Yayınlanma Tarihi: 07 Şubat 2017 Salı

Üniversitelerin Kadın Araştırmaları Merkezleri YÖK’te Bir Araya Geldi

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü yetkilileri, Üniversitelerin Kadın Araştırma Merkezlerinin müdürleri arasında Üniversitemiz Rektör Yardımcısı, Kadın ve Aile Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nurcan Baykam’ın da yer aldığı,  kadın araştırmaları konusunda ilgili akademisyenler ve bir grup lisans öğrencisinin de bulunduğu 81 ilden toplamda 182 katılımcı ile "Kadın Araştırma Merkezleri" toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantının ilk oturumunda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu, Bilgi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Funda Sivrikaya, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülriz Uygur bir konuşma gerçekleştirirken ikinci oturumunda Hacettepe Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (HUKSAM) Müdürü Prof. Dr. Şevkat Bahar Özvarış ve Dokuz Eylül Üniversitesi Kadın Hakları ve Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (DEKAUM) Müdürü Doç. Dr. Özlem Belkıs "İyi Uygulama Örnekleri Sunumları" gerçekleştirdiler.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Safa Kapıcıoğlu, konuşmasında YÖK'ün "Akademide Kadın Çalışmaları Birimi"nin faaliyetlerinden söz ederek üniversitelerin kadın çalışmaları merkezlerinden YÖK'ün beklentilerini anlattı. Kapıcıoğlu, YÖK'ün ve Başkan Saraç'ın akademide kadın liderliğine ve kadın haklarına önemle ve hassasiyetle bakışını bir kez daha vurguladı. Özellikle merkezlerin, üniversitelerin bulundukları illerde ilgili kurumlarla ve sivil toplum ile çalışmalar yapması gereğini, genç akademisyenlerin proje fonlarından yararlanarak bu alanlarda ve özellikle de mültecilerin eğitim sorunları ile ilgili çalışmalar beklendiğini ifade etti.

 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu toplantının önemine değinerek Aile Bakanlığının son 10 yılda çıkarılan yasalarla yapılan çalışmaları aktardı. Ustaoğlu, kadına şiddet, cinsel taciz, sığınma evleri, mültecilerle ilgili çalışmaları tek tek açıkladı. Ayrıca Bakanlık bünyesinde yetiştirilen eğitimcilerle, Türk Silahlı Kuvvetlerinde ve Diyanet'te binlerce kişiye bu konularda her yıl eğitim verildiğinin altını çizdi.

YÖK Akademide Kadın Çalışmaları Birimi Başkanı Prof. Dr. Sezer Ş. Komsuoğlu Türkiye'de ve dünyada kadının akademideki konumu ve çalışmaları ile ilgili sayısal bilgiler ve istatistikler sundu.

Açılış konuşmalarının ardından Bilgi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Funda Sivrikaya "YÖK Akademide Komisyon Çalışmaları", Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülriz Uygur "Tutum Belgesi ve Üniversitelerimizden Beklentiler" adlı sunumlarını gerçekleştirdiler.

Toplantının ikinci oturumunda Kadın Çalışma Merkezlerinden "İyi Uygulama Örnekleri" sunuldu. Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Şevkat Bahar Özvarış ve Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Doç. Dr. Özlem Belkıs bu bağlamda projelerini sundular.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi önceki dekanı ve kadın çalışmalarını Türkiye'de ilk başlatan akademisyenlerden olan Prof. Dr. Serpil Sancar, bu konuda deneyimlerini merkez müdürlerine anlattı.

Konuşmaların ardından bir saat süre ile tüm katılımcıların katkıları ve önerileri alındı. “Üniversiteler Kadın Araştırma Merkezleri Toplantısı”, fuaye alanında gerçekleştirilen poster sunumlarının ardından sona erdi.

Kaynak: YÖK 



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube