Yayınlanma Tarihi: 10 Aralık 2017 Pazar

HÜBTUAM Personel Belgelendirme Birimi Tanıtım Toplantısı Gerçekleştirildi

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Hitit Üniversitesi Personel Belgelendirme Birimi Tanıtım Toplantısı Hitit Üniversitesi Bilimsel Teknik Uygulama ve Araştırma Merkezinde (HÜBTUAM) gerçekleştirildi.

Programa, Çorum Valisi Necmeddin Kılıç, AK Parti Çorum Milletvekili, TBMM İdare Amiri Salim Uslu, AK Parti Çorum Milletvekili, Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ahmet Sami Ceylan, Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, HAK-İŞ Genel Sekreteri Dr. Osman Yıldız, Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkan Yardımcısı Metin Karaman, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) Genel Sekreteri Dr. H. İbrahim Çetin, AK Parti İl Başkanı Av. Mehmet Karadağ, MHP İl Başkanı Mehmet Akif Aras, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal, ilimizin kamu kurum ve kuruluşları ile STK temsilcileri katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Üniversitemizin akademik birimlerindeki, bölüm ve öğrenci sayısındaki artışa dikkat çekerek diğer çalışmalarda olduğu gibi Personel Belgelendirme Birimimiz tarafından yapılan eğitimlerde de Üniversitemizin toplumun tüm kesimlerine dokunmaya, eğitim sağlamaya gayret ettiğini vurguladı. Hitit Üniversitesinin genç bir üniversite olduğunun altını çizerek tanıtımı yapılan belgelendirme biriminin Türkiye’deki üniversitelerin içinde yedinci olduğunu ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, ilk altı içindeki üniversitelerin en gencinin 20-30 yıllık kurumlar olduğunu vurguladı. Kurulan Personel Belgelendirme Biriminin uluslararası standartlara uygunluğu belgelendirilmiş bir merkez olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Alkan, merkezin Türkiye’nin her tarafında görev yapabilecek yetkiye sahip olduğunu ifade etti. Belgelendirme sürecinin şuan için 4 alanda yapılacağını ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, gerçekleştirilmesi mümkün olan 80’in üzerinde alan var olduğunu da sözlerine ekledi. 

2011 yılında ilk başlatılan binanın meslek yüksekokulu binası olduğunu söyleyen Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği ara eleman eğitimine ağırlık verilmesi hususunu hatırlatarak Üniversitemiz bünyesinde yapılan çalışmalarla bu noktada en başından bu yana önemli adımlar atıldığını belirtti. Üniversitelerin ana unsurunun eğitim vermek olduğuna dikkat çeken Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, yapılan alt yapı yatırımları, laboratuvarlar, araştırma merkezleri ile eğitim faaliyetlerinin yanı sıra Ar-Ge yapmaya, bilimsel çalışmalar yapmaya büyük önem verdiklerini söyleyerek Hitit Üniversitesi Bilimsel Teknik Uygulama ve Araştırma Merkezinin sadece ilimizin değil bölgemizin sayılı ve önde gelen merkezlerinden olduğunu vurguladı. Çorum’daki üniversite-sanayi işbirliğinin tüm Türkiye’ye örnek gösterildiğini ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, Üniversitemizin yaptığı çalışmaların her geçen gün arttığını ve yapılacak çok iş olduğunu belirterek Personel Belgelendirme Birimi’nin oluşturulmasına  katkı sağlayan herkese teşekkür etti.  

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal, Üniversitemiz ile ÇTSO’nun işbirliği içerisinde güzel çalışmalara imza atıldığını ve bu noktada Hitit Üniversitesi ile ÇTSO’nun yaptığı çalışmaların örnek teşkil ettiğini ifade ederek ÇTSO olarak belgelendirme sürecine büyük önem verdiklerinin altını çizdi. Mesleki yeterlilik belgesi sürecinde çalışanların önemli bir eğitime alındığını belirten Başaranhıncal, projede emeği geçen herkese teşekkür ederek projenin somut çıktılarını hep birlikte görmek istediklerini vurguladı. 

Türk Akreditasyon Kurumu Genel Sekreteri Dr. H. İbrahim Çetin de akreditasyon süreci ve kurumun işleyişi hakkında bilgiler verdi. Piyasada çalışan ustaların yetkinliğe sahip olup olmadığını ölçmek için mesleki yeterlilik sisteminin oluşturulduğunu ifade eden Çetin, doğru ve yeterli bir ölçme sonucunda belgelendirme yapıldığını belirterek ölçme merkezlerin belgelendirme sürecini doğru ve net bir şekilde yapmasının çalışanlara verilen belgeye olan güvenin sürekli kılınmasında önemli olduğunu vurguladı. 

