitime yapılan yatırım. Geri dönüşü sonsuz olan bir yatırım.” dedi ve ekledi: “Hitit Üniversitesinin büyük gayretleri olduğunu ve büyük çabalar sarf ettiğini biliyorum. Bizim Hitit Üniversitesinden isteğimiz; Cumhuriyetimizin kazanımlarına katkı sağlayan bir eğitim yuvası olsun. Bilimsel kuşkuculuğunu hiçbir zaman yitirmeyen bir akademik çalışma ve faaliyeti içinde olsun. Eleştirel düşüncenin engellenmediği, çağdaş ve özgürlükçü bir üniversite olsun isteriz. O yolda çok büyük ilerleme var. Tüm mensupları ve öğrencileri ile birlikte bu uzlaşıya ve çok sesliliğe, fikir ve inanç özgürlüğüne önem veren, etik değerleri en üstte tutan bir üniversite olsun. Anti-demokratik, çifte standartlı, hukuk dışı uygulamaların ve ötekileştirilmelerin olmadığı bir üniversite olsun isteriz ki Hitit Üniversitesi bu yolda da ülkemizdeki birçok üniversiteden çok daha ileri de çok daha ötede. ‘Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir.’ Bu yolda ilerleyen bir Hitit Üniversitesi de hem ülkemizin hem de Çorum’un gurur kaynağı olacaktır.”
Saygı ve selamlama konuşmasının ardından yeni Akademik Yılı açılışının hayırlara vesile olmasını dileyen Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, “Rektörümüz ve akademik camia sayesinde Üniversitemiz çok büyük işlere imza attı. Çok güzel işlere tanık oluyoruz.” diyerek “Milletvekilleri Üniversitemizin akademik gönüllü kadrolarındandır. Biz Çorum’u seviyoruz. Hizmet etmeye ve kalıcı eserler bırakmak için çalışıyoruz. Dünya çapında olma yolunda ciddi atılımlar atıyoruz.” diye konuştu.
Salim Uslu Üniversitemizin gelişimine ve çalışmalarına değinerek, “Üniversitemiz 2011 yılından itibaren hem fiziki hem eğitim performansı hem de öğrenci ve akademik sayısıyla büyümeye devam ediyor.” dedi.
Salim Uslu, “Cehaletin bedelini düşünün” diyor Sokrates. Eğitim evet pahalı ama cehalet çok daha pahalı. İnsan bilmediğinin, anlamadığının düşmanı. O zaman demek ki ‘İlim Çin’de de olsa onu gidip arayın ve alın.’ denilen bir kültürden geliyoruz. Öğrenmek, öğrenmek teşvik etmek ve öğrenmek isteyeni desteklemek gibi bir görevimiz olduğunu düşünüyorum. Ve bugün bunu en güzel şekilde yapan dostlarımızla birlikteyiz.” diye konuşarak “Üniversiteler çok önemli eğitim kurumları. Burada yetişen her kardeşimizin aklıyla edindiği bilgisini, duygusuyla sezgisini birleştirerek geleceği kurgulamak konusunda önemli sorumlulukları olduğunu bilerek yetişeceklerine inanıyorum. Sorumluluk bilinci çok önemli. Türkiye’nin aydınlık yarınlara doğru medeniyet yürüyüşünde, Üniversitemizin önemli katkılar sayılacağına yürekten inanıyorum. Bu duygularla Avni Çelik’e yapmış olduğu hayırlı işlerden dolayı teşekkür ederek kendisini tebrik ediyorum Yeni Akademik Yıl Üniversitemize ve ilimize hayırlı uğurlu olsun” diyerek konuşmasını tamamladı.
Sözlerine bilim ve eğitim vurgusu yaparak başlayan Çorum Valisi Necmeddin Kılıç, “İlim ve bilim, her türlü iyiliğin başı, ortası sonu ve köküdür. İlimle ve eğitimle ulaşılmayacak bir yer yok. Bir ülkede zenginlik varsa, o ülkede medeniyet varsa, medeniyete ait güzellikler varsa mutlak suretle o ülkede eğitim çok ileri seviyededir” dedi.
