Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde 2017 yılının “Türk Dili Yılı” ilan edilmesi dolayısıyla, Türkçemizin önemine dikkat çekip büyük bir özenle korunup geliştirilmesi amacıyla ülkemizin pek çok şehrinde ve üniversitesinde bir dizi program gerçekleştirilmektedir. Bu bağlamda, Üniversitemiz bünyesinde de Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından, “Dilimiz Kimliğimiz” konulu, geniş katılımlı bir etkinlik düzenlendi.
Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ın yanı sıra Çorum’un tanınmış kültür değerleri Abdulkadir Ozulu, Ethem Erkoç, Rıfat Patır, Bahri Güven, Kazım Alkan ile çok sayıda dinleyicinin katıldığı programda Fen-Edebiyat Fakültesi Konferans Salonuna Abdulkadir Ozulu’nun adı verildi.
Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı ile başlayan etkinliğin açılış konuşmasında Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Meral Demiryürek, Bölüm olarak Çorum’un hafızası Abdulkadir Ozulu’nun adının Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonuna verilmesinden duydukları mutluluğu ifade ederek mekânların kişilerle anlam ve değer kazandığının altını çizdi.
Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emre Güler konuşmasında, millî ve yerli unsurlara sahip çıkmanın önemini vurgulayarak bu bağlamda Türkçemizin önemine değindi. Abdulkadir Ozulu’nın adını alan konferans salonunda daha nice güzel etkinlikler gerçekleştirilmesi temennisinde bulundu.
Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan ise selamlama konuşmasında, Üniversite-şehir bütünleşmesinde Çorum’un kültür değerlerinden her zaman çok büyük destekler gördüklerini vurgulayarak kendilerinin de bu sıcak ilgiyi hiç eksilmeyecek bir vefa duygusuyla karşıladıklarını dile getirdi. Bu sebeple, imkânlar ölçüsünde Üniversitemiz içinde bazı mekânlara özel isimler verdiklerini, bunun son örneğinin de bugün Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonuna Abdulkadir Ozulu’nun adının verilmesi olduğunu ifade etti.
Açılış ve selamlama konuşmalarının ardından eğitimci-yazar Abdulkadir Ozulu’nun fotoğraflarından oluşan bir sunum gerçekleştirildi. Sunumun bitiminde, Türk dilinin tarihi üzerine kurgulanmış on dakikalık kapsamlı bir video gösterildi ve videoyu takiben Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü son sınıf öğrencisi Murat Gazi Erdoğan tarafından Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın “Türkçem, Benim Ses Bayrağım” şiiri okundu.
Etkinlik, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencilerinden Ayşe Akkaya, Gülsüm Sağlam, Tuğçe Esen ve Yavuz Çağır’ın konuşmalarıyla devam etti. Türkçenin yanlış kullanımıyla ilgili çarpıcı fotoğraflardan oluşan sunumlar eşliğinde gerçekleştirilen konuşmalarda, Türkçenin yazım ve imlâsı, sosyal medyada ve basın-yayın organlarında Türkçenin kullanımı, kitap okumama alışkanlığının sebepleri ve bu konuda alınacak önlemler ile işyeri tabelalarında kullanılan Türkçe dışı ifadeler başta olmak üzere çeşitli konulara temas edilerek ilgili hususlarda çözüm önerileri getirildi. Oturumun ardından Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü birinci sınıf öğrencisi Melike Güleşen, “Çığlık” başlıklı çalışmasını okudu.
“Dilimiz Kimliğimiz” etkinliğinin sonunda eğitimci-yazar Abdulkadir Ozulu duygu ve düşüncelerini aktararak Türkçemizin önemi çerçevesinde hazırlanan ve kendisine ithaf edilen programdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan’a Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonuna adını vermelerinden dolayı teşekkürlerini sundu.