Gençlere girişimcilik ruhu kazandırmak amacıyla Üniversitemiz ile Çorum Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İl Genç Girişimciler Kurulu tarafından ortaklaşa düzenlenen 10’da 10 Girişimcilik Günleri Projesi çerçevesindeki “Ben Genç Girişimciyim” etkinliğinin konuğu Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal oldu.
“Yönetim” konulu söyleşi ile öğrencilerimizle bir araya gelen Çetin Başaranhıncal, moderatör Öğr. Gör. Fatih Şanöz'ün ve öğrencilerimizin sorularını cevapladı.
Üniversitemiz Ethem Erkoç Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Işık, TOBB İl Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Elvan Can Çabuk ve yönetim kurulu üyeleri ile Üniversitemiz öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Etkinlikte konuşma yapan TOBB İl Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Elvan Can Çabuk, öğrencilerimizle birlikte pek çok ortak proje gerçekleştirdiklerini ifade ederek çalışmaların artarak devam edeceğini belirtti ve bu süreçteki desteklerinden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan’a, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal’a ve emeği geçen herkese teşekkür etti.
Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Işık ise “Reel sektörün aradığı elemanı üretmek ya da mezun olan genç kardeşlerimize reel sektörün istediği donanımları kazandırmak temel bir problem olarak karşımızda duruyor. Bu bağlamda Rektörümüze çok teşekkür ediyorum. Bizlere vizyon açıyor ve gücü yettiğince bu konuda bütün imkanları seferber ediyor. Bizler de bu konuda elimizden geldiğince bunu sağlamaya çalışıyoruz. ÇTSO bu alanda çok ciddi bir paydaşımız” diyerek Sakarya Üniversitesi'nde uygulanan 3+1 formülünü Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu'nda uygulamayı planladıklarını ifade etti. Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu'nda öğrencilerin 3 dönemi teorik ders olarak göreceklerini, 1 dönemi ise bizzat reel sektöründe içerisinde geçireceklerini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Işık, "Öğrencileri reel sektörün içinde bizzat uygulamalı işin başında eğitirken aynı zamanda o sektörün istekleri doğrultusunda programımızı sürekli güncelleyeceğiz. Ciddi bir işveren havuzu oluşturacağız. Kısa bir süre içinde istihdam odaklı gerçekten sektörün istediği ara elemanı var edebilecek bir sistemi oluşturacağımıza inanıyorum” dedi.
Söyleşi öncesinde selamlama konuşması yapan ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal, “Kolay değil. Oda Başkanlığında 8’inci senem dolmak üzere. En başından bu yana üniversite-sanayi işbirliği diyoruz. Bu kilo ya da gram ile ölçülebilen bir şey değil ki başarılı olduk veya olmadık diyelim. Bitmeyen, ucu açık, mücadelesi zor bir süreç. Rektörümüze bu konudaki emek ve desteklerinden dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum. Sanayi ve üniversite adına çok yol aldığımızı düşünüyorum ama bitmiş değil daha çok mücadelemiz var. Hitit Üniversitesi ilimizin üniversitesi ve biz bütün projelere her zaman destek vermeye çalıştık. Düzenlenen etkinliğin 2’nci dönemi ve bu projeyi çok önemsiyoruz” dedi.
Söyleşide öğrencilerle tecrübelerini paylaşan Çetin Başaranhıncal, Türkiye'de iş beğenmeme sorunu olduğuna dikkat çekerek Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan %12 işsizlik oranının gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Çorum'da işsizlik oranının yüzde %6 ile %6.5 arasında olduğunun tahmin edildiğini kaydeden Başaranhıncal, Çorum'da da Türkiye'deki gibi iş beğenmeme sorunu olduğunu belirtti.
Sosyal medya, internet, televizyon programları konusunda toplumda ciddi bir zehirlenme bulunduğunu ve bu zehirden bir an önce kurtulmak gerektiğini ifade eden Başaranhıncal, internette hangi bilginin doğru olduğunu ayırt edebilmenin zor olduğunu söyledi.
Bir kurum ya da iş yerinde en önemli etkenin iş ahlakı olduğunu kaydeden Başaranhıncal, “Eskiden çalışanlar işyerini sever ve sahiplenirdi. Şimdi ise iş hayatına atılan gençler sudan çıkmış balık gibi. Okullardan çıkanların büyük bölümü eski çalışanlarımızın meziyetine sahip değil. Daha önce işveren ve çalışanlar aile gibiydi. Zorluklara birlikte göğüs gerilirdi. Şuanda çalışanların büyük bölümü 100 lira fazla verilen yere gitmeye hazır” diyerek, şu anki sistemde işveren ve işçi ilişkisinin kurallar dahilinde olduğunu dile getirdi.
Kiremit sektöründe Çorum’un hakimiyetini koruduğunun da altını çizen Başaranhıncal, Türkiye’nin neresine gidilirse gidilsin evlerin çatısında Çorum kiremidi görebilmenin mümkün olduğunu belirterek, Çorum’un tuğladaki pazar payının ise %10 olduğunu vurguladı.
Program, Başaranhıncal’ın öğrencilerimizin sorularını cevaplandırmasının ardından anı fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.