“Biz binlerce yıl boyunca bilinen dünyadaki bilgiyi elinde tutan, onu geliştiren ve yayan bir millet olduk. Bilimde sürekli zirvede olduk ve büyük devletler kurarak zengin olduk” diyen Vali Kılıç, “Avrupalı bilim insanları tarafından sunulan Rönesans ve Reform hareketlerinin Endülüs kütüphanelerinden çevrilen 4 eser ile başladı. Kütüphaneler yakılmamış olup 4 yerine 40 eser çevrilmiş olsaydı, şu an bilim ve teknolojinin çok daha ileri seviyede olacaktı.” yorumunda bulundu.
Cumhuriyet tarihinin en başından bu yana muasır medeniyetler seviyesine ulaşmanın en büyük hedefler arasında yer aldığını ifade eden Vali Kılıç, “Artık günümüzde ülkemizin geldiği noktaya baktığımızda, muasır medeniyet seviyesine çok yakın olduğumuzu mutlulukla müşahade edebiliyoruz. Üniversitelerimizin sayısı 100’ün üzerine çıktı ve en önemlisi eğitim artık milli bir mesele haline dönüştü. Bu eğitim seferberliğine hayırseverlerimiz ciddi oranda çok büyük bir fedakârlıkla katılıyorlar. Devletimiz savunma harcamalarından daha fazlasını eğitim bütçesi olarak ayırmaktadır. Şu an 24 milyon öğrenci ve 1 milyona yakın öğretmenin olduğu 80 milyonluk Türkiye’nin yakın gelecekte eğitimli bir nüfusa sahip olması ve beraberinde iyiliklerin gelmesi kaçınılmazdır” diyerek ilimizin yetiştirdiği mümtaz şahsiyetlerinden olan iş adamı Avni Çelik’e Üniversitemize ve ilimize sağlamış olduğu katkılardan dolayı teşekkür etti.
Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik de öğrencilik yıllarından büyük sıkıntılar çektiğini söyleyerek bugün gelmiş oldukları noktada, öğrencilere burs sağladıklarını belirtti ve “Cenab-ı Hakk’ın bizlere lütfettiklerinin belki de küçük bir parçası olmak üzere burs faaliyetlerimize başladık. Allah rızası dışında bir beklentimiz yok” ifadelerini kullandı. Sinpaş GYO tarafından sağlanan burslarla eğitimini tamamlayan öğrencilere ilişkin anılarını paylaşarak sözlerine devam eden Avni Çelik, “Eğer bu memleketin geleceğini düşünüyorsak cehaletten daha ucuz olan eğitimi desteklemeyi hepimiz bir görev kabul etmeli ve o görevi sürdürmeliyiz” dedi.
Fahri Doktor Unvanı verilmesi dolayısıyla başta Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan olmak üzere tüm Senato Üyelerimize teşekkür eden Çelik, “Bu ödülün benim için farklı bir anlamı daha var. Allah nasip ederse bu yılın sonunda aktif çalışma hayatıma son vereceğim. Vakıf, hayır, eğitim gibi faaliyetlerle uğraşmak suretiyle ömrümün baki tarafına bir miktar daha hazırlık yapma gayretinde olacağım. O sırada da bana lütfettiğiniz bu cübbeyi bir eğitim gönüllüsü olarak omuzlarımda şerefle taşıyacağım. İnsanı bir tek şey güzelleştiriyor. O da hizmet etmek. İnsan hizmet ettikçe güzelleşiyor. Cenab-ı Hakk’da beni önce doğduğum, yeşerdiğim, büyüdüğüm bu memleketin insanlarına hizmete sonra da tüm insanlığa hizmete mamur eylesin” diyerek herkese teşekkür etti.
Protokol konuşmalarının tamamlanmasının ardından Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik’in özgeçmişinin okunmasıyla Fahri Doktora Tevdi Törenine geçildi.
Fahri Doktora Tevdi Töreninin ardından unvanı değişen ve yeni göreve başlayan öğretim elemanlarımıza başarı belgelerinin takdimi ile tören sona erdi.