Günümüzde işletmelerin rekabetinin nitelikli iş gücü, nitelikli insan kaynağına dönüştüğünü ifade eden Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkan Yardımcısı Metin Karaman da MYK’nın bu noktada yaptığı çalışmalar ile ilgili bilgiler aktardı. MYK’nın sınav ve belgelendirmeleri Türk Akreditasyon Kurumu tarafında yetkilendirilen ve akredite edilen kuruluşlar aracılığıyla yaptığını belirten Karaman, şuana kadar 105 kuruluşun yetkilendirildiğini, 110 tanesinin de sırada beklediğini söyleyerek MYK’nın günümüze dek 260 bin belge verdiğini vurguladı. Karaman, ülkemizdeki il gücü göz önüne alındığında belgelendirme yapılan bu sayının çok az olduğunun altını çizdi. MYK olarak Üniversitemize yaptığı çalışmalarda başarılar dileyen Karaman, her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade ederek konuşmasını tamamladı. 

AK Parti Çorum Milletvekili, Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ahmet Sami Ceylan da çalışma hayatını ve iş dünyasını yakından ilgilendiren, 4 Nisan 2015 tarihinde çıkarılan yasa ile birlikte belirli iş alanlarında mutlaka yetkilendirme belgesinin alınması gerektiğini ifade ederek bu sürecin Çorum’da gerçekleştiriliyor olmasını gurur verici olarak nitelendirdi. Şuan için 4 alanda yapılan çalışmaların toplamda 81 alanda olabileceğine dikkat çeken Ceylan, Üniversitemizin bu alanda Türkiye’deki 7 üniversiteden biri olduğunu belirterek artık Üniversitemizin ülkemizde belirli üniversiteler içerisinde olma yolunda önemli mesafeler kat ettiğini vurguladı. 

AK Parti Çorum Milletvekili, TBMM İdare Amiri Salim Uslu ise Üniversitemizin kısa süre içerisinde kampüs sorununun çözüldüğü gibi sadece diploma veren bir kumrun ötesinde kent kültürünün geliştirilmesi, entelektüel çalışmalar konusunda da çok ciddi çalışmalar gerçekleştirdiğini ifade etti. Üniversitemiz ev sahipliğinde Uluslararası Kadeş Barış, Eşitlik ve Kardeşlik Sempozyumu, 11. Avrupa Üniversiteler Futsal Şampiyonası, 12. Dünya Üniversiteler Güreş Şampiyonası ve Çorum’un değerlerini ortaya çıkarma noktasında hemen hemen her hafta farklı bir etkinlik düzenlendiğini dile getiren Uslu, bu çalışmaların yapılmasında başta Rektörümüz olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.

Personel belgelendirme konusunda Üniversitemizin yetkili kurum olmasının önemine değinen Uslu, nitelikli eleman yetiştirilmesi konusunda personel belgelendirme sürecinin büyük önem arz ettiğini belirtti. Mesleki eğitimin ömür boyu eğitim süreci haline getirilmesi gerektiğini ifade eden Uslu, meslek eğitimi konusunda en başarılı ülkelerin Almanya, Danimarka ve Avusturya olduğunu ve bu ülkelerdeki mesleki eğitim sisteminin yakından incelenmesi gerektiğinin altını çizdi. Nitelikli iş gücü ile yapılacak olan üretimin daha kaliteli ve verimli olacağını belirten Uslu, herkesin sertifikalı eleman çalıştırmak zorunda olduğunu söyleyerek “Bu konuda hem Üniversitemizi hem MYK’yı hem de TÜRKAK’ı tebrik ediyorum” dedi. 

Çorum Valisi Necmeddin Kılıç da Türkiye’de 14 milyon kayıtlı işçinin olduğunu ifade ederek “Kayıtsız olanlarla birlikte 1 işçinin ortalama 4 kişiyi yönettiği düşünüldüğünde nüfusun çok önemli bir kısmının bu sektörden ekmek yediğini ve toplumun neredeyse tamamını kapsadığını gösterir” dedi. Çalışma hayatında yapılacak olan düzenlemelerin toplumumuzu yakından ilgilendirdiğini söyleyen Vali Kılıç, kültürümüzdeki ahilik teşkilatını ve fonksiyonlarını hatırlatan sertifikasyon döneminin muhakkak suretle, sonuçlarla ülkemize hayırlı olacağını belirterek Üniversitemizin bu sertifikasyon sürecini gerçekleştirecek olmasının memnuniyet verici olduğunu vurguladı.

Yapılan konuşmalar sonrasında Üniversitemize Mesleki Yeterlilik Belgesi Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkan Yardımcısı Metin Karaman tarafından Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan’a tüm protokol üyelerinin katılımıyla takdim edildi. Toplantı sonrasında sınav merkezi ve kampüs inşaatı gezilerek incelemelerde bulunuldu.     


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube