Üniversitemizin Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkeziyle ilgili bilgilendirme toplantısı Rektörlük Senato Salonunda düzenlendi.
Toplantıda Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Nurcan Baykam ve Bağımlılıkla Mücadele Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Emrah Karadere’nin yanı sıra Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Abdullah Çolak, Yrd. Doç. Dr. Selen Özakar Akça, Yrd. Doç. Dr. Serpil Pekdoğan, Yrd. Doç. Dr. Ece Yazla Asafov, Yrd. Doç. Dr. Özlem Akdoğan ve Yrd. Doç. Dr. Özlem Demirtaş da hazır bulundular.
Toplantının ilk kısmında Merkezle ilgili değerlendirmeler yapan Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Üniversitemiz bünyesinde yeni kurulan “Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi”nin çalışmalara başladığını açıkladı. Toplumdaki bağımlılıkların saptanması, çözüm yollarının oluşturulması ve bağımlılık edinilmeden önce önlemler alınması amacıyla hayata geçirildiğini ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, günümüzde bağımlılığın sadece tütün ve diğer madde kullanımıyla sınırlı olmadığına dikkat çekerek, cep telefonu ve sosyal medya gibi farklı bağımlılıklarla da mücadele edilmesinin zorunlu hâle geldiğini söyledi.
Bağımlılıkla Mücadele Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetmeliği’nin 21 Ekim 2017 tarihli ve 30217 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Rektör Prof. Dr. Alkan, “Bu Merkezin kurulma fikri ilk olarak Sayın Valimiz Necmeddin Kılıç’la yaptığımız bir toplantıda ortaya çıktı. Sayın Valimiz, böyle bir merkez kurularak bağımlılıkla akademik ve sistematik olarak mücadele edilebileceğini söylemişti. Biz de hemen harekete geçerek, bu Merkezi kısa sürede hizmete koyduk. Merkezimizin bilimsel araştırmaların yanı sıra toplumda daha fazla karşılık bulacak çalışmalar yapacağına inanıyorum. Merkezimizin kurulmasında emeği geçen başta Valimiz Necmeddin Kılıç’a ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Nurcan Baykam olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Merkezlerin üniversitenin rutin faaliyetleri dışında bir STK refleksiyle bilimsel bilgi birikimini topluma aktarmak adına birtakım faaliyetlerini yapmadaki en aktif araçlardan biri olduğunu belirterek, “Bu anlamda merkezlerimizi önemsiyoruz. Bağımlılıkla Mücadele Merkezi, toplumumuzun çok önemli bir kesimini etkileyen bir konuyla ilgili merkezimiz. Bu anlamda da sadece bilimsel araştırmalar olarak değil, toplumda da birebir çalışmalar yapmamıza fırsat verecek olan bir merkez olmasıyla da öne çıkıyor.” diye konuşan Prof. Dr. Alkan, aynı zamanda günümüzde bağımlılığın sadece tütün ve diğer madde kullanımıyla sınırlı olmadığına dikkat çekerek cep telefonu ve sosyal medya gibi farklı bağımlılıklarla da mücadele edilmesinin zorunlu hale geldiğini ve kurulan yeni Merkezle bu konuda da çaba göstereceklerini kaydetti.
Toplantının ikinci kısmında ise Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Nurcan Baykam, Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezinin akademik ve bilimsel veriler ışığında hizmet sunacağına vurgu yaparak güzel ve başarılı çalışmalara imza atılacağına inandığını dile getirdi.
Merkez ile ilgili bilgi vererek ayrıca yapılacak çalışmalar ve geleceğe dönük projelerden de bahseden Merkez Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Emrah Karadere, Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde ilk olarak il genelindeki bağımlı sayısını belirlemeye çalışacaklarını ardından da bağımlılığın nedenlerini ortaya koymaya çalışacaklarını dile getirerek, “Bağımlılıkla mücadelenin en etkin yolunun, bu nedenlerin ortadan kaldırılmasıyla olacağı gerçeğinden yola çıkarak, bağımlılığın toplumda gelişimini önlemeyi amaçlıyoruz.” ifadelerini kullandı. Yrd. Doç. Dr. Karadere öte yandan Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezinin Çorum Uyuşturucu ile Mücadele İl Koordinasyon Kuruluyla birlikte ortak çalışmalar da yapacağını sözlerine ekledi.